2015-07-29

Vi är alla helt utom oss

Det har tagit lite tid att läsa färdigt Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler (Lavender Lit), men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Den här boken med ett rasande snyggt omslag kommer jag att återvända till för den innehåller så mycket. Den är på ett sätt helt omöjlig att berätta om eftersom man i så fall oundvikligen förstör en del av läsupplevelsen, men helt kort handlar den om Rosemary som pratade oavbrutet som barn. För att hon skulle komma till slutet av en historia någon gång sa hennes pappa till henne att börja i mitten istället för från början. Just precis därför börjar den här historien i mitten, tio år sedan Rosemary senast träffade sin bror och sjutton år sedan hennes syster försvann. På vägen genom denna smarta, tankeväckande och överraskande roman får man både början och slutet på historien om vad som egentligen hände också så klart.
Rekommenderas varmt.

Karen Joy Fowler har tidigare skrivit bl a The Jane Austen Book Club

2015-07-25

Decenniets viktigaste bok

Big World, Small Planet av Johan Rockström och Mattias Klum (Max Ström) har av forskare och politiker kallats för decenniets viktigaste bok. Det handlar om människans och mänsklighetens utmaningar och möjligheter för en hållbar utveckling framöver.

Årets viktigaste radioprogram är utan tvekan Johan Rockströms Sommar i P1

Att läsa eller inte läsa


Artikelserien Mitt bibliotek i Dagens Nyheter om hur det började:


2015-07-23

Radioteatern ger...

...Ensam i Berlin av Hans Fallada (Lind & co)
Enligt många det bästa som har skrivits om den tyska motståndskampen.
Radioteater i fyra avsnitt och premiär lördagen den 25 juli klockan 14.30 i P1 för den som vill lyssna i direktsändning.


2015-07-20

Emelie Schepp


Perfekt semesterläsning skulle jag nog säga om Emelie Schepp: Märkta för livet och uppföljaren Vita spår (Wahlström & Widstrand). Böckerna går att läsa fristående, men har man inte läst någon av dem tycker jag att man gör bäst i att börja med den första för här finns en hel del bakgrundsinformation som gör andra delen ännu bättre.
I Vita spår har Norrköpingspolisen att utreda fyndet av en kvinna som hittats död på ett X2000-tåg. Det visar sig att kvinnan är knarkkurir och att komma i kontakt med hennes resesällskap, som av vittnen sågs springa från tåget verkar vara nödvändigt för att kunna identifiera den döda kvinnan.
Åklagare är Jana Berzelius och när hon börjar förstå att en person från hennes väl dolda förflutna är inblandad får hennes arbete följa två olika agendor. En oförutsägbar riktigt spännande deckare och en smått autistisk åklagare med en komplicerad historia som ger en extra dimension.
Lite Harry Hole/Jo Nesbö-känsla helt enkelt.

2015-07-18

A rose is a rose is a rose...

...skrev Gertrude Stein allra först i dikten Sacred Emily 1913 och den ursprungliga strofen Rose is a rose is a rose is a rose syftade på en person, men kom senare att användas, citeras och byggas om av Gertrude Stein och många andra - ofta i betydelsen att en ros helt enkelt är en ros och inget annat.

Böcker uppåt väggarna

La Bibliotèque de la cité, Lyon


2015-07-13

Den hand som först höll min


Jag läste förra året Sommaren utan regn av Maggie O'Farrell, som nu finns i pocket, och om den tyckte jag så här.
Efter att jag nu har läst sista sidan i Den hand som först höll min (ETTA) skulle jag nog vilja säga att det här är en bok som är värd att lägga all annan inplanerad sommarläsning åt sidan för. 
Den hand som först höll min är helt enkelt en mycket bra bok - för att inte säga rackarns bra bok den också. Det var nästan så att jag läste den en gång till direkt bara för att vara säker på att jag inte hade missat något.
Lexie Sinclair bor med sina föräldrar och många syskon i Devon, hon är tjugoett och väntar på att livet ska börja någon gång. När den spännande Innes Kent stannar till med sin MG, frågar om vägen och berättar om London förstår Lexie att det är där allting händer. Hon lämnar allt för att söka jobb och bostad i konstvärldens Soho.
Femtio år senare blir Elina och Ted föräldrar för första gången. Förlossningen var dramatisk, Elina har svårt att hitta rätt i sin nya roll som mamma och Ted börjar plötsligt få minnesbilder från sin barndom som inte alls stämmer överens med vad hans föräldrar berättat. 
Två historier i olika tider som kunde ha varit helt separata, men ödet ville annorlunda.

Maggie O'Farrell har vissa likheter med Jane Austen i sättet att berätta och det är kanske därför jag gillar hennes sätt att skriva så mycket. Personer, miljöer och relationer är på kornet beskrivet och så exakt att man bara håller med. Det här är en bok som i mycket handlar om moderskap, kärlek, slumpen och hur vi blir de vi blir: mödrar, människor, barn. Ur tidningskrönikan De kvinnor vi blir när vi fått barn som Lexie skriver för en av sina uppdragsgivare:

"Vi ändrar form, vi köper skor med låga klackar, vi klipper av vårt långa hår. I våra handväskor börjar vi bära runt på en halväten skorpa, en liten traktor, en älskad tygtrasa, en plastdocka. Vi förlorar spänsten i våra muskler, vi förlorar sömnen, förnuftet, perspektivet på tillvaron. Våra hjärtan börjar leva utanför våra kroppar. De andas, de äter, de kryper och - titta! - de går, de börjar tala med oss. Vi lär oss att vi ibland måste gå med myrsteg, stanna och undersöka varenda pinne, varenda sten, varje hopknycklad burk längs vägen. Vi vänjer oss vid att inte komma dit vi tänkt oss. Vi lär oss att stoppa strumpor, kanske att laga mat, att lappa knäna på hängselbyxorna. Vi vänjer oss vid att leva med en kärlek som uppfyller oss, förblindar oss, styr oss. Vi lever. (...)"

Och när jag tittar i arkivet verkar det helt klart så att jag har gillat Maggie O'Farrell förr, vilket jag konstigt nog hade glömt.

2015-07-12

Citroner, citroner, citroner

Nu finns Lotte Möllers bok om Citroner (Bokförlaget Arena) äntligen i tryck igen - en bok om citronens historia och betydelse för den europeiska kulturen. Boken utkom första gången 1998 och har varit slutsåld länge.
Citronen, denna användbara frukt - bäst när det gäller smaksättning, avkalkning av kaffebryggare och badrums- och mikrovågsugnsstädning. Och oöverträffad källa till C-vitamin och allmänt välmående.
Drick varje morgon ljummet citronvatten: en halv pressad citron blandat med lika mycket kallt som hett vatten.

2015-07-10

Tänd läslampan!

Läsande barn blir till tänkande vuxna och framförallt så blir de en del av samhället just för att de läser. Ett barn som läser får ett språk, får insikter och förståelse för andra människor, tider och kulturer. Ett barn som inte kan läsa hamnar ohjälpligt utanför, men tillhör man den läsande klassen så står alla vägar öppna, oavsett var man kommer i från säger Martin Widmark i Dagens Nyheter 

2015-07-09

Lista för sommarläsning

På sommaren ligger det nära till hands att göra upp en lista för hur läsningen ska se ut. Den kan vara tematisk som här: Böcker jag brukar låtsas att jag har läst, klassiker, tips från andra eller varför inte böcker man helt enkelt är sugen på att läsa, men inte riktigt hunnit innan.

Med stor sannolikhet kommer jag att läsa några av de här i sommar:
Evelyn Waugh: En förlorad värld (Wahlström & Widstrand)
Amy Bloom: Lyckligt lottad (ETTA)
Emma Straub: Semestern (Massolit)
Terry Hayes: Jag är pilgrimen (Bazar)
Ninni Schulman: Vår egen lilla hemlighet (Forum)
Marie Bennett: Hotell Angleterre (Wahlström & Widstrand)
Emelie Schepp: Vita spår (Wahlström & Widstrand)
Sarah Waters: Hyresgästerna (Natur & Kultur)
Silvia Avallone: Marina Bellezza (Natur & Kultur)
Jussi Adler-Olsen: Den gränslöse (Albert Bonnier)
Brooke Davis: Millie Birds bok om döda saker (Albert Bonniers)

2015-07-05

Ahnhem 1 och 2


Jag har just avslutat andra boken om Fabian Risk, Stefan AhnhemDen nionde graven (Forum) och det ska erkännas att jag nästan höll andan långa stycken; det var helt enkelt så spännande och så där bokslukande som man minns från den tiden när man läste från morgon till kväll.
Boken utspelar sig före den första delen i serien och man får veta vad som hände innan Fabian Risks flytt till Helsingborg i den första boken Offer utan ansikte
Precis som Offer utan ansikte är det här en riktigt bra sommardeckare och en riktigt ruskig historia i ett elegant upplägg.
Bara att läsa - båda två.