2017-01-19

Tillbaka till Berlin

Efter Andra världskriget återvänder Martin Stone till Berlin, staden hans familj flydde från 1938, för att försöka få tillbaka den familjeförmögenhet nazisterna stal. Här finns också en vän till Martins familj, affärsmannen Hugo Krantz. De båda delar såväl hat som bitterhet över Tyskland och nazisterna, men försöker ändå hitta sätt att fokusera på de fyra av fem tyskar som faktiskt inte var nazister.
Det är inte bara de som levde i Berlin och de som flydde staden som måste försonas med det som hände och hitta ett sätt att leva vidare. Efterkrigstiden betydde också att själva staden Berlin måste hitta sin identitet. En identitet som senare tyvärr kom att präglas och domineras av en mur.
Emanuel Litvinoff: Tillbaka till Berlin
(Lind & co) utkom första gången 1958 och finns nu i nyöversättning på svenska. Precis som i Hans Fallada: Ensam i Berlin är Tillbaka till Berlin en direkt biljett till en förfluten tid och man kliver rakt in i huvudpersonernas vardag och vedermödor. Det ger en extra dimension åt läsningen om man har läst Fallada. De hör ihop och är båda två oumbärlig läsning.


En annan Berlinåtervändare är David Bowie, som bodde på Hauptstrasse 155 i Berlin några år på 70-talet och spelade då bland annat in Heroes i Hansa Studios vid Potsdamer Platz. 2013 återvänder David Bowie till Berlin i Where are we now.




2017-01-12

En ny bok av Maggie O'Farrell...


...är alltid något att se fram emot.
Sommaren utan regn om familjen Riordans vedermödor under den onaturligt torra sommaren 1976, innebar för många en efterlängtad återkomst som förstärktes av Den hand som först höll min, en av mina absoluta favoriter 2015.
Den senaste i raden som nu finns i svensk översättning är Maggie O'Farrell: Det måste vara här (ETTA), en lysande skildring av vikten att hitta sin plats här i livet och framförallt trivas med den. Den berömda skådespelerskan Claudette har hittat sin i ett nordirländskt avlägset gammalt hus dit hon kom tillsammans med sin son, på rymmen från offentligheten. Daniel, hennes man, har också hittat sitt hem här, ända tills det förflutna kommer i fatt.
Jag läser med nöje.


Vi saknar dig redan Mr President




2017-01-08

Problemet med får och getter

Det var som sagt inte helt enkelt att hitta en bok att läsa efter Ett litet liv, men en alldeles förtjusande övergångsläsning kom Joanna Cannon: Problemet med får och getter (Louise Bäckelin förlag) att bli.
Året är 1976 och en olidlig värmebölja råder i  brittiska East Midlands. Luften står alldeles stilla och när Mrs Creasy plötsligt är försvunnen från sitt hem vid den annars så lugna förortsgatan börjar spekulationerna kring vad som ligger bakom försvinnandet att surra som flugor. Tursamt nog bor tioåriga Grace och hennes bästa vän Tilly på gatan och de bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Ingenting undgår deras uppmärksamhet och de mest oväntade saker kommer i dagen.
Missa inte den här roliga och charmiga berättelsen om vuxenvärldens tillkrånglade sammanhang betraktade - och analyserade - av Grace och Tilly. Det verkar ju vara så att världen består av får och getter och att det helt enkelt gäller att ta reda på vilka som är getterna och akta sig för dem. Om man nu ska tro kyrkoherden.