2012-12-20

Mississippi

Oj, vad jag gillar denna bok!
Hillary Jordans debutroman Mississippi (Historiska Media) handlar om Henry, som tillsammans med sin familj flyttar till en bomullsfarm i Mississippideltat. Henry köpte farmen utan att diskutera saken med sin fru Laura och när det visar sig att familjen dessutom utökas med Henrys tyrann till pappa är förutsättningarna för starten på ett nytt liv inte särskilt goda.
Det är en dramatisk historia som berättas växelvis av Laura, Henry, Henrys bror Jamie och Ronsel, son till svarta dagverkare på farmen och några till. Pusselbit läggs till pusselbit och spänningen stiger likt vattnet under de ändlösa regnen.
 
 
 
 

Himlens fånge




 














Det är några dagar före jul 1957 och till bokhandeln Sempere & söner i Barcelona kommer en främling och vill köpa den dyra första förstaupplagan av Greven av Monte Cristo, men inte ta den med sig utan lämna den kvar som ett budskap till Fermin som arbetar i bokhandeln, men inte är på plats just då.
I Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafon (Bonniers) sveps man som läsare tillbaka till samma stämning som i Vindens skugga och Ängelns lek. Här finns spänningen, mystiken, Barcelonaskildringarna och de intressanta personerna som gör att man bara måste läsa vidare. Boken går att läsa fristående, men det finns all anledning att läsa alla tre och i ordning för här finns många ledtrådar som får en att känna sig smart.

2012-12-06

Harold Fry














När Harold Fry får beskedet att hans tidigare arbetskollega Queenie är svårt sjuk och ligger för döden bestämmer han sig för att istället för att bara skicka ett brev ska han fotvandra till henne och helst komma fram innan det är för sent. Helt oförberedd ger han sig ut på vägarna på en pilgrimsfärd genom hela England, från Kingsbridge i söder till Berwick-upon-Tweed i norr.
Rachel Joyce: Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd (Norstedts) är en stillsam, klok och tankfull berättelse om att allt är möjligt.


Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

1947 stiger Göran Rosenbergs pappa av tåget i Södertälje.
Han har överlevt Auschwitz och kommer hit för att börja arbeta på Scania-Vabis och börja ett nytt liv. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (Albert Bonniers) är berättelsen om David Rozenberg ur sonens synvinkel och om det faktum att bara för att man överlever det ena är det inte alls säkert att det går att överleva det som kommer efter. Det här är en vacker, mycket tänkvärd och lite sorgesam bok som nyss så välförtjänt fick Augustpriset.  
 
 

2012-12-03

Mörka platser













För den som söker en helt oförutsägbar deckare som man inte kan lägga i från sig är Gillian Flynns Mörka platser (Modernista) ett bra val. Libby Days mamma och två systrar blir brutalt mördade och brodern Ben fälls för morden mycket på grund av den då sjuåriga Libbys vittnesmål. Tjugo år senare vill hon ta reda på vad som verkligen hände. Miljöerna är annorlunda, hjältinnan är annorlunda och historien rullas upp lite i taget med små antydningar. Lite creepy, men så bra!

"Höstens deckare! Betyg: 5 av 5" tyckte Yukiko Duke i Gomorron Sverige.


 


 

En liten pärla

Denna lilla bok har ett stort innehåll.
På drygt 160 sidor berättar Julie Otsuka om en grupp japanska kvinnor som 1919 kom till Amerika med båt för att gifta sig med män de aldrig träffat. Vi kom över havet (Albert Bonniers) är verkligen en liten pärla med ett alldeles eget språk, en alldeles speciell stämning och en del av historien som var helt okänd för mig.
Missa inte.
 
 

2012-09-25

Läsning på mer än 600 sidor 3












Bara namnet, De obotliga optimisternas klubb, får en ju att bli lässugen - det behövs helt enkelt lite fler som ser ljust på saker och ting. Författaren Jean Michel Guenassia, tidigare advokat och manusförfattare för TV, tog sju år på sig att skriva boken (Norstedts) och det är förmodligen därför ingen av de över 600 sidorna känns överflödig. Paris 1959, Michel 12 år är son till en fattig italiensk invandrare och en högborgerlig fransyska och kulturkrockarna blir kraftiga när släkten träffas. På Michels andra hem, Café Balto kan man få lite andrum och t ex spela fotbollsspel. En dag upptäcker han en brokig skara som träffas längst in på caféet för att spela schack, De obotliga optimisternas klubb vars medlemmar är östeuropéer i Parisexil hjälper Michel att få perspektiv på tillvaron.
Lite myllrande som Fellinis Amarcord är det allt.

2012-09-04

Sommarläsning på mer än 600 sidor 2












I en annan del av världen, men under samma tid utspelar sig denna tjockis, Tiden där emellan av Maria Dueñas (Bonniers). Det börjar i Madrid vid tiden för inbördeskriget 1936 och färden går vidare till Marocko och Tetouan, som var huvudstad i det då spanska protektoratet. Sömmerskan Sira får i sin ateljé höra mycket information om tyskarna som brittiska underrättelsetjänsten är intresserad av. Lite Casablancakänsla - fängslande och underhållande läsning och Tetouan var för mig en ny bekantskap.

2012-08-19

Sommarläsning på mer än 600 sidor 1












Kanske är det en trend eller så är det bara en tillfällighet att flera böcker på fler än 600 sidor har kommit i min väg. Ett sådant omfång kan ju vara en plåga, men också helt fantastiskt om boken är bra. Har i sommar läst Den osynliga bron av Julie Orringer (Forum) och det var en bok av det senare slaget. En bok att stanna kvar i helt enkelt och önska att den inte ska ta slut.
Den ungerske studenten Andras anländer en höstdag 1937 med tåg till Paris där han ska studera arkitektur. Med sig har han ett brev som ska överlämnas till en okänd mottagare, som visar sig vara Klara, en åtta år äldre balettdansös som befinner sig i Paris på grund av något hemligt och nedtystat som hände ett femtontal år tidigare. De träffas och fortsättningen blir oundviklig genom ett Europa som står inför ett världskrig. En bok man tänker på när man inte läser i den - lite ryskt som Anna Karenina och ett härligt, i det närmaste kronologiskt flyt i berättelsen.

2012-08-09

Sommardeckare 4












En plastikkirurg i Belgien som lett ett hemligt EU-projekt, en albansk vapenhandlare i Stockholm och en tjeckisk EU-parlamentariker i Italien hittas alla döda inom loppet av några dagar. Fallen utreds av Opcop-gruppen under ledning av Paul Hjelm som är åter i Arne Dahl: Hela havet stormar (Bonniers).
Den första boken om Opcop, den hemliga europeiska polisgruppen som utreder brott över gränserna, är Viskleken - förra årets bästa svenska deckare enligt Svenska deckarakademin. Vad ska de ge denna del, som jag tycker är ännu bättre, för utmärkelse tro?




Sommardeckare 3

Cilla och Rolf Börjlind har bl a skrivit manus till TV-serierna Morden och Graven och debuterar med Springfloden (Norstedts) som deckarförfattare. 1987 begås med hjälp av springfloden utanför Nordkoster på Västkusten ett grymt mord på en kvinna och polisen Tom Stilton tvingas att efter mycket vånda lägga ned utredningen i brist på bevis och motiv. 2011 blir fallet aktuellt igen. Underhållande, med oväntade vändningar och riktigt spännande är det.

Sommardeckare 2

Arktis-deckare hör inte till vanligheterna, men vill man ha något svalkande en varm sommardag är Melanie McGrath: Där ingen har gått (Wahlström & Widstrand) absolut ett alternativ. Vildmarksguiden och isbjörnsjägaren Edie Kiglatuk hittar en av de män som hon guidar skjuten till döds. Den allmänna uppfattningen är att det är en jaktolycka, men det finns saker som pekar på andra anledningar till dödsfallet. Jag gillar den annorlunda miljön, den välunderbyggda berättelsen och den lite kantiga hjältinnan, förutom att det hela är riktigt spännande.
Lite Fröken Smillas känsla för snö.

 


2012-08-05

Sommardeckare 1


En riktigt bra sommardeckare är den femte boken om Rebecka Martinsson - Till offer åt Molok av Åsa Larsson (Albert Bonniers). Det börjar med att man hittar en tumme från en människa i magen på en skjuten björn. Påminner mycket om favoriten Kerstin Ekmans Händelser vid vatten och jag skulle absolut inte läsa den ensam i en stuga i skogen.


2012-04-01

Riktigt bra deckare till påsk 2


Önskas lite klurighet och psykologisk rysning är John Verdon: Tänk på ett tal (Forum) ett bra val. Mördaren verkar kunna läsa sina offers tankar och vet både deras hemligheter och precis hur de ska agera. Dave Guerney, som egentligen hade tänkt dra sig tillbaka och inte lösa några fler fall blir ändå inblandad när en av hans gamla vänner från college har fått ett brev och söker hans råd.

 

Riktigt bra deckare till påsk 1

Viskleken av Arne Dahl (Månpocket) är första delen i en ny serie om Opcop som är ett sameuropeiskt försök att bekämpa den gränslösa brottsligheten. Delar av A-gruppen Paul Hjelm, Kerstin Holm, Arto Söderstedt och de andra finns med på olika vis och det här är en riktigt bra deckare. Viskleken är ett utmärkt tillfälle att börja läsa Arne Dahl för de som inte visste var man skulle börja i förra serien som innehöll tio böcker.
Förra årets Bästa svenska deckare enligt Deckarakademin, finns nu som pocket.

 

2012-02-23

En bok att längta efter...


...har jag just läst färdigt, Chris Cleave: Little Bee (Brombergs)
Boken utkommer i mitten av mars och är riktigt härlig och engagerande läsning. Little Bee, som sedan hon kom till England som flykting från Nigeria, har suttit två år på en flyktingförläggning och blir av misstag utsläppt i det engelska samhället. Förutom några få saker i en plastpåse och en inlärd "Queens english" har hon bara med sig några strategier för att ta livet av sig i fall männen som hon flytt från i Nigeria skulle dyka upp. Hon söker upp familjen O'Rourke som är de enda människorna i världen hon vet namnet på utanför Nigeria. Kanske kan de hjälpa henne. Eller när allt kommer omkring kanske det är hon som kan hjälpa?
Man ser mycket ur nya perspektiv. Rekommenderas varmt.

2012-02-07

Pryder sin plats i bokhyllan...


...gör den alldeles nyutkomna nyöversättningen till svenska av James Joyce Ulysses (Albert Bonniers). På drygt 800 sidor får man följa Leopold Bloom, Stephen Dedalus och de andra i Dublin den 16 juni 1904.

Stekt fårnjure till frukost, någon?

En oumbärlig följeslagare är översättaren Erik Anderssons bok om de fyra år som arbetet med att översätta boken tog, Dag ut och dag in med en dag i Dublin (Albert Bonniers).

De korrupta




Det är 1989 och fyra prostituerade kvinnor mördas i Stockholm. Journalisten Annie Lander, som skriver på en artikelserie om morden, börjar se allt fler tecken som pekar i riktning mot en av Stockholms exklusiva herrklubbar och plötsligt är hon spårlöst försvunnen.
I Robert Kvibys De korrupta (Telegram förlag) finns det lite Sjöwall/Wahlöö, lite Leif GW Persson och det är inte utan att man drar en och annan parallell till avslöjanden om kaffeflickor i en helt annan bok.

Spännande läsning är det hur som helst.
Soundtracket till boken

2012-01-16

Tinker, Tailor, Soldier, Spy









En riktigt bra film som bygger på en bok, John le Carré: Mullvaden, finns i Bonnierpocket.


Soundtrack till filmen.

2012-01-10

Tulpaner






Så här års längtar man ju lite efter tulpaner. Den 15 januari är det Tulpanens dag och istället för att köpa en förgänglig bukett kan man istället kosta på sig Stora tulpanboken av Susanna Rosén (Norstedts)