2018-12-02

Nancy Mitford

Av en händelse börjar december på temat Mitford. Andra advent och hög tid att plocka fram julbokssamlingen. Ny bok för året i samlingen är Nancy Mitford: Christmas Pudding (Penguin) som ursprungligen gavs ut 1932. Lady Bobbin, lika bra på rävjakt som på att ordna julkalas har bjudit in ett brokigt sällskap som ska umgås och komma överens på godset i Cotswold. "A comic genius" skrev Independent on Sunday om Nancy Mitford, det äldsta av de sju barnen till lord och lady Redesdale och den som kom att bli mest berömd i traditionell mening. Några av de andra blev namnkunniga på annat vis, Diana som Churchills och Hitlers favorit och senare mor till Trustorhärvans Lord Moyne och Deborah, som gifte sig med hertigen av Devonshire och nu bor i och driver slottet Chatsworth för de flesta mer känt som verklighetens Downton Abbey.

Läser just nu Jessica Fellowes: Mysteriet på Asthall, som är den första boken i serien Mitfordmorden (Bokförlaget Polaris), där varje bok i serien ska handla om en ny Mitford-syster. Det är 1920 och Louisa Cannon, som har hankat sig fram i London, får av en händelse anställning som barnsköterska hos familjen Mitford. Hon kommer särskilt bra överens med äldsta dottern Nancy, som är väldigt intresserad av detektivhistorier och när en kvinna mördas på tåget till Hastings blir Louisa och Nancy plötsligt intrasslade i en mordhärva som är alldeles på riktigt.

Det är helt klart en fascinerande familj de där Mitfords, så det är väl lika så gott att försöka hitta sitt exemplar av Cecilia Hagen: De osannolika systrarna Mitford (Albert Bonniers) och läsa vidare.

Inga kommentarer: