2015-12-24

God Jul!



Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton


Idag är det 40 år sedan Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton sändes i SvT för första gången. En oförglömlig och ständigt aktuell berättelse med text av Tage Danielsson och bild av Per Åhlin som för många blivit en starkare julaftonstradition än Kalle Anka. Boken finns i nyutgåva och innehåller med anledning av jubileumsåret hela historien om filmens tillblivelse (Wahlström&Widstrand)
Att ta från de rika...

2015-12-13

Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare...


...och andra noveller av Lydia Davis (Etta) är det här årets bok - och nästa års, tycker Sigrid Combüchen
En bok att läsa en eller annan novell om dagen i. Utan garantier för att man därefter ser på världen på samma sätt som tidigare.

Miniatyrmakaren


Jessie Burton: Miniatyrmakaren (Modernista) är den perfekta julhelgsläsningen.
Artonåriga Nella Oortman kommer till Amsterdam för att flytta in hos köpmansfamiljen Brandt. Det är 1686 och hon har några månader tidigare gift sig med Johannes Brandt, som hon visserligen har träffat, men inte alls känner. De enda som finns i huset när hon kommer är Johannes syster Marin och tjänstefolket. Giftermålet med Johannes Brandt är en del i en ekonomisk uppgörelse mellan familjerna Oortman och Brandt och Nella känner sig på inget vis välkommen i familjen. När Johannes efter en tid dyker upp har han med sig ett dockhus, en exakt kopia av deras hus i miniatyr som en kompensation och sysselsättning till Nella. I brist på annat engagerar hon sig i att fylla dockskåpet med hjälp av en mycket hemlighetsfull miniatyrmakare, som tycks känna till familjens alla hemligheter och på ett mystiskt vis också verkar kunna förutse framtiden.

TV-rättigheterna är sålda till samma produktionsbolag som låg bakom Hilary Mantels Wolf Hall.



2015-11-29

Ljuset vi inte ser


Det här är en bok som har fått hur många priser och utmärkelser som helst: Pulitzerpriset 2015, Good Reads Choice Award, Australian Book Industry Award, Library Reads Favorite of Favorites m fl och den var också finalist i National Book Award.  Den är utnämnd till Årets bästa bok av Barnes&Noble, The Guardian, The Washington Post och fler andra. En av årets tio bästa böcker och nummer 1 på bästsäljarlistan i New York Times och den har fått hur mycket fina lovord som helst.

Det är inte utan att det känns lite nervöst att läsa den. Hur bra kan den vara liksom?

Men, jag kan bara hålla med alla hyllningskörer, Anthony Doerr: Ljuset vi inte ser (Bookmark) är en mycket bra bok.
Berättelsen om den franska flickan Marie-Laure, och den tyska barnhemspojken Werner, som ödet sammanför i Saint-Malo under den tyska ockupationen av Frankrike, tog författaren 10 år att skriva och det är en bok full av eftertanke.
Det är också en mycket vacker bok full av grymhet, godhet, kärlek och den svåra konsten att överleva - missa den inte!

2015-11-22

Charming Bookshops

Hats and books in Madhatter Bookshop, Oxfordshire

Årets bästa deckare enligt Svenska Deckarakademin



Svenska Deckarakademin har utsett årets bästa svenska deckare och årets bästa, till svenska översatta deckare:

Anders de la Motte: UltiMatum (Forum)
Nic Pizzolatto: Galveston (Kalla Kulor)

Övriga nominerade:

Ingrid Hedström: Måltavla (Alfabeta)
Jens Lapidus: STHLM delete (Wahlström&Widstrand)
Katarina Wennstam: Skymningsflickan (Albert Bonniers)
Joakim Zander: Orten (Wahlström&Widstrand)

Sharon Bolton: Små svarta lögner (Modernista)
Paula Hawkins: Kvinnan på tåget (Massolit)
Monica Kristensen: Kolbarnet (Leopard)
Karin Slaughter: De vackraste (HarperCollins)



2015-11-08

Mordet på Margaret Thatcher

Hilary Mantel, som för de allra flesta kanske är mest känd för Wolf Hall som på många sidor berättar Thomas Cromwells historia i 1500-talets England, är också en utmärkt författare i det lilla formatet. Mordet på Margaret Thatcher (Weyler förlag) innehåller 11 berättelser på knappt 200 sidor, men mångfallt mer i innehåll räknat. Vi befinner oss i samtiden och berättelserna innehåller en hel del oväntade och överraskande vändningar. Man kan inte låta bli att fundera på vad som skulle ha hänt om Margaret Thatcher verkligen hade blivit mördad då 1983. Bara tanken på detta upprörde uppenbarligen Toryministern Lord Tebbit så till den milda grad att han kallade boken "en sjuk bok"
Han har fel, det är en mycket bra bok.

2015-11-02

Världens vackraste bibliotek

Barock-hallen biblioteket i Klementinum Prag

Elena Ferrante

Jag har läst 52 sidor svensk översättning av Elena Ferrante: Min fantastiska väninna som kommer på svenska i mars (Norstedts). Jag längtar verkligen efter resten.
Boken börjar med att Lilas son Rino ringer till Elena eftersom Lila är spårlöst försvunnen. Elena och Lila var bästa vänner, men har inte träffats på ett tag. För att försöka förstå vad som har hänt börjar Elena att berätta deras gemensamma historia som började i Neapel för mer än femtio år sedan. 

Elena Ferrante, som är en pseudonym är Italiens mest kända okända författare, ger bara intervjuer via mail, gör inga offentliga framträdanden och säger sig inte vilja ta emot några priser för sitt författarskap. Förmodligen har det varit bra för skrivandet, fyra böcker finns om vännerna Elena och Lila.

2015-10-12

Disclaimer

Renée Knight: Disclaimer (ETTA) - den här boken är det väldigt svårt att beskriva utan att förstöra spänningen. Den är så snyggt berättad och helt enkelt en riktigt bra och isande thriller. Baksidestexten säger det mesta som behöver sägas, tycker jag:
"Tänk dig att en bok mystiskt dyker upp på ditt nattduksbord. 
Tänk dig att du börjar läsa och inser att boken handlar om dig och din mörkaste hemlighet. 
Tänk dig att boken också berättar om den fruktansvärda hämnd som bokens författare planerat för dig."

Tänk dig att du läser den, du kommer inte att ångra dig.

2015-10-04

Den blå tråden




"Det var ingenting anmärkningsvärt med Whitshanks. Ingen av dem var berömd. Ingen av den kunde göra anspråk på att vara exceptionellt intelligent. Och vad beträffar utseendet så var de inte mer än medelmåttiga. De var smala men deras knappa hull var av det knotiga slaget, de ägde inte den smidiga slankheten hos tidskriftsannonsernas modeller och det fanns något vasst i deras ansikten som antydde att även om de själva åt utmärkt, tack så mycket, så kanske deras förfäder inte hade gjort det. När de åldrades fick de påsar under ögonen, ögon som dessutom drogs nedåt i de yttre vrårna, vilket gav dem ett lätt bedrövat uttryck.
Men i likhet med de flesta familjer inbillade de sig att de var speciella."

Abby och Red Whitshank och deras stora hus med verandan i Baltimore är centrum i Anne Tyler: Den blå tråden (Massolit). Deras fyra barn har plötsligt upptäckt att föräldrarna har åldrats, särskilt Abby som har börjat uppvisa oroande tecken på förvirring. Familjen samlas för att tillsammans bestämma vad som måste göras och föräldrarna är allt annat än införstådda med den saken.
Det här är en familjehistoria om fyra generationer Whitshanks, Huset finns med som en blå tråd genom åren från det byggdes av släktens anfader Junior Whitshank, Reds far. Det har betytt både glädje och sorg för familjens medlemmar, som alla var och en på sitt sätt helt enkelt bara kämpar för att få vara lyckliga.

Boken börjar i nutid, men som en trådspole får läsaren lite i taget av familjens historia. Anne Tyler är helt fenomenal på att helt vardagligt och smått lämna de stora och dramatiska händelserna till sin läsare bit för bit, lite i taget tills man sitter där med hela överraskningen.

Riktigt bra bok som finns med på Man Booker Prize shortlist 2015

2015-09-20

Ibland bara måste man slå till...



Att skjuta hästar

Jag läser just nu Kjell Eriksson: Att skjuta hästar - en roman om spanska inbördeskriget (Ordfront).
Spanska inbördeskriget 1936-1939 fick tiotusentals från hela världen att resa till Spanien för att strida i de Internationella brigaderna och "slå Franco på käften". Många kom aldrig hem igen.
Alfons Andersson har sextio år senare plockat fram sina dagböcker och ser tillbaka på tiden i Spanien. Han minns kylan, de tröstlösa förutsättningarna och rädslan, men också vänskap, hjälp från lokalbefolkningen och det vackra Spanien.
Han minns också hur krig får människor att göra saker de aldrig hade gjort under andra omständigheter, som att skjuta hästar till exempel.

Den här boken är så bra och också viktig, som alla böcker som försöker beskriva vad krig gör med människor och också vad sprängkraften i en politisk övertygelse av vilken sort det än är betyder. Helt andra förutsättningar, men boken påminner i sättet att skriva ibland om Kristina Sandbergs trilogi om Maj

Läs den!

2015-09-13

Tisdagsklubben


Jag gillar Tisdagsklubben (Forum) av Anna Fredriksson lika mycket som jag gillade Sommarhuset (Månpocket).
Anna Fredriksson är helt enkelt fenomenal på att beskriva så att man precis känner den där obehagliga, obekväma eller för den delen också den där glada och goda känslan som huvudpersonerna i romanerna känner. I Sommarhuset var det syskonens relationer och vad som händer med syskonkärleken och arvet när mamman plötsligt dör.
Tisdagsklubben handlar om Karin, kock på ett äldreboende, med ett liv som rullar på och som hon antar att hon trivs med. När hennes man Sten får en stroke förändras det mesta och de gamla vännerna och grannarna blir plötsligt ganska osynliga och besvärade. Även om Sten med tiden blir fysiskt återställd så är han olik sig och har blivit en helt annan person. En kurs i finare asiatisk matlagning där hon lär känna den livsglada Monika och Henrik, motsträvig kursledare, får Karin att omvärdera sitt liv. Och det är aldrig försent för förändring.
En svensk Joyo Moyes, tycker jag.

2015-09-08

Du är vad du läser


Skaffa dig en världsbild baserad på fakta och inte på fördomar. Hela sanningen och sammanhanget finns inte i mediernas bild av världen, det är helt enkelt nödvändigt att läsa en bok emellanåt eller att lyssna på någon klok och kunnig person som Hans Rosling eller Johan Rockström.
Du blir smartare och världen blir helt enkelt lite bättre.

2015-09-06

En saga om tidens väsen



Sei ikiru - Att leva. Just nu och för närvarande i varje ögonblick.

Ruth Ozeki: En saga om tidens väsen (Forum) hör utan tvekan till en av mina årsbästa böcker 2015.

Det är som en saga, men likt en rysk docka innehåller sagan flera olika berättelser och spår och när jag slår igen boken är det som att jag har fått leva med huvudpersonerna ett slag och lite sorgligt är det att boken är slut och de fortsätter var och en åt sitt håll.
Nao är 16 år och trött på sitt eländiga liv i Tokyo. Efter att hennes pappa har förlorat jobbet i Kalifornien har familjen varit tvungna att återvända till Japan där sådana som har bott i Amerika står lägst i skolans hackordning. Att skriva får henne att överleva och hon skriver dagbok om sitt liv, sin deprimerade pappa, sin ständigt övertidsjobbande mamma, sin gammelmormor, en 104-årig zenbuddistisk nunna och om kamikazepiloten, gammelmormors bror som motvilligt dog för sitt land.
Ruth är författare och bor på en ö i Kanada på andra sidan Stilla havet. En dag hittar hon en väl inslagen Hello Kitty-låda som har spolats upp på stranden och i lådan ligger Naos dagbok, en bunt brev och ett armbandsur. För Ruth blir allt annat än att ta reda på vem Nao är, hur Hello Kitty-lådan har hamnat just på hennes strand och varför det känns som att Nao skriver direkt till henne helt oviktigt.

Den här boken är måsteläsning tycker jag. Den tar tid att läsa, men man blir lite bildad på kuppen och man måste inte förstå allt man läser. Ibland duger känslan av att det är sådär riktigt bra och klokt gott nog.

2015-08-02

Oumbärligt för Book Lovers


Millie Bird

En bok med namnet Millie Birds bok om döda saker (Albert Bonniers förlag) skulle ju kunna vara en ganska sorglig sak om man vet att Millie Bird är sju år och att hon i sin anteckningsbok i listan med döda saker hon träffat på efter "Spindel, Fågeln, och grannens katt Gertrud" och annat som tjugoåttonde sak måste skriva in sin pappa. Men Brooke Davis bok med undertiteln En borttappad flicka. Två vildsinta pensionärer. Ett oförglömligt äventyr. är alls ingen sorglig bok.
Millie har blivit övergiven av sin mamma och till sin hjälp i letandet efter mamman får hon hjälp av Agatha Pantha, 82-årig granne som inte gått utanför dörren sedan hennes make dog sju år tidigare och Maskinskrivaren Karl, 87 som rymt från ålderdomshemmet samt en stulen skyltdocka. De ger sig av på en färd tvärs över Australien och upptäcker att delad sorg är lättare att bära och att de helt oväntat gillar att umgås med varandra. En bok om glädje och lycka helt enkelt.

En liten film om boken

2015-07-29

Vi är alla helt utom oss

Det har tagit lite tid att läsa färdigt Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler (Lavender Lit), men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Den här boken med ett rasande snyggt omslag kommer jag att återvända till för den innehåller så mycket. Den är på ett sätt helt omöjlig att berätta om eftersom man i så fall oundvikligen förstör en del av läsupplevelsen, men helt kort handlar den om Rosemary som pratade oavbrutet som barn. För att hon skulle komma till slutet av en historia någon gång sa hennes pappa till henne att börja i mitten istället för från början. Just precis därför börjar den här historien i mitten, tio år sedan Rosemary senast träffade sin bror och sjutton år sedan hennes syster försvann. På vägen genom denna smarta, tankeväckande och överraskande roman får man både början och slutet på historien om vad som egentligen hände också så klart.
Rekommenderas varmt.

Karen Joy Fowler har tidigare skrivit bl a The Jane Austen Book Club

2015-07-25

Decenniets viktigaste bok

Big World, Small Planet av Johan Rockström och Mattias Klum (Max Ström) har av forskare och politiker kallats för decenniets viktigaste bok. Det handlar om människans och mänsklighetens utmaningar och möjligheter för en hållbar utveckling framöver.

Årets viktigaste radioprogram är utan tvekan Johan Rockströms Sommar i P1

Att läsa eller inte läsa


Artikelserien Mitt bibliotek i Dagens Nyheter om hur det började:


2015-07-23

Radioteatern ger...

...Ensam i Berlin av Hans Fallada (Lind & co)
Enligt många det bästa som har skrivits om den tyska motståndskampen.
Radioteater i fyra avsnitt och premiär lördagen den 25 juli klockan 14.30 i P1 för den som vill lyssna i direktsändning.


2015-07-20

Emelie Schepp


Perfekt semesterläsning skulle jag nog säga om Emelie Schepp: Märkta för livet och uppföljaren Vita spår (Wahlström & Widstrand). Böckerna går att läsa fristående, men har man inte läst någon av dem tycker jag att man gör bäst i att börja med den första för här finns en hel del bakgrundsinformation som gör andra delen ännu bättre.
I Vita spår har Norrköpingspolisen att utreda fyndet av en kvinna som hittats död på ett X2000-tåg. Det visar sig att kvinnan är knarkkurir och att komma i kontakt med hennes resesällskap, som av vittnen sågs springa från tåget verkar vara nödvändigt för att kunna identifiera den döda kvinnan.
Åklagare är Jana Berzelius och när hon börjar förstå att en person från hennes väl dolda förflutna är inblandad får hennes arbete följa två olika agendor. En oförutsägbar riktigt spännande deckare och en smått autistisk åklagare med en komplicerad historia som ger en extra dimension.
Lite Harry Hole/Jo Nesbö-känsla helt enkelt.

