2017-03-18

Hetta


"Australien härjas av en svår torka. Invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas fatta desperata beslut på grund av vattenbristen - ingenting växer på fälten, boskapsdjuren dör. Stämningen i staden är tryckt. Under mystiska omständigheter plockat Luke Hadler ned geväret från väggen för att ta livet av sin fru, deras sexårige son och sig själv.
Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bästa vän, men de delade också en mörk hemlighet, en hemlighet som drev bort Aaron från Kiewarra tjugo år tidigare.
Tillsammans med stadens polischef börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte står rätt till - men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Någon i Kiewarra vill att Aaron lämnar staden för gott."

Det är nästan omöjligt att beskriva Jane Harper: Hetta (Forum) utan att förstöra spänningen, så det får helt enkelt bli baksidestexten.
Jag känner redan nu att Hetta kommer att vara en av de bästa deckarna jag läser 2017: det exakta språket, den eleganta intrigen och att man som läsare får lära känna huvudpersonerna lite i taget gör boken omöjlig att lägga i från sig.
Det lite klaustrofobiska i den avlägset belägna orten påminner mycket om Peter Mays Lewistrilogi och i Hetta finns på samma sätt också naturkrafternas ständigt närvarande hot. Australiens brännande sol och torka får människor att tänka och handla oväntat precis som stormen och havet kring Yttre Hebriderna.
Om True Detective var en bok, skulle det absolut kunna vara Hetta. Missa inte!

Inga kommentarer: