2006-08-31

Böcker i media

1. Boktips i TV4 Sara Kadefors: Fågelbovägen 32 (Piratförlaget)

2. I Metro artikel om Pia Degermark: Gud räknar kvinnors tårar (Prisma) - memoarer av en kvinna mest känd som kronprinsens flickvän och Elvira Madigan på 60-talet. Mindre känt är livet med anorexi, missbruk, fängelsestraff och hemlöshet.

3. I DN och SvD recenseras Per Wästberg: De hemliga rummen - en memoar (W&W) "Det är sällan man är förunnad en läsning som skänker sådana skönhetsupplevelser" skriver Mats Gellerfelt i SvD

4. I SvD recenseras Johanna Nilsson: Jag är leopardpojkens dotter (W&W) - roman om Johanna Nilssons farföräldrar, missionärer i Kongo

5. Nyligen recenserade böcker som får högt betyg av läsarna i SvD:s nätupplaga:
Kjell Johansson: Rummet under golvet
Daniel Möller: Skulle kunna röra dej
Jozef Lewandowski: Knutpunkt Stockholm

2006-08-30

Sara Kadefors



På Fågelbovägen 32 bor välartade Karin i en fin villa med sin fina man och fina barn, men vill ändå arbeta aktivt för att vara "en god människa".

Plötsligt har hon i sin godhet anställt en illegal invandrare som hemhjälp.

Sara Kadefors första vuxenroman Fågelbovägen 32 (Piratförlaget) sträcklästes av DN:s recensent.

Recension även i GP

Böcker i media

1. I SvD och DN recenseras Fredrik Sjöberg: Flyktförsök (Nya doxa) - "Det är en lysande liten bok" skriver SvD bl a om essäboken som kretsar kring den svensk-amerikanska naturmålaren Gunnar Widforss.

2. I SvD recenseras även Henrik Eberle/Mattias Uhl: Hitler - Stalins hemliga dossier (Prisma) - alla hållhakar och all information Stalin hade om Hitler finns i denna bok.

3. I Gomorron Sverige recenserades Jonas Moström: Svart cirkel, Marianne Fredriksson: Ondskans leende, Jenny Jägerfeld: Hål i huvudet

4. GP skriver att det kommer en ny roman av Norman Mailer i januari 2007: The castle in the forest. Författaren gav ut genombrottsromanen De nakna och de döda 1948 och det är 10 år sedan hans förra roman Evangelium enligt Jesus.

5. I GP recenseras även Lena Anderson: Kotten, grisen och lilla vännen

6. I GP även tre böcker för mellanstadieåldern Guus Kuijer: Lyckan kommer som ett blixtnedslag (Opal), Lina Lundh: Min pappa tyngdlyftaren (NoK) och den efterlängtade tredje delen i Lin Hallbergs serie om en mellanstadieklass: Svikarboken (R&S)

7. I GP Gillian Cross: Det svarta rummet (Alfabeta) - andra delen i fantasytrilogin Den gömda skogen

2006-08-29

Rummet under golvet finns i Huset vid Flon



Sista delen i Kjell Johanssons trilogi om Midsommarkransen, Rummet under golvet är alldeles nyutkommen och får lysande recensioner. Huset vid Flon och Sjön utan namn heter del 1 och 2.

SvD skriver bl a "Kjell Johansson fick inte Augustpriset för "Huset vid Flon". Jag kan inte se att något hindrar honom från att få det för 'Rummet under golvet'."

DN skriver bl a "gripande och imponerande"

Böcker i media

1. I dagens GP, SvD och DN recenseras Erlend Loe: Volvo Lastvagnar (Alfabeta) tokrolig fortsättning på romanen Doppler. Andra böcker av Loe är Naiv.super och Expedition L.

2. I GP även Maria Carlshamre: Den oslagbara - en personlig skildring av våld i kärlekens namn (DN)

3. I GP recenseras höstens andra bok om Alva Myrdal. Lotta Gröning: Kvinnans plats - min bok om Alva Myrdal (Bonniers). Tidigare i år kom Yvonne Hirdman: Det tänkande hjärtat (Ordfront)

4. GP skriver också om en litterär sensation i Frankrike. Amerikanen Jonathan Littell har skrivit Les Bienveillantes (Gallimard)- en 900 sidor stark skildring av en tysk SS-soldats liv under andra världskriget som jämförs med t ex Tolstojs Krig och fred.

5. I SvD recenseras Jozef Lewandowski: Knutpunkt Stockholm (Atlantis) - om en handfull svenskar som spelade stor roll i den polska motståndsrörelsen 1939-42

6. I SvD även Jesper Hall: Kärleken den röda (Leopard)

2006-08-28

John Lennon


Nu kan vi äntligen få veta sanningen om John Lennon.
Vilka skulle annars vara mer lämpade att berätta än fruarna. I höst kommer två biografier på svenska skrivna av John Lennons fru nummer 1 och 2. Först ut är Cynthia Lennon: John (B Wahlström). Senare i höst kommer Yoko Ono: Minnen av John Lennon (Sv Förlaget).

2006-08-25

Den som vässar vargars tänder...


Carina Rydberg: Den som vässar vargars tänder (Bonniers)
Psykologisk thriller och skräckhistoria.

SvD skriver "ytterst läsvärd" och DN skriver att denna berättelse är "enastående" och "saknar motstycke i svenska samtidslitteratur"
Intervju med Carina Rydberg i SvD.

Men det är kusligt alltså och inget för lättskrämda.

2006-08-24

Mannen som dog som en lax


Ny bok av Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula, Svålhålet mfl.). Denna gång en kriminalroman om ett mord i Pajala - Mannen som dog som en lax (Norstedts).
Niemi är tillbaka på jorden igen, efter rymdutflykten i Svålhålet. Jag har precis börjat läsa och det verkar mycket lovande!
Martin Udde hittas mördad i sitt hem i Pajala. Rikskrim i Stockholm skickar Therese Fossnes att leda utredningen. Therese och den huvudmisstänkte - Essaias Vanhakoski - blir kära.

Artikel om Niemi i dagens SvD

2006-08-23

Är du känd, lille vän?

En amerikansk undersökning visar att Harry Potter är mer känd (i alla fall till utseendet) än premiärminister Tony Blair.
57% kände igen den tonårige trollkarlen, bara 50% kände igen Blair.

Studien visar, enligt de som utfört den, hur effektivt populärkulturen är kommunicerad i jämförelse med samhällsinformation.

Kuriosa: 77% kände igen minst två av Snövits 7 dvärgar. 24% kunde identifiera två eller fler domare i Högsta domstolen.

Ökendoktorn Amos Oz



Amos Oz är Israels bäst kände författare som just nu är på Sverigebesök. Förra året kom hans självbiografiska roman En berättelse om kärlek och mörker, som nu finns i storpocket och som lästes och gillades av många världen över.

I dagens GP artikel om Oz och den nya boken Hur man botar en fanatiker och om att skriva (W&W). Där kan man bla läsa följande, om mannen som lever i en liten stad i öknen och därifrån når hundratusentals läsare: "På mitt skrivbord har jag två pennor - jag skriver för hand, inte på dator. Den ena använder jag för mina historier och den andra när jag ber vår regering fara åt helvete. Det är mycket skilda verksamheter."

Böcker i media

1. I dagens GP recenseras Gunilla Linn Persson: Sagan om mig själv (W&W)

2. I SvD recenseras Lena Einhorn: Vad hände på vägen till Damaskus- på spaning efter den verklige Jesus från Nasaret (Prisma)

3. I SvD även Leif Eriksson: Eldflugor och andra berättelser (Lind & co) - berättelser om att livet kunde sett annorlunda ut om man bara inte fastnat i vanan.

4. I SvD också Per J Andersson/Mikael Lindström: Moderna Indien (Alfabeta) - om Kina är på väg att bli världens fabrik, håller Indien på att bli hela världens kontor.

Ut och gå!



För dig som tröttnat på att gå runt kvarteret kommer i nästa vecka Göteborgarnas promenadguide (Kabusa).
Anders Hilmersson har sammanställt sjuttio utflyktsmål i Göteborgsområdet att besöka alla årstider.

2006-08-22

Man pratar om...

1. Idag recenseras Åsa Larsson: Svart stig (Bonniers) i SvD och DN

2. I GP Michel Onfray: Handbok för ateister - en ateologisk betraktelse (Nya Doxa) - boken har bara i Frankrike sålt i 200 000 ex och författaren kommer till Bokmässan

3. I GP artikel om Anneli Jordahl, aktuell med en bok om Elsie Johansson (Nancytrilogin mfl.), Att besegra fru J (Atlas)

4. I SvD recenseras Christer Sturmark: Tro och vetande 2.0 - om förnuft, humanism och varför människor tror på konstiga saker..(Nya Doxa)

5. I SvD även Salim Barakat: Grottorna i Haydrahudahus (Tranan)

6. I SvD artikel om Lena Einhorn (Ninas resa), aktuell med ny bok Vad hände på vägen till Damaskus - om teorin att Jesus inte dog på korset utan togs ner, vårdades och smugglades ut ur Jerusalem.

7. I Metro artikel om Åsa Moberg, aktuell med ny bok Lustpunkten - en bok om inlärning utan utbildning (NoK)

Hemliga pappan


Andreas Ekström: Hemliga pappan (Forum)
Nu finns bloggen hemliga pappan som bok.
Om kärlek och att vara pappa.

2006-08-21

Mellanöstern

Höstens boktema är Mellanöstern skriver DN. Parallellt med den dominerande utgivningen av svenska och anglosaxiska författare syns en trend med skönlitteratur från och om Mellanöstern i höstutgivningen. Den som är nyfiken på andra delar av världen kan t ex läsa:
Omar Pamuk: Istanbul - minnen av en stad
Barbara Nadel: Djupa vatten
AB Yehoshua: Den befriade bruden
Tayeb Salih: Utvandringens tid
Yasmina Khadra: Efter attentatet
Tahir Shah: Kalifens hus
Shirin Ebadi: Mitt Iran
Yasmin Crowther: Saffransköket
Nedjma: Mandeln

Snabba boktips

Följande nyligen recenserade titlar har fått höga snittbetyg SvD:s läsare på nätet (5 eller 6 av 6 möjliga):
Theodor Kallifatides: Herakles
Linda Olsson: Nu vill jag sjunga dig milda sånger
Daniel Boyaciogliu: Fint som snus
Annica Wennström: Lappskatteland

Man pratar om...

1. I dagens SvD, DN och GP recenseras Agneta Pleijel: Drottningens chirurg (Norstedts) - första delen av tre i en serie romaner med motiv och porträtt ur Agneta Pleijels släkthistoria. I denna bok som handlar om den avlägsne släktingen Herman Schützer, kirurg och hovläkare på 1700-talet. SvD skriver bl a "lysande roman", DN skriver "Pleijels mest lyckade roman"

2. I SvD och DN recenseras Henrik Berggren/Lars Trädgårdh: Är svensken människa?-gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (Norstedts). En tankebok om vad som är grundbulten i det svenska samhället.

3. I GP recenseras Peter Spiegelman: Lura döden (Norstedts). Privatdetektiven från förra årets Mörkt förflutet,John March är tillbaka i Manhattans finanskvarter. Förebilderna är Chandler och Hammett.

4. I GP recenseras Annica Wennström: Lappskatteland (W&W) - samisk släktroman

5. I SvD recenseras ungdomsböcker bl a Matt Whyman: Vid dödens sjö samt Rätt att döda (BoCa) "sytrka och täta berättelser" och Håkan Borgström: I robotarnas värld (Alfabeta) "Utmärkt liten bok om robotar"

6. I Metro om Birger Schlaug, som har skrivit en roman om Elvis: Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac (Fischer & co)

Konsten att hålla ihop...



Vart fjärde äktenskap slutar i skilsmässa, men det skulle inte behöva vara så menar Malou von Sivers och Lennart Lindgren, som har skrivit boken Konsten att hålla ihop - en handbok i kärlek (Forum).

Boken innehåller handfasta råd och redskap för att ta sig igenom de svårigheter i problem som finns i alla relationer.

2006-08-16

Hamilton är tillbaka!



Jan Guillou: Madame Terror

Säljstart idag för elfte boken om Coq Rouge - Hamilton. Två obehagligt aktuella teman, terrorism och Mellanöstern och äventyrlig spänning.

Recenserad i GP, SvD och DN

Det rena landet

Historikern Maja Hagerman har skrivit en ny historia om svensk rasbiologi.
Det rena landet - att uppfinna sina förfäder skildrar hur idén om en fornnordisk kultur och en germansk ras växer fram med början i 200-talet. Romarna stötte i sitt stora rikes utkanter på ett folkslag man beskrev som germaner.
Under 1900-talet togs idéerna upp i Sverige, man instiftade världens första rasbiologiska institut och började mäta skallar som tokiga.
Recensioner i dagens DN, SvD och GP

2006-08-15

Magistern

För alla som gillade Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget och Lyckans land kommer nu tredje delen Magistern.

Boken handlar om McCourts trettio år som lärare i New York och kan läsas fristående även av dem som missat de två första böckerna.
SvD skriver bl a "gnistrande läsning", GP skriver bl a "benådad historieberättare".
Av GT/Expressen får Magistern 4 getingar och är "en riktigt bra bok" och "en läsupplevelse"

Bara att läsa alltså.

2006-08-11

Man pratar om...

1. I dagens SvD recenseras under rubriken "Lågmält njutbar läsning"Eva Mattsson: Ostende, en släkthistoria (Bonniers)

2. "Om detta är Claessons litterära sorti, är det ett avsked med stil" skriver SvD:s recensent om Stig Claesson: God natt, fröken Ann (Bonniers)

3. I SvD även Torbjörn Elensky: Svensk drömtid - tre berättelser samt Anna Hultenheim: ljusetmörkretljusetdag

4. I DN intervjuas Jan Guillou om Carl Hamilton - Coq Rouge som är tillbaka i ny bok Madame terror (Piratförlaget). Boken släpps på onsdag 16 augusti. Coq Rouge, som i förra boken (utg.1995) dömdes till livstids fängelse, flydde till USA och fick ny identitet återuppstår nu på en palestinsk u-båt...

5. I DN även Gustav Fridolin: Från Vittsjö till världen (Ordfront). Härlig bok, skriver recensenten "omåttlig, tempramentsfull, kontroversiell"

Klippt i GP

2006-08-09

Spännande Spännande



GP tipsar om den perfekta Hängmatteläsningen: Stephen Booth: Dödens palats (Minotaur). Hans bästa, skriver recensenten.

Jag själv har läst en annan riktigt bra deckare i hängmattan - Åsa Larsson: Svart stig (Bonniers). Ny bok i serien om juristen Rebecka Martinsson och Tornedalspoliserna Sven-Erik Stålnacke och Anna-Maria Mella. Utkommer i augusti och i väntan på den kan man läsa de två tidigare i serien Solstorm och Det blod som spillts (Bonnierpocket).

James Bond och andra agenter


Snart är det 100 år sedan författaren till James Bond-böckerna, Ian Flemming, föddes. Lagom till författarens 100 årsdag kommer en ny bok om agenten (Ian Flemming Publications).
Flemming skrev 14, eller möjligen 13 böcker om 007 - det råder delade meningar om han verkligen skrev Thunderball själv, eller om den skrevs av en spökförfattare.
Ny Bondfilm, med Daniel Craig i huvudrollen har premiär i maj 2008. Vissa fans ogillar att han är blond...
För den som vill läsa om agenter:
Charlie Higson: Silverfena (BoCa)- första boken i en serie om den unge James Bond, för 12-15åringar
Linda Howard: En stilla hämnd (Bonniers)
Boris Gregoriev: Med Säpo i hälarna (Efron)
John Grisham: Agenten (Bonniers)
David Baldacci: Kamelklubben (Bra Böcker)

och agenternas Agent - Carl Gustaf Gilbert Hamilton alias Coq Rouge.
Ny bok börjar säljas 16 augusti!
Missa inte Jan Guillou: Madame Terror (Piratförlaget)