I Go'morron Sverige gillade man:
Helena von Hofsten: Om jag kunde skriva skulle jag skriva en bok om människans största lycka och olycka
Irène Nemirovsky: Balen/Höstflugorna
Johan Schönstedt & Rolf Ellnebrand: Mitt liv och min släkt
En nästan tom bok för den som vill komma igång med sin släktforskning.
Lite som en Mina vänner-bok; lämna boken till äldre släktingar och be dem fylla i under rubriker som "Min skolgång, Mina lyckligaste stunder", helt enkelt en hjälp att få igång berättandet hos äldre släktingar som fortfarande är i livet.
Boken innehåller också råd och tips för den som vill börja med släktforskning i lite större skala.
Ständig förändring gör att saker som haft en självklar plats i våra liv plötsligt är på väg att försvinna och bli helt utrotade.
Johan Tell: Utrotningshotat (Max Ström) samlar ett antal sådana saker: faxen, anslagstavlan, telefonkatalogen, diabildsprojektorn, ylletröjan och cykeldynamon är några.
Bild och text - bläddra och minns...
I Denise Mina: Vargtimmen (Minotaur) är vi tillbaka i Glasgow på 80-talet. Paddy Meehan är nattreporter på Scottish Daily news, vilket inte är alldeles lätt när man är ung och tjej omgiven av gamla tidningsmurvlar på en redaktion där spritångorna impregnerat väggarna. Hursomhelst - det är riktigt spännande när Paddy snubblar över ett mord. Recension i Aftonbladet.
Jacqueline Winspear: Med lätta bevis (Norstedts) - Maisie Dobbs, privatspanare i 30-talets London, undersöker ett mystiskt försvinnande. På omslaget står det småtrevlig trivseldeckare och det är precis vad det är.
Hjortfot, Biggles, Nick Carter, Buffalo Bill och Den siste Mohikanen. När billighetsboken lanserades var det viktigt att bli lockad av ett spännande omslag.
Nils Forsgren: Omslagspojken - med David Ljungdahl & co i äventyrens värld (Nifo förlag) är en nostalgisk resa för den som vill återuppleva äventyren. David Ljungdahl var en av de mest anlitade illustratörerna.
För dig som irriterar dig på undermånlig interpunktion - tänk, att punkter, kommatecken och semikolon används så vårdslöst!
För dig som älskar interpunktion - tänk, det finns inget vackrare än ett välplacerat semikolon!
Nu finns boken Komma rätt, komma fel och komma till punkt i pocket. Lynne Truss (och översättaren Eva Halldinger som anpassat boken till svenska) skriver lärorikt, roligt och argt och alla som är intresserade av språk har behållning av att läsa denna bok.
,,,,,,;;;;;;;.....
Byggnader påverkar oss och våra liv mer än vi anar.
Alain de Botton, författare till vardagsfilosofiska böcker som Låt Proust förändra ditt liv, Statusstress och Om konsten att resa, är aktuell med en ny bok Lyckans arkitektur (Brombergs).
Författaren menar att vi längtar efter byggnader som uttrycker något vi saknar. Idealet är arkitektur som speglar skönhet, elegans, balans och spänning mellan ordning och kaos. Den lyckliga arkitekturen uttrycker en vision om lycka, förhöjer vår livskänsla och stöder våra föreställningar om ett gott liv...
Stora krav på arkitekter för att vi alla ska bli lyckliga.
Artikel i SvD
Alldeles före jul avslöjade J K Rowling genom en gåta på sin hemsida www.jkrowling.com titeln på den sjunde delen om Harry Potter: Harry Potter and the deathly hallows blir det. Boken skrivs nu, men inget utgivningsdatum är ännu fastlagt.
Författaren har meddelat att en av de mer framträdande karaktärerna kommer att dö i denna del och vadslagningen om vem pågår för fullt på de brittiska vadslagningsfirmorna. Man ger pengarna tillbaka på att Harry P överlever...
Sarah Waters: Nattvakten (NoK)
En av toppsäljarna på den engelska bestsellerlistan finns nu i svensk översättning - Nattvakten är en berättelse om ett antal människor i London under Blitzen och efterkrigstiden 1941-47.
Mats Gellerfeldt recenserar boken i SvD och tycker att det är en bladvändare som är "mycket spännande"
Artikel i SvD om författaren
Göteborgsutställningen 1923
Den 8 maj 1923 invigdes Göteborgsutställningen och många av stadens stora byggprojekt som t ex Slottsskogsvallen, Naturhistoriska muséet, Liseberg och Torslanda flygfält byggdes till denna utställning. Man kunde åka linbana till nöjesfältet Liseberg och utställningen besöktes av 4,2 miljoner besökare.
Läs mer i boken Göteborgsutställningen 1923 - hågkomster och framtidsspår (Warne). Louise Brodin och Vibeke Carlander har sammanställt dagboksanteckningar från tiden, texter av experter och många bilder finns också med.
Ulf Olsson: Finansfursten - K A Wallenberg 1853-1938 (Atlantis)
I kväll på SvT kan man se första delen i dokumentären om familjen Wallenberg. Det var Knut Agathon som räddade SEB, grundat av AO Wallenberg 1856, undan den svåra finanskrisen 1878-79. Boken skildrar finansmannen, kulturmecenaten och politikern för den som vill veta mer om familjen när TV-kamerorna släckts.
Författaren är professor i ekonomisk historia i Göteborg och har tidigare skrivit en bok om Marcus Wallenberg.
SvT1 tisdag kl. 20.00.