2014-02-28

Hjärta av jazz

Ibland händer det att två människor som har ett hjärta av jazz möts. Det händer Steffi och Alvar som oväntat blir vänner över jazzmusiken. Steffi går i nian (så lite som möjligt), spelar bas och drömmer om att bli jazzmusiker vilket inte är helt lätt i lilla värmländska Björke. Alvar åkte till Stockholm på fyrtiotalet och har spelat med Povel Ramel och om det finns en hel del att berätta.
Jag tycker mycket om Hjärta av jazz av Sara Lövestam (Piratförlaget), det är en viktig bok och det är en bok som gör en varm inombords. Visst blir man ledsen av hur tufft det är för Steffi i skolan, men den visar också på att det finns hopp och att man måste göra det man tror på.
Alvar lär Steffi att framförallt tro på sig själv och att de som hackar på henne i skolan egentligen är små människor som har ett stort behov av att göra andra mindre: "Det finns små människor och stora människor. En liten människa hoppas att en annan liten människa ska försvinna. En stor människa hoppas att den lilla ska växa och bli stor."

Underbart är kort:
Likaså en enda gång du möter just den vän du behöver

2014-02-24

Guldmedalj till pelargon

Även pelargoner kan få guldmedaljer. Fleuroselect, prydnadsväxtindustrins internationella organisation har tilldelat pelargonen Pinto Premium White to Rose en av årets guldmedaljer. Denna sort blommar tidigt, först i vitt men ändrar sedan färg till rosa och är enligt pelargonvänner en "måste-ha-pelargon".
Har ännu så länge bara hittat frön här.

2014-02-22

Tips till föräldrar

10 handfasta tips för blivande läsare.
Och det första är det allra viktigaste - Läs själv för att det är så mysigt. Barn gör som vuxna gör.

2014-02-20

Medan mörkret faller

Uppsala 1934 och i ett likkar i Anatomiska institutionens källare hittas en av institutionens forskare mördad. Kommissarie Carl Hell från Stockholmspolisen blir den som ska leda utredningen och till sin hjälp får han polissyster Maria Gustavsson. I en tid då nazisterna har tagit makten i Tyskland och man steriliserar "sinnesslöa" tycks detta mord och även de som följer ha kopplingar till tidens syn på psykisk sjukdom utifrån mätning och katalogisering av det mänskliga kraniet.
Anna Lihammer har i Medan mörkret faller (Historiska Media) skrivit en riktigt spännande och välskriven deckare, som jag även tycker blir riktigt intressant av sitt historiska sammanhang. Den här historien utspelar sig visserligen på 30-talet, men nog finns här en hel del otäcka tankar kring människovärde som skrämmande nog har överlevt ända in i vår tid.
Carl Hell och Maria Gustavsson är lite som Lynley och Havers i de tidiga Elisabeth George och när jag har läst färdigt boken känner jag att jag vill läsa mer om de här två.


2014-02-18

Läs dig frisk

I nya numret av tidskriften Modern psykologi, nr 2/2014 finns en artikel om läsningens betydelse för att tillfriskna från olika sjukdomar. All sorts litteratur kan fungera biblioterapeutiskt, men det funkar allra bäst om man läser sånt man gillar. En kvinna i studien, sjukskriven för utmattningssyndrom, kände sig t ex hjälpt av att läsa Reglerna av Sara Mannheimer (Bonnierpocket).

2014-02-16

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Det börjar som en brevväxling mellan Sara 28, som jobbar extra i en bokhandel i Haninge och Amy 65 från den lilla staden Broken Wheel i Iowa.
Med tiden lär de känna varandra så bra genom breven att Sara bestämmer sig för att det är dags för en förändring och att den lika gärna kan innebära en resa till Iowa. Hon åker dit för att hälsa på Amy, men får aldrig träffa henne i verkliga livet - när hon kommer fram är Amy död.
Sorgligt, men också starten på ett helt nytt liv för Sara, som i den lilla staden får nya vänner och med deras hjälp startar bokhandel. Måbra-bok på klassiska teman kärlek, vänskap och om att hitta sin plats i livet, men den här har en extra dimension med böckerna och bokhandeln som jag gillar lite extra.
Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald finns nu i Månpocket.

2014-02-12

Tips på resmål för den som planerar en bokhandelsresa

Livraria Lello & Irmeo i Porto, Portugal - av många ansedd som en av världens vackraste bokhandlar.
Ytterligare 17 tips:
18 Bookstores every booklover must visit at least once

Mirakelverkstaden

Av en slump korsas vägarna för de prövade existenserna Mariette, Millie och Monsieur Mike.
Mariette, som är lärare på gränsen till sammanbrott, Millie den ständiga sekreterarvikarien utan fast bostad och den hemlösa desertören Monsieur Mike har alla råkat ut för dramatiska händelser som gjort att de hamnat på sjukhus. Alla tre känner en stark önskan att förändra sina liv dramatiskt, men de vet bara inte hur och som från ingenstans dyker Jean upp och erbjuder dem sin hjälp och en plats i Mirakelverkstaden utan att begära särskilt mycket i gengäld. Eller?
En mjuk och god karamell om hur man hittar kraft att förändra tidens gång. Jag trivs när jag läser Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong (Sekwa) och nog är det lite "igelkottskänsla" över berättelsen. (Muriel Barbery: Igelkottens elegans)

2014-02-07

Baren i litteraturen

Litteraturhistorien hade förmodligen inte alls sett ut som den gör om det inte vore för de viktiga vattenhålen där författarna hängde. Kanske hade det inte blivit någon Bilbo, The Eagle & Child (Oxford) förutan.
Tolv barer med betydelse för litteraturhistorien

2014-02-02

Americanah

Ragnar Strömberg, Chimamanda Ngozi Adichies svenska översättare, skriver i Göteborgsposten om ett samtal med författaren som "för alltid förändrat min värld och gjort den större, fyllt den med språk, berättelser, hopp."
Så tycker jag också att det är när man läser hennes senaste bok Americanah (Albert Bonniers). Berättelsen om Ifemelu och Obinze får helt enkelt världen att bli lite större.
Ifemelu lämnar Nigeria för att studera i Amerika på stipendium och tanken är att Obinze ska komma efter, men den 11 september sätter stopp för deras planer. Efter tretton år återser de varandra och på ett sätt är det som ingen tid alls har gått, på ett annat är allt förändrat.
En omtumlande, rolig, tänkvärd måste-roman om livets stora och små frågor.