2015-07-18

A rose is a rose is a rose...

...skrev Gertrude Stein allra först i dikten Sacred Emily 1913 och den ursprungliga strofen Rose is a rose is a rose is a rose syftade på en person, men kom senare att användas, citeras och byggas om av Gertrude Stein och många andra - ofta i betydelsen att en ros helt enkelt är en ros och inget annat.

Böcker uppåt väggarna

La Bibliotèque de la cité, Lyon


2015-07-13

Den hand som först höll min


Jag läste förra året Sommaren utan regn av Maggie O'Farrell, som nu finns i pocket, och om den tyckte jag så här.
Efter att jag nu har läst sista sidan i Den hand som först höll min (ETTA) skulle jag nog vilja säga att det här är en bok som är värd att lägga all annan inplanerad sommarläsning åt sidan för. 
Den hand som först höll min är helt enkelt en mycket bra bok - för att inte säga rackarns bra bok den också. Det var nästan så att jag läste den en gång till direkt bara för att vara säker på att jag inte hade missat något.
Lexie Sinclair bor med sina föräldrar och många syskon i Devon, hon är tjugoett och väntar på att livet ska börja någon gång. När den spännande Innes Kent stannar till med sin MG, frågar om vägen och berättar om London förstår Lexie att det är där allting händer. Hon lämnar allt för att söka jobb och bostad i konstvärldens Soho.
Femtio år senare blir Elina och Ted föräldrar för första gången. Förlossningen var dramatisk, Elina har svårt att hitta rätt i sin nya roll som mamma och Ted börjar plötsligt få minnesbilder från sin barndom som inte alls stämmer överens med vad hans föräldrar berättat. 
Två historier i olika tider som kunde ha varit helt separata, men ödet ville annorlunda.

Maggie O'Farrell har vissa likheter med Jane Austen i sättet att berätta och det är kanske därför jag gillar hennes sätt att skriva så mycket. Personer, miljöer och relationer är på kornet beskrivet och så exakt att man bara håller med. Det här är en bok som i mycket handlar om moderskap, kärlek, slumpen och hur vi blir de vi blir: mödrar, människor, barn. Ur tidningskrönikan De kvinnor vi blir när vi fått barn som Lexie skriver för en av sina uppdragsgivare:

"Vi ändrar form, vi köper skor med låga klackar, vi klipper av vårt långa hår. I våra handväskor börjar vi bära runt på en halväten skorpa, en liten traktor, en älskad tygtrasa, en plastdocka. Vi förlorar spänsten i våra muskler, vi förlorar sömnen, förnuftet, perspektivet på tillvaron. Våra hjärtan börjar leva utanför våra kroppar. De andas, de äter, de kryper och - titta! - de går, de börjar tala med oss. Vi lär oss att vi ibland måste gå med myrsteg, stanna och undersöka varenda pinne, varenda sten, varje hopknycklad burk längs vägen. Vi vänjer oss vid att inte komma dit vi tänkt oss. Vi lär oss att stoppa strumpor, kanske att laga mat, att lappa knäna på hängselbyxorna. Vi vänjer oss vid att leva med en kärlek som uppfyller oss, förblindar oss, styr oss. Vi lever. (...)"

Och när jag tittar i arkivet verkar det helt klart så att jag har gillat Maggie O'Farrell förr, vilket jag konstigt nog hade glömt.

2015-07-12

Citroner, citroner, citroner

Nu finns Lotte Möllers bok om Citroner (Bokförlaget Arena) äntligen i tryck igen - en bok om citronens historia och betydelse för den europeiska kulturen. Boken utkom första gången 1998 och har varit slutsåld länge.
Citronen, denna användbara frukt - bäst när det gäller smaksättning, avkalkning av kaffebryggare och badrums- och mikrovågsugnsstädning. Och oöverträffad källa till C-vitamin och allmänt välmående.
Drick varje morgon ljummet citronvatten: en halv pressad citron blandat med lika mycket kallt som hett vatten.

2015-07-10

Tänd läslampan!

Läsande barn blir till tänkande vuxna och framförallt så blir de en del av samhället just för att de läser. Ett barn som läser får ett språk, får insikter och förståelse för andra människor, tider och kulturer. Ett barn som inte kan läsa hamnar ohjälpligt utanför, men tillhör man den läsande klassen så står alla vägar öppna, oavsett var man kommer i från säger Martin Widmark i Dagens Nyheter 

2015-07-09

Lista för sommarläsning

På sommaren ligger det nära till hands att göra upp en lista för hur läsningen ska se ut. Den kan vara tematisk som här: Böcker jag brukar låtsas att jag har läst, klassiker, tips från andra eller varför inte böcker man helt enkelt är sugen på att läsa, men inte riktigt hunnit innan.

Med stor sannolikhet kommer jag att läsa några av de här i sommar:
Evelyn Waugh: En förlorad värld (Wahlström & Widstrand)
Amy Bloom: Lyckligt lottad (ETTA)
Emma Straub: Semestern (Massolit)
Terry Hayes: Jag är pilgrimen (Bazar)
Ninni Schulman: Vår egen lilla hemlighet (Forum)
Marie Bennett: Hotell Angleterre (Wahlström & Widstrand)
Emelie Schepp: Vita spår (Wahlström & Widstrand)
Sarah Waters: Hyresgästerna (Natur & Kultur)
Silvia Avallone: Marina Bellezza (Natur & Kultur)
Jussi Adler-Olsen: Den gränslöse (Albert Bonnier)
Brooke Davis: Millie Birds bok om döda saker (Albert Bonniers)

2015-07-05

Ahnhem 1 och 2


Jag har just avslutat andra boken om Fabian Risk, Stefan AhnhemDen nionde graven (Forum) och det ska erkännas att jag nästan höll andan långa stycken; det var helt enkelt så spännande och så där bokslukande som man minns från den tiden när man läste från morgon till kväll.
Boken utspelar sig före den första delen i serien och man får veta vad som hände innan Fabian Risks flytt till Helsingborg i den första boken Offer utan ansikte
Precis som Offer utan ansikte är det här en riktigt bra sommardeckare och en riktigt ruskig historia i ett elegant upplägg.
Bara att läsa - båda två.

2015-06-28

Mina hjältinnor - eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket

Mycket av det man läser gör avtryck och har betydelse för en, om än i olika grad. Samantha Ellis återvände till alla sina favoritböcker från uppväxten, läste om dem och funderade på hur de hade påverkat henne. Överraskande nog hade en del av de kvinnliga huvudpersonerna haft ett ganska avgörande inflytande på de livsval hon sedan gjorde. Mina hjältinnor - eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket (Albert Bonniers förlag) är en personlig, rolig och underhållande självbiografi som absolut får en att börja fundera på omläsning av favoriterna.

Många av mina favoritböcker har jag hittat i en bokhandel och boken får mig också att tänka på hur viktigt det var för min läsning att det fanns en bokhandel i min närhet.
Drygt 100 av Sveriges 290 kommuner saknar bokhandel och fler kommuner utan bokhandel kommer det sannolikt att bli. 


2015-06-27

A mockingbird next door




Den 14 juli kommer alltså Harper Lees andra bok Go set a Watchman ut, 55 år efter To kill a Mockingbird
To kill a Mockingbird (Dödssynden), som hittills har sålts i över 40 miljoner exemplar världen över listades 2006 av brittiska bibliotekarier som viktigare att läsa än Bibeln.
Manuskriptet till den andra boken hittades 2014 och kommer i svensk översättning i början av augusti med titeln Ställ ut en väktare (Albert Bonniers förlag). Den skrevs före men utspelar sig 20 år efter den första boken.
Läs mer i Ingrid Carlbergs artikel i Dagens Nyheter:
Hon valde bort berömmelsen för att överleva

Vill man veta mer om Nelle Harper Lee och hennes syster Alice kan man läsa Marja Mills bok The Mockingbird Next Door. Marja Mills är journalist som under många år lärde känna systrarna, bodde granne med dem i Alabama och framförallt fick Harper Lees tillåtelse att skriva en bok om dem. 
Om än med viss dramatik inför utgivningen.