2017-02-05

Nerverna

Det här är berättelsen om vad som sker med en familj när vardagens orimliga prövningar hinner ifatt. Det är 1942 och Ida och Ivar Broman ska snart bli tvåbarnsföräldrar. De har fått sin lanthandel i byn Vilan att blomstra, de har ett fint och praktiskt hem och sjuåriga sonen Harry är skötsam och duktig i skolan. De passar helt enkelt in mycket väl i det svenska folkhemsidealet. Men när Ida får missfall som utlöser en så allvarlig psykisk sjukdom att hon måste läggas in på sinnessjukhus faller allt samman.
Dåtidens bristfälliga psykiatri och omgivningens snåla fördragsamhet med det avvikande slår hårt mot familjen Broman. Familjen splittras och när Harry 30 år senare åter möter sin far måste de lära känna varandra på nytt och hitta ett sätt att acceptera de gjorda valen och det som hände.
Den som gillar romaner av Gunilla Linn Persson, t ex Hemåt över isen, kommer att känna sig hemma. I David Nyman: Nerverna (Wahlström & Widstrand) finns precis samma omtänksamma och fina skildringar av huvudpersoner och miljöer. Temat vad och vem som avgör det normala och det avvikande och hur omgivningen hanterar det som inte tycks passa in är ju fortfarande lika aktuellt idag. Läs!

Inga kommentarer: