2017-08-30

Litterära bakverk

Har köpt mig en Madeleinekakform och bakat Madeleinekakor så nu saknas bara lindblomste. I första delen av Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt doppar berättaren de numera världskända kakorna i just lindblomste och minns sin barndom i Combray.
Det finns många varianter, men här är mitt recept:
Värm ugnen till 225 grader. Bryn 100 gram smör tills det tystnar och ställ åt sidan. Vispa 2 ägg och 3/4 dl socker tills det blir fluffigt. Sikta 2 tsk vaniljsocker, 2 dl mjöl och 1/2 tsk bakpulver och häll det i äggblandningen. Tillsätt 1/4 dl mjölk och smöret lite i taget och vispa till en slät smet. Häll smeten i formen. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i 9 minuter. Låt vila i formen någon minut och rulla kakorna i en blandning av 1/2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och rivet citronskal.

Marcel Proust-sällskapets officiella och auktoriserade madeleinekakerecept

Andra litterära bakverk (Kristoffer Ahlström, DN) är Drottningpudding (James Joyce: Odysseus), Temla (Åke Holmberg: Ture Sventon i öknen), Lane-kaka (Harper Lee: Dödssynden), Marmeladkonfekt (CS Lewis: Häxan och lejonet), Jordgubbspaj (John Steinbeck: Öster om Eden) och Kumminkaka (JRR Tolkien: Hobbiten)
Recepten: klicka på bilden för läsbarhet!

Inga kommentarer: