2018-01-28

Den stora utställningen


1923 händer det mycket i Göteborg: ett antal viktiga landmärken byggs t ex Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, Göteborgs botaniska trädgård, Slottskogsvallen, Liseberg och Svenska Mässan och man anordnar också, ett par år försenat, en stor jubileumsutställning för att fira Göteborgs 300 år som stad. Huvuddelen av utställningen byggs i området bakom Götaplatsen och tanken är att man ska visa upp det senaste inom svensk arkitektur, teknik, konst och idrott. Under öppningstiden 8 maj-15 oktober 1923 besöks utställningen av drygt 4 miljoner människor och en av dem är Albert Einstein, som bjuds in till Göteborg för att hålla sin Nobelföreläsning. Det är en omvälvande tid åren efter Det stora kriget och med en stor framtidstro slår man fast att det aldrig någonsin ska bli krig igen.

I Marie Hermansons Den stora utställningen (Albert Bonniers) möts Ellen, volontär på utställningens tidning och den nyss befordrade detektivöverkonstapeln Nils Gunnarsson i Göteborg 1923. Som läsare fångas man direkt av tidsandan, miljöbeskrivningarna, detektivspänningen och typerna som gör att man både förstår precis hur det var i Sveriges största småstad Göteborg den där sommaren och att man bara måste ta reda på mer om den där utställningen. En riktigt bra bok av Marie Hermanson. Rekommenderas!1 kommentar:

John Romeo sa...

Jag gillar verkligen Göteborg, som vi också har skrivit om. Kul att läsa om det gamla Göteborg, det hände verkligen mycket i början av förra seklet.