Jag gillade mycket Tom Rachmans De imperfekta, som kom på svenska 2011 (Weyler). I boken får man lära känna en samling fascinerande existenser i exil, som alla arbetar för en engelskspråkig och internationellt spridd dagstidning med säte i Rom. Om den boken handlade om papperstidningen, eller kanske snarare om hoten mot papperstidningen, så handlar uppföljaren Stora makters uppgång & fall (Weyler)om pappersboken och vilken viktig roll den spelar i människors liv.
Tom Rachman tror på pappersbokens överlevnad. Den avgörande skillnaden jämfört med papperstidningen är att boken i sig har ett värde, utöver att vara textens bärare, och själva volymen är i sig förknippad med speciella minnen och tillfällen som får oss att vilja spara på en bok fastän vi inte tänker läsa om den. Betydligt färre människor samlar på lästa dagstidningar än på lästa böcker.
Tooly Zylberbergs krokiga livsbana har fört henne till landsbygden i Wales där hon har köpt ett antikvariat, som hon har vissa problem med att få att gå runt. Böcker kan man lita på, anser Tooly, men inte människor och hon har i hela sitt liv lärt sig en massa saker i livet genom böckerna. Tidvis övergiven av båda sina föräldrar blev hon som barn omhändertagen av ett gäng företagsamma hippies, gick ungefär ett år i varje skola som råkade ligga i närheten just då och funderade väl inte så mycket på varför hennes barndom såg ut som den gjorde förrän en röst från förr når henne via Facebook och hon måste återvända och ta reda på vad som verkligen hände.
Stora makter uppgång & fall är perfekt sommarläsning och jag kommer på att jag längtar efter den film den här boken skulle kunna bli - den skulle bli så bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar