2016-11-19

Årets deckare 2016 enligt Lotta Olsson

I topp på Dagens Nyheters Lotta Olssons lista över de bästa deckarna under 2016 ligger Ann Rosman: Vågspel (Albert Bonnier). Se hela listan här

Deckare är så mycket mer än pusseldeckare eller trötta kommissarier som lyssnar på opera och dricker för mycket. Med minsta gemensamma nämnaren att en deckare ska innehålla ett brott snarare än uppfyllande av van Dines 20 mycket stränga regler från 1928 för vad som gör en deckare, är böckerna på listan såväl psykologisk rysning som politiska inlägg i debatten, klassiska detektivromaner, kriminalromaner och spionthrillers eller, som i fallet Vågspel, något som närmar sig den historiska romanen.
Listan innehåller många fina tips, en del har jag redan läst och flera kommer jag absolut att kolla upp.

I Vågspel, som hör till kategorin redan läst, får Karin Adler vid Göteborgspolisen på sitt bord ett fall med en drivande segelbåt hemmahörande i Marstrand. Segelbåten hittas i samma vatten utanför Orkneyöarna där krigsfartyget HMS Hampshire förliste 1916. Mot en spännande historisk bakgrund och den karga miljön på de ensliga öarna norr om det skotska fastlandet har Ann Rosman skrivit en mycket läsvärd deckare och det är absolut den bästa hittills i serien om Karin Adler.


Inga kommentarer: