2017-10-08

Vilsna människorAv en händelse läser jag tre böcker i rad om lite vilsna unga människor - mer eller mindre olyckliga - som söker något de inte har:
Sally Rooney: Samtal med vänner (Albert Bonniers)
Christoffer Holst: För oss är natten ljus (Bokfabriken)
Johanna Lindbäck: Kartor för förälskade och andra vilsna (Gilla böcker)

Samtal med vänner handlar om Frances, en skarp och distanserad student och praktikant hos en litterär agent i Dublin. Hennes bästa vän och före detta flickvän är den vackra och självupptagna Bobbi. Under en poesikväll träffar de fotografen Melissa och hennes skådespelande man Nick. Frances imponeras mot sin vilja av det äldre paret och det som börjar som en ironisk och oskyldig flirt med Nick leder snart till en djupare relation.

I För oss är natten ljus blir familjen Brickman strandsatta i New York på grund av pilotstrejk när de ska åka hem till Sverige igen efter begravningen av de vuxna barnens farfar. De inkvarterar sig hos en färgstark faster och artonåriga Oliver får dela rum med sin präktiga syster, sin mamma, sin pappa och pappans nya fru.

Julia är på väg till familjens lantställe i Karta för förälskade och andra vilsna. Hennes bästis Karin valde Mallorca istället och Julia vet inte om de någonsin kan bli vänner igen. Inte sen Isak. Killen som Karin gillade först, men som Julia råkade bli ihop med. Så dyker Rasmus upp.

De här tre böckerna är sitt gemensamma tema till trots helt olika sinsemellan. De är bra var och en på sitt sätt, men jag blir lite provocerad över hur svårt man gör det för sig, hur handlingskraften verkar helt försvunnen när den behövs som bäst, hur man bara ger upp och ältar sitt elände.
Kanske låter det här som "det är ingen ordning på ungdomen av idag", men det är precis så huvudpersonerna är i både Samtal med vänner och För oss är natten ljus. Lite för mycket håglöshet tycker jag, men det är väl dessvärre skildrat precis så som det är.

Men Kartor för förälskade och andra vilsna gillar jag skarpt. Förmodligen behöver vi alla, oavsett ålder, karta och kompass - inre eller yttre - för att ta oss fram i livet och befriande nog ritar Julia och Rasmus sin egen karta och navigerar efter den.

Mycket bra film om ung vilsenhet: 

1 kommentar:

Perspektivbloggen sa...

Här kommer ett tips för vilsna Tonårsföräldrar. Tonårsboken är en ny bok som ger hopp och inspiration. Den bygger på 12 familjers erfarenheter, finns på Bokus.se