2014-08-01

Ny bok av Curtis Sittenfeld

Jag gillade verkligen Curtis Sittenfelds tidigare böcker I en klass för sig och alldeles särskilt den fiktiva biografin om Laura Bush, Presidentens hustru. 
Nu finns hennes senaste bok, Systerland (Wahlström&Widstrand) på svenska och visst är den bra den också, men Presidentens hustru kvarstår som klar favorit.
Här finns det typiska Sittenfeld-flödet som utan synbar röd tråd på olika tidsplan bygger historien och karaktärerna på djupet och som får en att bara läsa vidare. I Systerland - i rummet de delar - bor Violet och Daisy, tvillingsystrar som växer upp i St. Louis, Missouri och som båda har den medfödda gåvan eller förbannelsen att de är synska. Violet väljer senare i livet att använda sig av förmågan som medium, men Daisy gör allt för att dölja den och framstå som så normal det bara går. Hon byter också namn till Kate för att fjärma sig ytterligare från sin annorlunda syster.
Boken börjar med att Violet, och därmed också Kate helt ofrivilligt, får stor och oväntad uppmärksamhet då hon i ett TV-inslag säger sig ha fått till sig tydliga tecken på att en stor jordbävning ska drabba St Louis inom några veckor. Oundvikligen kryper den utsatta dagen närmare och på vägen stiger de stora frågorna kring systerskap, familj, föräldraskap och barn till ytan.
Femtio sidor kvar och det går ännu inte att säga hur det ska sluta.

Inga kommentarer: