2016-06-18

Spioner och pionerMitt i pionsäsongen sträckser jag första säsongen av den franska spionserien Le bureau des légendes - Falsk identitet som finns på SvT play ett litet tag till. Spännande och aktuell, som en blandning av Homeland, John le Carré och Vita huset och så bra att jag fortsätter på spiontemat.
Robert Harris: En officer och spion (Bookmark) är en roman om Dreyfusaffären. Alfred Dreyfus, en ung judisk arméofficer, döms mot sitt nekande 1895 för landsförräderi efter att ha överlämnat hemliga dokument till tyskarna. Han blir deporterad till den ödsliga Djävulsön för att glömmas bort och hade det inte varit för George Picquart hade historien säkert slutat så. Picquart upptäcker information som visar på konspiration och justitiemord och att sanningen är en helt annan än vad domstolen kom fram till.
En klassisk spionthriller på verklig grund som känns väldigt aktuell. Den har fått många priser och fina omdömen: Årets roman (British National Book Awards), Årets thriller (The CWA Ian Flemming Steel Dagger), Årets historiska roman (The Walter Scott Prize for Historical Fiction), Årets Bok (The American Library in Paris Book Award)
Jag fortsätter läsa och spionerna fortsätter blomma.
Överlämnande av dokument

Inga kommentarer: