2015-02-22

Hans Fallada

I Dagens Nyheters Boklördag Hans Fallada-special med guide till Hans Falladas Berlin och en liten guide till författarskapet av Jonas Thente 
Jag har ännu så länge bara läst Ensam i Berlin (oavkortad utgåva i nyöversättning Lind & co), men kommer absolut att läsa fler böcker av Hans Fallada. På svenska finns nu i nyöversättningar även Varg bland vargar och Hur ska det gå för Pinnebergs?  
Ensam i Berlin handlar om Otto och Anna Quangel, som när de 1940 får beskedet att deras son stupat i kriget bestämmer sig för att de inte längre har något att förlora och att det är dags att börja göra uppror mot nazisterna. På olika platser i Berlin lägger de i all hemlighet ut handtextade kort med budskap tänkta att sätta igång motståndstankar hos den som hittar kortet. Gestapo upptäcker korten och börjar kartlägga var de hittas, men är hela tiden steget efter. Det ska komma att dröja 285 kort och många promenader genom Berlin innan Gestapo är ifatt makarna Quangel. Den närmare 700 sidor tjocka boken skrevs på 24 dagar under en vistelse på Charités nervklinik och själva fallet med brevkorten är ett verkligt Gestapo-fall.
Ensam i Berlin är lika mycket en fängslande skildring av människor och liv i 40-talets Berlin och en spännande thriller som en berättelse om civilkurage och moral och väl värd att läsas.

2 kommentarer:

Linnea sa...

Jag har Ensam i Berlin i hyllan. Blev verkligen sugen på att ta tag i den nu! Tyvärr blir jag lite avskräckt av längden, men.. Det verkar helt klart vara en bok som är värd tiden man lägger ner..

Eva sa...

Så kul! Ja, den är verkligen värd tiden och den känns absolut inte så lång som den ser ut.