2016-09-28

Resten av Sverige

Missa inte TV-serien Resten av Sverige! I tre avsnitt berättar journalisten och författaren Po Tidholm om den svenska landsbygden och människorna som envisas med att bo där och första avsnittet sändes igår. Man skulle kunna tro att trenden skulle gå mot decentralisering eftersom de flesta av oss nu kan jobba i princip var som helst. Men inte då. Än mer snurrar kring huvudstaden och landsbygden ska bara finnas där och leverera i semestertider.

2016-09-20

Flickorna på Englandsbåten

Sitter ute i septemberkvällen och läser Lone Theils: Flickorna på Englandsbåten (Norstedts) och märker inte att kvällskylan smyger sig på. Den här boken är Så.Bra. Det är måsteläsning för alla som gillar en välskriven deckare med trovärdiga och intressanta karaktärer, en deckare med välbeskrivna miljöer som är som en film eller som en TV-serie som Happy Valley, en deckare med en riktigt bra plot och det är den här.

Två danska flickor försvinner spårlöst på en Englandsbåt 1985. Många år senare dyker ett foto av dem upp i en gammal resväska i en antikaffär i den engelska kuststaden Brine. Journalisten Nora Sand, som arbetar i London för den danska tidskriften Globalt, börjar gräva i historien.

Flickorna på Englandsbåten är den första boken om Nora Sand och fler blir det.

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré


Vilken härlig bok du har skrivit, Mamen Sánchez (Lind & co)!
Berättelsen om Cecilia som ärver ett stort hus i Madrid av sina morföräldrar och bestämmer sig för att öppna ett pensionat för kvinnliga studenter gjorde definitivt ett par dagars feber betydligt lättare att uthärda.  Förvecklingar, komplicerade relationer, släkthemligheter, kärlek och värme tillsammans med lite mysterier, humor och dramatik.



Bladen brinner

Den 22 september är det premiär för Bladen brinner, en podcast för vuxna om barn- och ungdomslitteratur med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.
Vi pratar alla om att det är så viktigt att barn läser, men kanske inte lika mycket om vad. Nytt avsnitt varannan vecka med intervjuer, reportage, boktips och samtal om läsning för barn och unga.

Läs mer om podcasten här

Fantastiskt bra idé, som jag gillar ännu lite mer eftersom podcasten är uppkallad efter Barbro Lindgrens Bladen brinner, som jag säkert läste 10 gånger och som jag var så glad över att ha hittat fram till. Serien om Barbro, som börjar med Jättehemligt då Barbro är 10 år, fortsätter med Världshemligt då hon är nästan 13 och avslutas med Bladen brinner där Barbro är 15 år, har med stor säkerhet gjort tillvaron en hel del enklare för många unga läsare på 70-talet. Förhoppningsvis kan podden Bladen brinner leda vägen till livsviktiga böcker att hålla sig i och läsa om för dagens unga.

2016-09-19

Enkel resa till Korfu



SvT visar just nu första säsongen av Enkel resa till Korfu om den brittiska familjen Durrell. Änkan Louisa Durrell lämnar efter makens död 1930 England för att bosätta sig på Korfu tillsammans med sina fyra barn Lawrence, Leslie, Margaret och Gerald. Brittisk TV-serie av finfint märke i solig och vacker miljö på grekisk ö. Alla avsnitt finns ett tag till på SvT play. 
Inspelningarna av en säsong två har startat och kommer att sändas 2017.
Vistelsen var gynnsam för litteraturen, Lawrence Durrell kom senare att skriva bl a Alexandriakvartetten och Gerald Durrell The Corfu trilogy, som ligger till grund för TV-serien.
Korfutrilogin består av My family and other animals, Birds, beasts and relatives och The garden of Gods.     

2016-09-13

Läser just nu...


...Flickorna av Emma Cline (Natur&Kultur), en bok som fängslar och fascinerar. Emma Clines debutroman är inspirerad av historien om Charles Manson, ledare för den sektliknande Mansonfamiljen och som i slutet av 1960-talet beordrade sin "familj" att begå flera mord.

Den fjortonåriga Evie Boyd får en sommardag 1969 syn på en grupp flickor som inte liknar några eller någon hon träffat förut. Flickorna lockar med sig den lättledda Evie till ranchen där allas liv kretsar kring ledaren Russell och hans välbefinnande och hon är snart fast i sektnätet med de andra.

Boken är översatt till 35 språk, ska bli film och gillas av många:
"Den här boken kommer att beröra dig och överväldiga dig." (Lena Dunham)
"Flickorna är en mästerlig och intensivt uppslukande roman - imponerande inte bara för en så ung författare; imponerande för vilken författare som helst, i vilken tid som helst." (Richard Ford)
 

2016-09-11

Lotta Olsson



I höst är Lotta Olsson aktuell med romanen De dödas verkliga antal (Albert Bonnier).
Veronica, eller Nicky, som alla kallar henne utom den gifta och högt uppburna författaren som nu skrivit lyrik utgivet på förlaget där hon arbetar som frilansredaktör, står inför ett livsavgörande val.
Har hon egentligen ett val, vilka andra blir påverkade och vad är det för konstig tid vi lever i?
Alla de som läste och tyckte om Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande kommer att gilla den här boken.

Hon tänker på alla dessa som parar drömmen om familjen med drömmen om den exklusiva pumptvålen på den välstädade gästtoaletten i det stora huset där de stora middagarna för den stora vänkretsen ska hållas.
Bubbelvin och snittar i det nyrenoverade köket. Långkok i Le Creuset-grytan i matsalen. Rödvin från beställningssortimentet. Selterglas (inte »dricksglas« eller »vattenglas«, även om det är samma sak) med Pellegrino. Glada barn i jättesoffan. 

Lotta Olsson är också aktuell med en ny bok i serien om Jättemyrsloken och de andra djuren i skogen. Något lurt (Bonnier Calrsen) med illustrationer av fenomenala Maria Nilsson Thore. Jättemyrsloken kan alls inte förstå varför Hasselmusen inte vill gå på maskeraden. Kanske går det att övertyga med lite finurlighet och en och annan vit lögn? Flera av de tidigare tänkvärda, humoristiska och kloka myrsloksböckerna finns nu också i nyutgåva: Konstiga djur, En annan resa och Meningen med livet och tidigare i år kom den hyllade Mitt bland stjärnor, om livets märkvärdighet med illustrationer av Olof Landström.







2016-09-06

Slutet på sommaren

En sensommarkväll 1983 försvinner en liten pojke från en gård på skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt.
Pojken som försvinner och som aldrig hittas är Veronicas bror Billy. Hon har tagit sig vidare på egen hand, men tjugo år senare dyker en person upp som tvingar henne att återvända till den där sommaren som aldrig tog slut. Veronica måste tillbaka till Skåne och försöka ta reda på vad som egentligen hände, något som ingen i byn verkar vara det minsta intresserade av att hjälpa henne med.
Hon förstår snart att det var många i familjens närhet som hjälptes åt att gräva ner både det ena och det andra, bokstavligt och bildligt.
Anders de la Motte, som för UltiMatum (uppföljaren till MemoRandom) 2015 fick Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska deckare, har med Slutet på sommaren (Forum) skrivit något helt annat. Det är en spänningsroman, men mycket av spänningen ligger i det vardagliga och vad som driver oss att göra de val vi gör. Jag tycker att det finns både lite av de tidiga Wallanderdeckarna och en klar Nessersk känsla i boken och jag gillar den verkligen. Helt enkelt perfekt för den som vill ha en sträckläsningsbok som också stannar kvar efter att man har läst ut den.

2016-09-05

Tschick

Maik Klingenberg är fjorton år och har aldrig haft något smeknamn. Hans teori är att de utan smeknamn antingen är otroligt tråkiga eller att de inte har några vänner. För egen del är han övertygad om att det beror på att han både är otroligt tråkig och inte har några vänner.
Första dagen på sommarlovet och sommaren verkar bli rätt så dyster: mamma har åkt iväg till "skönhetskliniken" för avgiftning och pappa på en längre affärsresa med sin sekreterare. Vad Maik ska göra hela långa sommaren har han ingen aning om.
Om det nu inte vore för Tschick, som plötsligt dyker upp med en nystulen Lada hemma hos Maik och undrar om han ska hänga med till Valakiet där Tschicks morfar bor. Tschick, som plötsligt bara gick i klassen efter påsk, som bor i höghusen på fel sida av järnvägen, som verkar totalt kriminell, har hopplösa kläder och som Maik absolut inte har haft eller vill ha något alls att göra med.
Men såklart hänger han med på resan som ska förändra livet för dem båda.
Wolfgang Herrndorfs Tschick (Nilsson förlag) är måste-läsning. En alldeles huvudlös resa som på något vis ändå är helt logisk, skildrad med stor humor och värme.
Den här berättelsen är helt klart en framtida klassiker.