2016-09-05

Tschick

Maik Klingenberg är fjorton år och har aldrig haft något smeknamn. Hans teori är att de utan smeknamn antingen är otroligt tråkiga eller att de inte har några vänner. För egen del är han övertygad om att det beror på att han både är otroligt tråkig och inte har några vänner.
Första dagen på sommarlovet och sommaren verkar bli rätt så dyster: mamma har åkt iväg till "skönhetskliniken" för avgiftning och pappa på en längre affärsresa med sin sekreterare. Vad Maik ska göra hela långa sommaren har han ingen aning om.
Om det nu inte vore för Tschick, som plötsligt dyker upp med en nystulen Lada hemma hos Maik och undrar om han ska hänga med till Valakiet där Tschicks morfar bor. Tschick, som plötsligt bara gick i klassen efter påsk, som bor i höghusen på fel sida av järnvägen, som verkar totalt kriminell, har hopplösa kläder och som Maik absolut inte har haft eller vill ha något alls att göra med.
Men såklart hänger han med på resan som ska förändra livet för dem båda.
Wolfgang Herrndorfs Tschick (Nilsson förlag) är måste-läsning. En alldeles huvudlös resa som på något vis ändå är helt logisk, skildrad med stor humor och värme.
Den här berättelsen är helt klart en framtida klassiker.

Inga kommentarer: