2018-10-22

De vänsterhäntas förening

Ända sedan jag läste julnovellen där Wallander kör vilse i juletid och på ett hak i Mardam möter Van Veeteren (Henning Mankell/Håkan Nesser: Ett osannolikt möte) har tanken att fiktiva personer från olika böcker möts fascinerat mig. För femton år sedan kom Håkan Nessers sista bok om kommissarie Van Veeteren ut och det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti vid polismyndigheten i Kymlinge och i De vänsterhäntas förening (Albert Bonniers förlag) kommer Barbarotti och Van Veeteren så småningom att mötas.
Ett pensionat brinner ner till grunden och ett antal människor omkommer. Kan det vara så att allting började med De vänsterhäntas förening, som Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste grundade redan i Oosterby småskola, eller är det ett villospår?
Mycket klurig intrig, men man blir fint guidad av Van Veeteren och hans fru Ulrike som resonerar och analyserar fallet, många bra ord för den som vill utveckla sitt ordförråd, stor humor och en helt oväntad upplösning. Utmärkt bra!

Inga kommentarer: