2016-12-31

Årets bästa bok 2016 #alittlelifebook



Läser under några av 2016 års sista dagar klart det som kommer att bli min absolut största läsupplevelse under året: Ett litet liv av Hanya Yanagihara (Albert Bonniers).
Att den fullkomligt uppslukande och omskakande boken är en favorit är jag inte alldeles ensam om att tycka; New York Times, Washington Post, Vogue, Wall Street Journal, Vanity Fair, The Economist, Publishers Weekly, Newsweek och juryn för Man Booker Prize och National Book Award tillsammans med många andra gillar den också skarpt.
De fyra vännerna Jude, JB, Willem och Malcolm möts för första gången på college och det här är deras berättelse över närmare 40 år. Några av dem vet allt om de andra, men Jude och hans traumatiska förflutna ska komma att bli en väl bevarad hemlighet genom åren, som dock ska komma att påverka alla deras liv mycket. Den här boken står i en klass för sig och engagerar så totalt att det nog är klokast att planera för att man vill sträckläsa de drygt 700 sidorna om man ännu har den oläst.
Efteråt känns det väldigt tomt och högst oklart vad man skulle kunna läsa efter Ett litet liv.


2016-12-15

Hög tid att plocka fram julbokssamlingen


Så här års passar det väldigt bra att läsa en eller annan bok ur sin julbokssamling. Det kan vara Tage Danielsson: Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton, Jostein Gaarder: Julmysteriet, Sven Nordqvist: Tomtemysteriet eller Jonas Karlsson: God Jul likväl som Leif Mannerströms julkokbok. Eller varför inte nytillskotten i samlingen adventsboken Siri Spont: En förtrollad jul (Rabén & Sjögren) och julmysromanen Jenny Colgan: Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden (Massolit), tredje boken om Polly som startar bageri vid världens ände och håller en lunnefågel som husdjur.

A Christmas Carol with a K

En bokhandlares vedermödor

2016-12-06

Årets 30 bästa deckare enligt Lotta Olsson

Warming winter drinks

De oroliga

"Att se, att minnas, att begripa. Allt beror på var du står. Första gången jag kom till Hammars var jag knappt ett år gammal och visste ingenting om den stora och omvälvande kärlek som hade fört mig dit. Egentligen var det tre kärlekar."

Dottern i den här berättelsen är Linn Ullmann.
Att vara barn till berömda föräldrar som aldrig någonsin levde tillsammans som föräldrar och som båda hade väldigt fullt upp med sig själva gör en barndom väldigt speciell.
Dottern och pappan kommer överens om att de ska skriva en bok tillsammans om deras relation. Boken ska bygga på intervjuer, men när projektet väl kommer igång är det för sent. Pappan är disträ, har svårt att hålla samman tankarna och intervjuerna blir mest nonsens.
Men det blir ändå en bok och det är den här mycket läsvärda boken om föräldraskap, barndom, kärlek, livet och vad som sägs i tystnaden mellan orden.

2016-11-28

17 skäl

Svenska Barnboksakademin, arton författare och illustratörer som alla arbetar med böcker för barn och unga, verkar tillsammans för att främja god barn- och ungdomslitteratur. Man har bl a sammanställt den lilla skriften med stort innehåll Sjutton skäl för barnboken om varför det är så viktigt och bra att läsa.
Barnboken är det första mötet med litteraturen - en oändlig värld som räcker livet ut. (17)

2016-11-19

Searching for Sugar Man

I kväll visar SvT den Oscarsbelönade filmen Searching for Sugar Man om den bortglömde musikern Sixto Rodriguez. Han spelade in två skivor på 70-talet i USA som båda floppade, men vad han inte visste var att skivorna piratkopierades och blev stor succé i Sydafrika. Filmen är Malik Bendjellouls dokumentär om jakten på vad som egentligen hände. Filmaren följde sydafrikanerna Stephen Segerman och Craig Bartolomew Strydoms sökande efter musikern som ingen längre trodde var vid liv. Läs mer i boken Sugar Man: berättelsen om sökandet efter Sixto Rodriguez (Forum). Men framförallt, missa inte filmen.

Årets deckare 2016 enligt Lotta Olsson

I topp på Dagens Nyheters Lotta Olssons lista över de bästa deckarna under 2016 ligger Ann Rosman: Vågspel (Albert Bonnier). Se hela listan här

Deckare är så mycket mer än pusseldeckare eller trötta kommissarier som lyssnar på opera och dricker för mycket. Med minsta gemensamma nämnaren att en deckare ska innehålla ett brott snarare än uppfyllande av van Dines 20 mycket stränga regler från 1928 för vad som gör en deckare, är böckerna på listan såväl psykologisk rysning som politiska inlägg i debatten, klassiska detektivromaner, kriminalromaner och spionthrillers eller, som i fallet Vågspel, något som närmar sig den historiska romanen.
Listan innehåller många fina tips, en del har jag redan läst och flera kommer jag absolut att kolla upp.

I Vågspel, som hör till kategorin redan läst, får Karin Adler vid Göteborgspolisen på sitt bord ett fall med en drivande segelbåt hemmahörande i Marstrand. Segelbåten hittas i samma vatten utanför Orkneyöarna där krigsfartyget HMS Hampshire förliste 1916. Mot en spännande historisk bakgrund och den karga miljön på de ensliga öarna norr om det skotska fastlandet har Ann Rosman skrivit en mycket läsvärd deckare och det är absolut den bästa hittills i serien om Karin Adler.


2016-11-14

Love & Friendship

Jag har nu sett filmen Love & Friendship som bygger på Jane Austens brevroman Lady Susan.
Den ränksmidande Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) spelar högt i jakt på ny försörjning efter makens död. Hon saknar självinsikt och är helt omedveten om omgivningens reaktioner, men landar ändå rätt så mjukt till slut. Utmärkt dialog, mycket bra skådespelare, stiliga miljöer och en hel del Jane Austenska vitsigheter.
Missa inte!

2016-11-10

Årets 10 bästa deckare


Svenska Deckarakademin har idag tillkännagivit sitt val av årets fem bästa svenska deckare och de fem bästa översatta. De allra bästa av dessa 10 avslöjas den 20 november kl. 14.00

Bästa svenska deckare 2016
Anders De la Motte: Slutet på sommaren (Forum)
Sara Lövestam: Luften är fri (Piratförlaget)
Håkan Nesser: Eugen Kallmans ögon (Albert Bonnier)
Malin Persson Giolito: Störst av allt (W&W)
Roslund/Hellström: Tre minuter (Piratförlaget)

Bästa till svenska översatta deckare 2016
Ray Celestine: Yxmannen (Kalla kulor)
Elizabeth Hand: Generation Loss (Constant reader)
Jax Miller: Var du än är (Lind&co)
Nicholas Searle: Den gode lögnaren (Louise Bäckelin)
Gard Sveen: Den siste pilgrimen (Lind&co)

Man vågar helt enkelt inte låta bli


Det är bevisligen så att bokläsning har många positiva effekter som t ex att det får oss att bättre förstå såväl oss själva och andra med en förbättrad empatisk och social förmåga, det ökar vårt ordförråd dramatiskt, vilket underlättar vårt liv i samhället avsevärt. Att läsa böcker verkar också gynnsamt på vår förmåga att tänka abstrakt, vår förmåga att lyckas med studier och det bidrar därmed positivt till förbättrade levnadsvillkor.
Förutom själva nöjet och behållningen av boken får det oss också att rent allmänt må bättre.
Man vågar helt enkelt inte låta bli.





2016-11-09

Presidentfruar



Det kan ju inte vara lätt alla gånger. Att vara presidentfru.
New York Times Book Review bad två författare att skriva om årets amerikanska presidentval. Förberedelserna (The arrangements) om Melania Trump är Chimamanda Ngozi Adiches bidrag.




Den som vill veta hur det kan ha varit för en annan presidentfru är Curtis Sittenfeld: Presidentens hustru ett tips.
Romanen bygger delvis på Laura Bush liv och centralt tema är konflikten mellan det privata jaget och rollen som Amerikas första dam.









2016-11-06

Förändra ett barns liv - läs högt



Ett barn som blir läst för kommer att kunna 50 000 ord vid 17 års ålder. 
Med ett ordförråd på 50 000 ord förstår man vad som står i tidningen.




2016-11-05

Allhelgonaläsning


Passande läsning för Alla helgons dag kan vara Max Porter: Sorgen bär fjäderdräkt (Etta).
En pappa och hans små söner sörjer en fru och mamma som några dagar tidigare har dött. När förtvivlan är som störst och det verkar helt omöjligt att hitta en väg att gå vidare ringer det på dörren. Kråkan, sorgen i fjäderdräkt, har kommit på besök och han meddelar bestämt att han kommer att stanna hos dem tills han inte längre behövs.
Det här är en bok om sorg, om hur man kommer förbi den del av sorgen som förlamar och gör erfarenheten av den till en del av livet och den liknar ingenting annat. Boken är också en hyllning till Ted Hughes "Kråka"  och en mycket uppmärksammad debutbok som belönats med flera litterära priser, bl a Dylan Thomas Award 2015.
Nordiska Muséet reder ut begreppen kring Alla helgonadagar i veckan.

Världens vackraste bokhandel

The Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina

2016-10-30

Blicken Pilen Filen

Men det här måste ju bara vara något för mig, som har öländskt körkort och vars enda chans till att öva omkörning var att stämma träff med en annan bilskoleelev på landsvägen.
"Sonja kan inte växla. Hon är äldre än alla andra på bilskolan och det är faktiskt tveksamt om hon överhuvud taget kan lära sig köra bil. Körläraren Jytte har så mycket på hjärtat att hon helt enkelt inte har tid att visa Sonja hur man växlar - det är enklare om hon bara sköter det åt henne."
Dorthe Nors: Blicken Pilen Filen (Ordfront) är en roman om att försöka finna sin egen väg när andra gärna vill bestämma riktningen.

Esbjörn Svensson

Missa absolut inte filmen om Esbjörn Svensson!
För den som vill läsa mer finns
Hans-Olov Öberg: A strange tale (Kalla kulor förlag)

2016-10-23

Tsundokusäsong


Jag måste just nu läsa en massa manus på sådant som ska komma nästa år och det hopar sig i högar: det jag istället egentligen skulle vilja läsa och framförallt läsa klart just precis nu. Det är väldigt många bra böcker som kommer ut denna höst.

Läsa klart-högen
Elena Ferrante: Hennes nya namn (Norstedts)
Linn Ullman: De oroliga (Albert Bonniers förlag)
Hanya Yanagihara: Ett litet liv (Albert Bonniers förlag)
Tobias Olsson: Av samma blod (Wahlström & Widstrand)

Börja läsa-högen
Geir Gulliksen: Berättelse om ett äktenskap (Weyler)
Fiona Barrton: Änkan (Massolit)
Magnus Jonsson: Mannen som lekte med dockor (Modernista/Louise Bäckelin förlag)
Delphine de Vigan: Baserad på en sann historia (Sekwa)
Lucia Berlin: Handbok för städerskor (Natur & Kultur)
Leif GW Persson: Kan man dö två gånger (Albert Bonniers förlag)

Finns det tid, finns det råd. En bok i taget.

2016-10-08

Nu gör jag det!

Efter att ha läst Åsa Beckmans recension i DN bestämmer jag mig för att ändå börja läsa Elena Ferrante: Hennes nya namn (Norstedts), uppföljaren till Min fantastiska väninna som kom på svenska i mars. Jag vet inte varför jag har dröjt, jag har ju verkligen sett fram emot den här boken. Kanske är det för att spekulationerna kring författarens verkliga identitet lite tagit udden av magin kring författarskapet. Men nu är det hur som helst dags och jag vet ju att jag kommer att tycka så mycket om boken.
Hennes nya namn börjar där första boken om Elena och Lila slutade. Lila är nu gift med charkuterihandlaren/maffioson Stefano Carracci och det visar sig ganska snart att bröllopet är en katastrof.

Jane Austen Quiz


Bookshop Day

Idag den 8 oktober firas Bookshop Day i England.
En anledning så god som någon att besöka en bokhandel eller två,
denna dag och alla andra!

Årets Nobelpris i litteratur

På torsdag den 13 oktober kl. 13.00 vet vi vem som får Nobelpris i litteratur 2016.
I väntan på det kan man studera oddsen  eller se K-special om en resa i Vitryssland och Ryssland tillsammans med förra årets pristagare Svetlana Aleksijevitj.
Man kan också kolla in vilka författare som var på förslag 1965, en lista som har varit sekretessbelagd i 50 år och som innehåller såväl föreslagna författare som förslagsställare.
Ur arkivet: Förteckning över förslag till Nobelpriset i litteratur 1965

2016-10-03

Bokpost

"Donald Trump läser aldrig böcker sägs det. Den brittiska författaren Meg Rosoff, årets mottagare av Almapriset är bekymrad. Hon tänker därför skicka honom en hög böcker som kan visa att det finns andra värden än pengar. Däribland "Djurfarmen" - om vad som händer när en gris får för mycket makt."
Läs hela artikeln i SvD här

”Paul B Armstrong, professor i engelska vid Brown university i USA, som har skrivit boken ”How literature plays with the brain: the neuroscience of reading and art”, framhåller att vår inlevelse är paradoxal.
– När vi läser så tänker vi någon annans tankar, men vi tänker tankarna som om de vore våra egna. Det är en paradoxal upplevelse. Men det påminner om hur våra verkliga liv ser ut. Vi har en känsla av att vi delar världen med andra människor, men ingen annan känner till hur det är vara just du. Det här är något som exempelvis Proust och Virginia Woolf leker med. Litteratur leker med hjärnan.
Vi läsare är med andra ord högst delaktiga medskapare till de romaner vi förlorar oss i eftersom vi hela tiden bidrar med egna reflektioner och minnesbilder. Exempelvis tv-tittande är oftast en betydligt mer passiv syssla.
Martin Ingvar, professor och överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, har forskat på läsning och analfabetism under många år. Han konstaterar att den mest betydelsefulla vinsten med läsning är att den stimulerar utvecklingen av abstrakt tänkande. Svårigheter med att tänka abstrakt är ett stort problem för världens 750 miljoner vuxna analfabeter.
– Din plats i ett modernt samhälle bygger på att du kan förstå hur samhället fungerar, hur du fungerar som individ i grupp och hur du genom att lösa ett problem också kan lösa ett annat. Allt detta är abstrakt tänkande. Vi vet att den ekonomiska utvecklingen inte tar fart i ett land förrän 40 procent av kvinnorna är mycket läskunniga, säger Martin Ingvar och påpekar att läskunnighet i princip är grunden till att världen har gått från en medellivslängd på 35 till 75 år.”


2016-09-28

Resten av Sverige

Missa inte TV-serien Resten av Sverige! I tre avsnitt berättar journalisten och författaren Po Tidholm om den svenska landsbygden och människorna som envisas med att bo där och första avsnittet sändes igår. Man skulle kunna tro att trenden skulle gå mot decentralisering eftersom de flesta av oss nu kan jobba i princip var som helst. Men inte då. Än mer snurrar kring huvudstaden och landsbygden ska bara finnas där och leverera i semestertider.

2016-09-20

Flickorna på Englandsbåten

Sitter ute i septemberkvällen och läser Lone Theils: Flickorna på Englandsbåten (Norstedts) och märker inte att kvällskylan smyger sig på. Den här boken är Så.Bra. Det är måsteläsning för alla som gillar en välskriven deckare med trovärdiga och intressanta karaktärer, en deckare med välbeskrivna miljöer som är som en film eller som en TV-serie som Happy Valley, en deckare med en riktigt bra plot och det är den här.

Två danska flickor försvinner spårlöst på en Englandsbåt 1985. Många år senare dyker ett foto av dem upp i en gammal resväska i en antikaffär i den engelska kuststaden Brine. Journalisten Nora Sand, som arbetar i London för den danska tidskriften Globalt, börjar gräva i historien.

Flickorna på Englandsbåten är den första boken om Nora Sand och fler blir det.

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré


Vilken härlig bok du har skrivit, Mamen Sánchez (Lind & co)!
Berättelsen om Cecilia som ärver ett stort hus i Madrid av sina morföräldrar och bestämmer sig för att öppna ett pensionat för kvinnliga studenter gjorde definitivt ett par dagars feber betydligt lättare att uthärda.  Förvecklingar, komplicerade relationer, släkthemligheter, kärlek och värme tillsammans med lite mysterier, humor och dramatik.



Bladen brinner

Den 22 september är det premiär för Bladen brinner, en podcast för vuxna om barn- och ungdomslitteratur med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.
Vi pratar alla om att det är så viktigt att barn läser, men kanske inte lika mycket om vad. Nytt avsnitt varannan vecka med intervjuer, reportage, boktips och samtal om läsning för barn och unga.

Läs mer om podcasten här

Fantastiskt bra idé, som jag gillar ännu lite mer eftersom podcasten är uppkallad efter Barbro Lindgrens Bladen brinner, som jag säkert läste 10 gånger och som jag var så glad över att ha hittat fram till. Serien om Barbro, som börjar med Jättehemligt då Barbro är 10 år, fortsätter med Världshemligt då hon är nästan 13 och avslutas med Bladen brinner där Barbro är 15 år, har med stor säkerhet gjort tillvaron en hel del enklare för många unga läsare på 70-talet. Förhoppningsvis kan podden Bladen brinner leda vägen till livsviktiga böcker att hålla sig i och läsa om för dagens unga.

2016-09-19

Enkel resa till Korfu



SvT visar just nu första säsongen av Enkel resa till Korfu om den brittiska familjen Durrell. Änkan Louisa Durrell lämnar efter makens död 1930 England för att bosätta sig på Korfu tillsammans med sina fyra barn Lawrence, Leslie, Margaret och Gerald. Brittisk TV-serie av finfint märke i solig och vacker miljö på grekisk ö. Alla avsnitt finns ett tag till på SvT play. 
Inspelningarna av en säsong två har startat och kommer att sändas 2017.
Vistelsen var gynnsam för litteraturen, Lawrence Durrell kom senare att skriva bl a Alexandriakvartetten och Gerald Durrell The Corfu trilogy, som ligger till grund för TV-serien.
Korfutrilogin består av My family and other animals, Birds, beasts and relatives och The garden of Gods.     

2016-09-13

Läser just nu...


...Flickorna av Emma Cline (Natur&Kultur), en bok som fängslar och fascinerar. Emma Clines debutroman är inspirerad av historien om Charles Manson, ledare för den sektliknande Mansonfamiljen och som i slutet av 1960-talet beordrade sin "familj" att begå flera mord.

Den fjortonåriga Evie Boyd får en sommardag 1969 syn på en grupp flickor som inte liknar några eller någon hon träffat förut. Flickorna lockar med sig den lättledda Evie till ranchen där allas liv kretsar kring ledaren Russell och hans välbefinnande och hon är snart fast i sektnätet med de andra.

Boken är översatt till 35 språk, ska bli film och gillas av många:
"Den här boken kommer att beröra dig och överväldiga dig." (Lena Dunham)
"Flickorna är en mästerlig och intensivt uppslukande roman - imponerande inte bara för en så ung författare; imponerande för vilken författare som helst, i vilken tid som helst." (Richard Ford)
 

2016-09-11

Lotta Olsson



I höst är Lotta Olsson aktuell med romanen De dödas verkliga antal (Albert Bonnier).
Veronica, eller Nicky, som alla kallar henne utom den gifta och högt uppburna författaren som nu skrivit lyrik utgivet på förlaget där hon arbetar som frilansredaktör, står inför ett livsavgörande val.
Har hon egentligen ett val, vilka andra blir påverkade och vad är det för konstig tid vi lever i?
Alla de som läste och tyckte om Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande kommer att gilla den här boken.

Hon tänker på alla dessa som parar drömmen om familjen med drömmen om den exklusiva pumptvålen på den välstädade gästtoaletten i det stora huset där de stora middagarna för den stora vänkretsen ska hållas.
Bubbelvin och snittar i det nyrenoverade köket. Långkok i Le Creuset-grytan i matsalen. Rödvin från beställningssortimentet. Selterglas (inte »dricksglas« eller »vattenglas«, även om det är samma sak) med Pellegrino. Glada barn i jättesoffan. 

Lotta Olsson är också aktuell med en ny bok i serien om Jättemyrsloken och de andra djuren i skogen. Något lurt (Bonnier Calrsen) med illustrationer av fenomenala Maria Nilsson Thore. Jättemyrsloken kan alls inte förstå varför Hasselmusen inte vill gå på maskeraden. Kanske går det att övertyga med lite finurlighet och en och annan vit lögn? Flera av de tidigare tänkvärda, humoristiska och kloka myrsloksböckerna finns nu också i nyutgåva: Konstiga djur, En annan resa och Meningen med livet och tidigare i år kom den hyllade Mitt bland stjärnor, om livets märkvärdighet med illustrationer av Olof Landström.







2016-09-06

Slutet på sommaren

En sensommarkväll 1983 försvinner en liten pojke från en gård på skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt.
Pojken som försvinner och som aldrig hittas är Veronicas bror Billy. Hon har tagit sig vidare på egen hand, men tjugo år senare dyker en person upp som tvingar henne att återvända till den där sommaren som aldrig tog slut. Veronica måste tillbaka till Skåne och försöka ta reda på vad som egentligen hände, något som ingen i byn verkar vara det minsta intresserade av att hjälpa henne med.
Hon förstår snart att det var många i familjens närhet som hjälptes åt att gräva ner både det ena och det andra, bokstavligt och bildligt.
Anders de la Motte, som för UltiMatum (uppföljaren till MemoRandom) 2015 fick Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska deckare, har med Slutet på sommaren (Forum) skrivit något helt annat. Det är en spänningsroman, men mycket av spänningen ligger i det vardagliga och vad som driver oss att göra de val vi gör. Jag tycker att det finns både lite av de tidiga Wallanderdeckarna och en klar Nessersk känsla i boken och jag gillar den verkligen. Helt enkelt perfekt för den som vill ha en sträckläsningsbok som också stannar kvar efter att man har läst ut den.

2016-09-05

Tschick

Maik Klingenberg är fjorton år och har aldrig haft något smeknamn. Hans teori är att de utan smeknamn antingen är otroligt tråkiga eller att de inte har några vänner. För egen del är han övertygad om att det beror på att han både är otroligt tråkig och inte har några vänner.
Första dagen på sommarlovet och sommaren verkar bli rätt så dyster: mamma har åkt iväg till "skönhetskliniken" för avgiftning och pappa på en längre affärsresa med sin sekreterare. Vad Maik ska göra hela långa sommaren har han ingen aning om.
Om det nu inte vore för Tschick, som plötsligt dyker upp med en nystulen Lada hemma hos Maik och undrar om han ska hänga med till Valakiet där Tschicks morfar bor. Tschick, som plötsligt bara gick i klassen efter påsk, som bor i höghusen på fel sida av järnvägen, som verkar totalt kriminell, har hopplösa kläder och som Maik absolut inte har haft eller vill ha något alls att göra med.
Men såklart hänger han med på resan som ska förändra livet för dem båda.
Wolfgang Herrndorfs Tschick (Nilsson förlag) är måste-läsning. En alldeles huvudlös resa som på något vis ändå är helt logisk, skildrad med stor humor och värme.
Den här berättelsen är helt klart en framtida klassiker.

2016-08-03

Vikten av sommarläsning



Sommarläsning är ingenting annat än livsviktigt:


Påbud från högsta ort (Statsminister Stefan Löfven):
"Njut lite extra av sommaren genom att läsa en bok tillsammans med ett barn. 
För att främja läsandet - och öppna dörren till en ny värld."



Penguin vehicles