2016-11-28

17 skäl

Svenska Barnboksakademin, arton författare och illustratörer som alla arbetar med böcker för barn och unga, verkar tillsammans för att främja god barn- och ungdomslitteratur. Man har bl a sammanställt den lilla skriften med stort innehåll Sjutton skäl för barnboken om varför det är så viktigt och bra att läsa.
Barnboken är det första mötet med litteraturen - en oändlig värld som räcker livet ut. (17)

2016-11-19

Searching for Sugar Man

I kväll visar SvT den Oscarsbelönade filmen Searching for Sugar Man om den bortglömde musikern Sixto Rodriguez. Han spelade in två skivor på 70-talet i USA som båda floppade, men vad han inte visste var att skivorna piratkopierades och blev stor succé i Sydafrika. Filmen är Malik Bendjellouls dokumentär om jakten på vad som egentligen hände. Filmaren följde sydafrikanerna Stephen Segerman och Craig Bartolomew Strydoms sökande efter musikern som ingen längre trodde var vid liv. Läs mer i boken Sugar Man: berättelsen om sökandet efter Sixto Rodriguez (Forum). Men framförallt, missa inte filmen.

Årets deckare 2016 enligt Lotta Olsson

I topp på Dagens Nyheters Lotta Olssons lista över de bästa deckarna under 2016 ligger Ann Rosman: Vågspel (Albert Bonnier). Se hela listan här

Deckare är så mycket mer än pusseldeckare eller trötta kommissarier som lyssnar på opera och dricker för mycket. Med minsta gemensamma nämnaren att en deckare ska innehålla ett brott snarare än uppfyllande av van Dines 20 mycket stränga regler från 1928 för vad som gör en deckare, är böckerna på listan såväl psykologisk rysning som politiska inlägg i debatten, klassiska detektivromaner, kriminalromaner och spionthrillers eller, som i fallet Vågspel, något som närmar sig den historiska romanen.
Listan innehåller många fina tips, en del har jag redan läst och flera kommer jag absolut att kolla upp.

I Vågspel, som hör till kategorin redan läst, får Karin Adler vid Göteborgspolisen på sitt bord ett fall med en drivande segelbåt hemmahörande i Marstrand. Segelbåten hittas i samma vatten utanför Orkneyöarna där krigsfartyget HMS Hampshire förliste 1916. Mot en spännande historisk bakgrund och den karga miljön på de ensliga öarna norr om det skotska fastlandet har Ann Rosman skrivit en mycket läsvärd deckare och det är absolut den bästa hittills i serien om Karin Adler.


2016-11-14

Love & Friendship

Jag har nu sett filmen Love & Friendship som bygger på Jane Austens brevroman Lady Susan.
Den ränksmidande Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) spelar högt i jakt på ny försörjning efter makens död. Hon saknar självinsikt och är helt omedveten om omgivningens reaktioner, men landar ändå rätt så mjukt till slut. Utmärkt dialog, mycket bra skådespelare, stiliga miljöer och en hel del Jane Austenska vitsigheter.
Missa inte!

2016-11-10

Årets 10 bästa deckare


Svenska Deckarakademin har idag tillkännagivit sitt val av årets fem bästa svenska deckare och de fem bästa översatta. De allra bästa av dessa 10 avslöjas den 20 november kl. 14.00

Bästa svenska deckare 2016
Anders De la Motte: Slutet på sommaren (Forum)
Sara Lövestam: Luften är fri (Piratförlaget)
Håkan Nesser: Eugen Kallmans ögon (Albert Bonnier)
Malin Persson Giolito: Störst av allt (W&W)
Roslund/Hellström: Tre minuter (Piratförlaget)

Bästa till svenska översatta deckare 2016
Ray Celestine: Yxmannen (Kalla kulor)
Elizabeth Hand: Generation Loss (Constant reader)
Jax Miller: Var du än är (Lind&co)
Nicholas Searle: Den gode lögnaren (Louise Bäckelin)
Gard Sveen: Den siste pilgrimen (Lind&co)

Man vågar helt enkelt inte låta bli


Det är bevisligen så att bokläsning har många positiva effekter som t ex att det får oss att bättre förstå såväl oss själva och andra med en förbättrad empatisk och social förmåga, det ökar vårt ordförråd dramatiskt, vilket underlättar vårt liv i samhället avsevärt. Att läsa böcker verkar också gynnsamt på vår förmåga att tänka abstrakt, vår förmåga att lyckas med studier och det bidrar därmed positivt till förbättrade levnadsvillkor.
Förutom själva nöjet och behållningen av boken får det oss också att rent allmänt må bättre.
Man vågar helt enkelt inte låta bli.





2016-11-09

Presidentfruar



Det kan ju inte vara lätt alla gånger. Att vara presidentfru.
New York Times Book Review bad två författare att skriva om årets amerikanska presidentval. Förberedelserna (The arrangements) om Melania Trump är Chimamanda Ngozi Adiches bidrag.




Den som vill veta hur det kan ha varit för en annan presidentfru är Curtis Sittenfeld: Presidentens hustru ett tips.
Romanen bygger delvis på Laura Bush liv och centralt tema är konflikten mellan det privata jaget och rollen som Amerikas första dam.









2016-11-06

Förändra ett barns liv - läs högt



Ett barn som blir läst för kommer att kunna 50 000 ord vid 17 års ålder. 
Med ett ordförråd på 50 000 ord förstår man vad som står i tidningen.




2016-11-05

Allhelgonaläsning


Passande läsning för Alla helgons dag kan vara Max Porter: Sorgen bär fjäderdräkt (Etta).
En pappa och hans små söner sörjer en fru och mamma som några dagar tidigare har dött. När förtvivlan är som störst och det verkar helt omöjligt att hitta en väg att gå vidare ringer det på dörren. Kråkan, sorgen i fjäderdräkt, har kommit på besök och han meddelar bestämt att han kommer att stanna hos dem tills han inte längre behövs.
Det här är en bok om sorg, om hur man kommer förbi den del av sorgen som förlamar och gör erfarenheten av den till en del av livet och den liknar ingenting annat. Boken är också en hyllning till Ted Hughes "Kråka"  och en mycket uppmärksammad debutbok som belönats med flera litterära priser, bl a Dylan Thomas Award 2015.
Nordiska Muséet reder ut begreppen kring Alla helgonadagar i veckan.

Världens vackraste bokhandel

The Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina