2015-11-29

Ljuset vi inte ser


Det här är en bok som har fått hur många priser och utmärkelser som helst: Pulitzerpriset 2015, Good Reads Choice Award, Australian Book Industry Award, Library Reads Favorite of Favorites m fl och den var också finalist i National Book Award.  Den är utnämnd till Årets bästa bok av Barnes&Noble, The Guardian, The Washington Post och fler andra. En av årets tio bästa böcker och nummer 1 på bästsäljarlistan i New York Times och den har fått hur mycket fina lovord som helst.

Det är inte utan att det känns lite nervöst att läsa den. Hur bra kan den vara liksom?

Men, jag kan bara hålla med alla hyllningskörer, Anthony Doerr: Ljuset vi inte ser (Bookmark) är en mycket bra bok.
Berättelsen om den franska flickan Marie-Laure, och den tyska barnhemspojken Werner, som ödet sammanför i Saint-Malo under den tyska ockupationen av Frankrike, tog författaren 10 år att skriva och det är en bok full av eftertanke.
Det är också en mycket vacker bok full av grymhet, godhet, kärlek och den svåra konsten att överleva - missa den inte!

2 kommentarer:

stefanbergmark.se sa...

Hej Eva!

Hittar ingen e-postadress eller kontaktformulär så hoppas det är ok att jag postar här. Melker Garay har utkommit med en ny novellsamling. Kanske nåt för bloggen att recensera? Ska jag be förlaget skicka ett recex?

http://www.garay.se/bocker/fagelskramman/

Nedan några röster om hans förra novellsamling som även UNT recenserade.

Mvh
Stefan Bergmark, Malmö

****

"Den skenbara enkelheten [i Garays novellsamling] är bedräglig, för att inte säga försåtlig och den är lika konsekvent som exempelvis hos novellister som Kafka och just Lagerkvist."
Kultursidan, Kristian Lundberg

"Prosan är kristallklar så att alla kan läsa texten men det gör den för den skull inte till en lättläst bok. Man måste hålla fokus då texten är sparsmakad och komprimerad. Varje nyans och varje ord är noga utvalt av författaren."
LitteraturMagazinet, Daniel Gunnarsson

"”Råttan” är en tankeväckande och stundtals strålande liten novellsamling..."
Tidningen Kulturen, Dennis Jörnmark Callstam

"Melker Garay, den ultrakorta berättelsens mästare som du måste stifta bekantskap med.
Författaren Sven Wernströms blogg

Eva sa...

Hej Stefan
Tack för ditt tips, det låter som en fin bok. Jag recenserar inte så systematiskt, den här bloggen är mer av att dela med mig av sånt som har kommit i min väg och som jag gillar.
Vänliga hälsningar
Eva