2014-09-22

Christie Watson

Christie Watsons debuterade med Små solfåglar lång borta, om tolvåriga Blessing och hennes bror Ezikiel, som när föräldrarna skiljer sig måste lämna det välordnade livet i Lagos och flytta till mormor och morfar i den lilla byn i Nigerdeltat. Boken belönades med Costa First Novel Award 2011,
Jag tyckte mycket om den och kanske särskilt därför att den var berättad ur Blessings perspektiv och hur barnet ser på vuxenvärlden.
Nu finns en ny bok av författaren på svenska, Älskade Elijah (Massolit). Originaltiteln är Where Women are Kings och jag tycker nog att den svenska titeln förminskar boken en aning eftersom den handlar om så mycket mer än Elijah som visserligen är bokens huvudperson.
Kort efter att Elijah föds dör hans pappa i en trafikolycka och ensam i det nya hemlandet England med en vacklande psykisk hälsa blir Elijahs mamma ett tacksamt offer för en lycksökande präst. Han lyckas övertyga henne om att en ond trollkarl har tagit över sinnet på hennes lilla barn och att det enda rätta är demonutdrivning, vilket han kan hjälpa till med mot betalning...
Så småningom upptäcker de sociala myndigheterna att allt inte står rätt till, Elijah omhändertas och valsar runt i olika fosterhem.
Det är en otäck och skrämmande berättelse om utsattheten och sårbarheten hos det lilla barnet, hur viktigt det är att barn som far illa uppmärksammas och också om föräldraskap och vikten av att barn har vuxna i sin närhet som ser till deras behov.
En mycket läsvärd bok.


Inga kommentarer: