2006-11-30
Prisbelönta!
Wettergrens Bokollon har delats ut för 25:e året i rad till någon eller några som i bok, skrift eller på annat sätt profilerat Göteborg. Årets pris går till Anna Lena Ringarp, journalist och Lars-Gunnar Andersson, språkprofessor. De båda står bakom det populära radioprogrammet Språket och har nyligen gett ut en bok med samma namn kring lyssnarfrågor om vårt gemensamma språk.
För att uppmuntra kvalitetstänkande inom barnkulturen och inspirera barn till läsning delas även Wettergrens Barnbokollon ut, i år för 21:a året. Ur motiveringen för årets pristagare Petter Lidbeck: "Några frön från verkligheten slår rot och brer ut sina hjärteblad i Petter Lidbecks fantasirika huvud och växer till böcker i vars hägn barn och vuxna kan känna ro och vila..."
2006-11-28
Var är Jane Eyre?
Plötsligt upptäcker man att huvudpersoner i litterära klassiker är spårlöst borta från sina respektive böcker. Kriminalaren vid litteraturroteln i London, Torsdag Nesta sätts på fallet...
Den kultförklarade och i England bästsäljande litteraturthrillern Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde finns nu i svensk översättning. GP:s recensent skrattade mycket åt "en läsning som inte liknar något annat i underhållningsgenren; ett gott alternativ för den som känner sig mätt på deckare och chic lit"
Det ska bli fyra böcker i serien.
Kungen av Europa
För den som gillade Jan Kjaerstads trilogi om Jonas Wergeland - Förföraren, Erövraren och Upptäckaren - finns nu en ny bok i samma stil: Kungen av Europa (Atlantis).
Boken handlar om IT-pionjären Alf I Veber, SvD:s recensent beskriver honom som en blandning mellan Horace Engdahl och Jonas Birgersson, som kommer till insikt och byter riktning i sitt liv.
SvD skriver också att Kjaerstads beundrare inte kommer att bli besvikna.
SvD:s litteraturpris
SvD:s litteraturpris får Lars Jakobson för romanen Vid den stora floden (Bonniers).
Romanen innehåller två parallella historier, en händelsetät thriller om en avhoppad amerikansk agent som löper på sidornas övre del och en mer reflekterande på den undre delen av sidorna.
I en artikel i SvD säger Lars Jakobson att han skrev boken därför att han efter arbetet med boken innan hade kvar berättelser och meningar han inte kunde släppa; t ex meningen "Natten igenom hade hon hört mördaren tvätta sig".
Skälen att skriva en bok är många.
2006-11-27
Årets bästa deckare utsedda
Svenska Deckarakademin delar varje år ut pris till de bästa kriminalromanerna som utkommit under året. Årets vinnare är nu tillkännagivna.
Bästa svenska deckare:
Stieg Larsson: Flickan som lekte med elden (Norstedts)
Bästa till svenska översatta deckare: Philippe Claudel: Grå själar
(Norstedts)
Debutantpriset: Karin Alfredsson: 80 grader från Varmvattnet (Ordfront)
Specialpris för bästa fackbok: Lars Borgnäs: En iskall vind drog genom Sverige (Norstedts)
Mode med Bono
Bono, sångaren i U2 slår ett slag för att ge bort ekologiska kläder som julklapp. Själv köper han alltid kravmärkta kläder från familjeföretag i Sydamerika och Afrika.
Läs mer om Bono i biografin Bono i samtal med Michka Assayas (Damm förlag) - eller varför inte ge bort boken i julklapp till någon som "still haven't found what they looking for..."
Dags att sjunga upp sig
En vecka kvar till advent och hur var det nu med texten till den där julsången?
Imponera på din omgivning med att kunna alla verserna på Gläns över sjö och strand, Viktor Rydbergs Tomten och alla turerna i Sju vackra flickor i en ring...
Med andra ord dags att köpa nyutkomna Våra älskade julsånger & lekar (Notfabriken), som innehåller 160 sånger samt en mängd danslekar med utförliga beskrivningar.
2006-11-21
Spelet om Afrika
Många är vi som tittat på Afrikas karta och följt de spikraka gränserna, som ser ut att vara dragna med linjal.
För att förstå dagens stamkrig och nöd måste man gå tillbaka till tiden då gränserna mycket riktigt drogs upp med linjalens hjälp vid skrivbord i Europa, långt från verklighetens Afrika.
Läs mer i Henk Wesseling: Söndra och härska - uppdelningen av Afrika 1880-1914 (Historiska Media). SvD :s recensent tyckte att boken är en av höstens mest välkomna böcker och ett storverk som höll honom fången flera dagar i sträck.
Läs också: Adam Hochschild: Kung Leopolds vålnad, Lasse Berg: När Sverige upptäckte Afrika, Svante Weyler: Ett hus i Ngouedi
VLMF - vad lever man för
Nu finns äntligen tredje och sista delen om Barnhans och hans vänner i den hemliga farbrorföreningen VLMF - Vad Lever Man För.
Barbro Lindgrens tidigare böcker i serien är Vems lilla mössa flyger och Korken flyger.
Knasfilosofiskt för alla åldrar.
Drömmar om röda gemak
I en läsarundersökning i Bejing frågade man "Vilket litterärt verk är enligt dig Kinas genom tiderna främsta?" och "Vilket litterärt verk har påverkat ditt liv mest?" Hela 60% av de tillfrågade svarade Drömmar om röda gemak på båda frågorna. Första delen av denna 1700-talsroman om livet under kejsartiden finns i svensk översättning Cao Xueqin: Guldåldern (Atlantis) och fortsättningen kommer till våren.
I Bejing finns romanens trädgård uppbygd som folkpark, naturligtvis välbesökt och vid Beijings universitet finns en professor i "Rödkunskap"
2006-11-15
Bok skriven i excel
Författaren berättade bl a i ett inslag i SvT:s Kobra att hon tycker så illa om när författare inte kan hålla reda på detaljer. Därför skrev hon sin bok i excel.
Resultatet ska hursomhelst vara en mycket läsvärd bok.
Populärast på biblioteken
Mest utlånade författare på svenska bibliotek skriver barnböcker:
Fem i topp enligt Författarfondens siffror
1. Astrid Lindgren
2. Gunilla Bergström
3. Sören Olsson
4. Anders Jacobsson
5. Eva Eriksson
En bubblare är Martin Widmark, som skriver de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå, som landat på 17:e plats. Strax före den vuxenförfattare som placerat sig högst, Håkan Nesser.
Varning för kö - köp boken i bokhandeln istället.
2006-11-10
Njals saga
Det har blivit dags att läsa om berättelsen om Njal och Gunnar på Lidarende.
Nu finns den i en nyöversättning av Lars Lönnroth (Atlantis) som GP beskriver som "underbar".
"En av de stora läsupplevelserna, de som bara inträffar några gånger per liv, väntar den som ger sig på Njals saga" skriver man också.
Dags att sluta rensa ogräs...
Så här dags på året kan man med gott samvete dra sig tillbaka från den praktiska trädgårdsskötseln och läsa om andras trädgårdar.
Lotte Möllers Tre mästare, tre trädgårdar (NoK) handlar om de tre trädgårdsprofessorerna Sven-Ingvar Andersson, Per Friberg och Gunnar Martinsson. I denna vackra bok får man också besöka deras egna trädgårdar.
Les Bienveillantes
2006-11-02
Lästips för unga vuxna
Christina Herrström: Tusen gånger starkare (BoCa)
Ny bok av författaren till Glappet, som också blev TV-serie. GP:s recensent kallar berättelsen om femtonåriga Signe för en "sällsynt pärla". Boken är nominerad till årets Augustpris i barn- & ungdomsklassen.
Randa Abdel-Fattah: Ser mitt huvud tjockt ut i den här? (BoCa)
För att testa sin omgivning bestämmer sig tonårsflickan Amal för att bära slöja på heltid. En lättläst feelgood bok med happy end.
Jeanette Winterson
Nu finns Jeanette Wintersons debutbok från 1985 Det finns annan frukt än apelsiner i nyöversättning (Bazar).
Boken blev mycket prisbelönt när den kom och var närmast en lesbisk bibel i en tid då utgivningen av queerlitteratur inte var så omfattande som nu.
GP recenserar
Pingvinliv
På södra halvklotet kan man hitta 17 olika arter av pingviner. Möt de alla i den fantastiska fotoboken Pingvinliv med bilder av Brutus Östling.
Boken är en av de nominerade till årets Augustpris i fackboksklassen och i GP kan man läsa mer om fotografen.