2010-12-23

Läser nu




Jonathan Tropper: Konsten att tala med en änkling ( Gilla böcker)

Doug har förlorat sin fru i en flygolycka och 29 år gammal blivit änkling. Allt är så sorgligt och det verkar helt omöjligt att gå vidare trots att omgivningen tycker annat. Humor, sorg och hopp och kärlek - lite Nick Hornby.

Varför gör dom så?



Har nu sett alla tre avsnitten av TV-serien Morden i Sandhamn på TV4 och undrar om man får göra hur dåliga TV-serier som helst, när det kunde blivit så bra. Skakiga bilder, långa utsiktspanoreringar och ständigt springande poliser gör inte saken bättre.

Undrar också varför man ändå tittar på alla avsnitt.

Läs boken istället - Viveca Sten: I de lugnaste vatten (Månpocket)

2010-12-20

Den gode borgmästaren




I den lilla och för många helt okända staden Punkt på den baltiska kusten heter borgmästaren Tibo Krovic. Länge har han i hemlighet känt den djupaste kärlek för sin sekreterare den vackra, ensamma och gifta Fru Stopak. När Fru Stopaks lunchlåda råkar falla i fontänen på torget förändras allt. Det här är en speciell berättelse, annorlunda - ett tag var jag nära att lägga den i från mig, eftersom jag tyckte att den blev lite skruvad. Men jag är glad att jag läste vidare, den dröjer sig kvar.
Andrew Nicoll: Den gode borgmästaren (Telegram)

Radhusdisco


Morgan Larssons Radhusdisco (Piratförlaget) är en helskön bok.
Morris växer upp i Trolhättan under 80-talet och här finns allt man minns som benvärmare, pudelfrisyrer och axelvaddar och en hel del skruvade historier. Det sägs att allt är självupplevt...
Extra rolig är boken säkert för de som har upplevt 80-talet, men eftersom det är en riktigt bra berättelse finns här något även för dem som inte har det.

2010-12-10

Två bra deckare




För den som gillar deckare från andra än de engelska och svenska miljöerna är isländska Arnaldur Indridason: Mörka strömmar (Norstedts) och italienska Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl (Månpocket) två bra tips.

Spill



Har nu läst klart årets Augustprisade roman Sigrid Combüchen: Spill (Norstedts). Har läst lite annat emellan för det här är en bok som måste få lite tid på sig, för den innehåller så mycket. Författaren Sigrid Combüchen får ett brev av en läsare, Hedwig Langmark, som har känt igen sig i ett foto från början av 1900-talet som beskrivs i en av författarens romaner. Detta brev inleder en brevväxling dem emellan. Med breven och författarens egna efterforskningar får läsaren ta del av Hedwigs liv som ung.

I slutet av boken står det "I denna roman är allt fiktion, personer, trädgårdar, hus, även "jag". Jag väljer att inte riktigt tro på det, berättelsens känns så verklig och jag gillar tanken på att de uppdiktade personerna finns på riktigt.

En bok att önska sig i julklapp.

2010-12-03

Böcker om julen 3



En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Vem ska nu julstöka och sälja polkagrisar på torget? Kajsa Kavat så klart.

Astrid Lindgrens klassiska Kajsa Kavat hjälper mormor (Rabén & Sjögren) finns i lågprisutgåva och har en självklar plats i varje julbokssamling.

Böcker om julen 2


Sebastian Faulks: A week in december köpte jag redan i september på titeln och tänkte att det skulle vara en trevlig bok att läsa under en vecka i december. Ska väl ärligen säga att jag köpte den lite för författaren också: på svenska har jag tidigare läst Fågelsång och Charlotte Gray. Boken handlar om sju personer i London under veckan före jul 2007.

Böcker om julen 1



Jag har en julbokssamling.

I denna samling ingår alla möjliga sorters böcker på temat julen och jag tar fram dem i början av december varje år. Ett nytillskott för året är Mannerströms julkokbok (Norstedts). En bok med komprimerad julstämning att bara läsa eller varför inte laga ur - Stekt inlagd strömming, Rökt lax med pepparrotsgrädde, Kryddfärsbiffar med lingonsky, Vörtbröd med fikon, Kanelbrûlée och Apelsindrömmar...

2010-11-28

Här ligger jag och blöder



Har nu läst Jenny Jägerfelds Här ligger jag och blöder, som alltså fick årets Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok. En kategori som svårbedömt nog ska omfamna allt från småbarnsböcker till böcker för unga vuxna. Det här är alltså en bok för den senare kategorin och för all del en bok för alla andra vuxna också - angelägen och läsvärd för fler än bara ungdomar. Maja råkar såga av sig yttersta delen av tummen med en sticksåg, helt utan avsikt, men alla andra tror motsatsen. När hennes mamma, som inte liknar andras mammor, plötsligt försvinner känns allt mer än dystert. Tur att Maja träffar Justin.
Man sträckläser, humor och sorg blandas i denna bladvändarberättelse som delvis handlar om hur illa det blir när föräldrar välmenande försöker skydda sina barn från information som i högsta grad berör dem.

2010-11-24

Läser August



Tänkte nu läsa de två Augustprisbelönade som jag ännu inte har läst, Sigrid Combüchen: Spill - en damroman (Norstedts) och Jenny Jägerfeld: Här ligger jag och blöder (Gilla böcker). Vinnaren i fackboksklassen Den röda grevinnan (Ordfront) tycker jag är väl värd sitt pris. Efter en lite trög start där jag hade svårt att hänga med i den välbefolkade persondjungeln började jag vänja mig vid författarens lite pratiga och ibland fladdriga stil. Härda ut om början känns svår, för det är verkligen en mycket läsvärd, underhållande och spännande biografiroman Yvonne Hirdman har skrivit om sin mamma.
Börjar med Jägerfeld.

2010-11-22

Niceville


Den här boken gillar jag verkligen!
Kathryn Stocketts Niceville (Forum) handlar om den amerikanska Södern på 60-talet, då allt bokstavligen var svart och vitt. Skeeter kommer tillbaka till sitt föräldrahem på Plantagen i Jackson. Hon faller in i det gängse societetsumgänget med tennis, bridge och insamlingar till de Svältande Barnen i Afrika, men börjar ganska snart känna engagemang i de gryende integrationstankarna. Läs den!

Deckarakademins favoriter

Bästa svenska deckare 2010 enligt Svenska Deckarakademin är Leif GW Persson: Den döende detektiven (A Bonniers) och bästa, till svenska översatta är Deon Meyer: Devils Peak (Weyler).

2010-11-15

Goooooooogle

Andreas Ekströms bok om vad som hände i Kina, vad som händer i Kalifornien och kommer att hända i Sverige, Google-koden, finns nu i Månpocket.

2010-11-05

En dag till skänks


Ett helt ovanligt format för Anna Gavalda har denna bok, En dag till skänks (Albert Bonnier). Den innehåller bara ca 150 sidor och är inte mer än 10 centimeter bred och 15 centimeter hög, ryms i en ficka av normalstorlek, men är innehållsmässigt så mycket större även om man läser den på några timmar.
Tre syskon rymmer från ett tråkigt bröllop för att åka och hälsa på sin bror och tillsammans återupplever de en dag av frihet och lite av den oansvarighet de kände som barn innan det är dags att återvända till allvaret.
Gör ditt eget soundtrack till boken med hjälp av låtlistan i slutet.

Igelkottens elegans


Den 12 november har filmen Igelkotten Sverigepremiär. Filmen bygger på Muriel Barberys roman Igelkottens elegans (Sekwa), som nu passande finns i pocket.
I den mörka lägenheten längst ner på Rue de Grenelle no 7 bor Renée, som gör allt för att upprätthålla bilden av att hon är en typisk portvaktstant och hon är noga med att hålla sina litterära och filosofiska kunskaper och intressen hemliga för omvärlden. Oväntad vänskap uppstår mellan Renée, den 12-åriga Paloma och den japanske herrn som flyttar in i huset.


2010-11-03

En dag


Missa inte David Nicholls: En dag (Printz Publ), som nu finns på svenska - en av årets bästa böcker, tycker jag.
Emma och Dexter träffas första gången den 15 juli 1988 och dagen efter ska de iväg på varsitt håll. Klurigt, varmt, charmigt och smart om kärlek och vänskap i en berättelse som utspelar sig den 15 juli under 20 års tid.
Och om hur viktigt det är att se det som finns precis framför ögonen.
Boken ska bli film 2011 med Anne Hathaway och Jim Sturgess. En ny När Harry träffade Sally kanske?

2010-07-26

Sommarläsning

I sommar läser jag väldigt blandat ser jag nu när högsommaren är som bäst.
Läst hittills:
Dorothy Koomson: Marsmallows till frukost (Norstedts)
Sofi Oksanen: Utrensning (Bonniers)
Susanna Alakoski: Håpas du trifs bra i fengelset (Bonniers)
Lena Sundström: Världens lyckligaste folk (Pocketförlaget)
Lars Kepler: Paganinikontraktet (Bonniers)
Linwood Barclay: Alltför nära (Kabusa)

Alla mycket läsvärda på sitt sätt - har täckt in en smart chicklit, den oförglömliga, den engagerande, den tänkvärda och den bladvändande läsningen och på toppen en rysare.
Rekommenderar dem alla.

2010-06-17

Sommarläsning



På sommaren kan man gott läsa en klassiker, läsa om eller läsa en ny.

Nu finns en nyöversättning av Jane Austens Emma (Albert Bonniers) i en riktigt snygg utgåva med rosa läsband, som ligger väldigt fint i handen.

Läser om.

2010-06-16

Bloomsday


Än så länge är det möjligt att hinna till Dublin och fira Bloomsday idag. Den 16 juni firas varje år till minne av Leopold Blooms irrfärder.

Lite sent är det väl för Leopold Blum-lunch: gorgonzolasandwich och ett glas bourgogne, men det funkar säkert lika bra på kvällen.

James Joyce Odysseus är ständigt aktuell - Sagan om Ringen-översättaren Erik Andersson håller på med en nyöversättning och romanen finns också som serietidning.

2010-05-07

Ny Håkan Nesser



Har precis fått den nya Håkan Nesser i min hand, De ensamma (Albert Bonnier). Det är den fjärde boken om Barbarotti (man måste inte ha läst de tidigare) och den börjar helt fenomenalt. Jag är övertygad om att den kommer att fortsätta lika bra och rekommenderar den varmt (utkommer 21 maj).

Google



Boken om företaget som är så stort att det kan ha en alldeles egen utrikespolitik gentemot Kina. Google påverkar oss i många fler sammanhang än vad vi tror. Don't be evil.

Andreas Ekström: Googlekoden (Weyler)

2010-03-04

Sanningen om Saltön



Jag läser just nu Sanningen om Saltön av Viveca Lärn.

Redan som åttaåring bestämde sig Viveca Lärn för att hitta på en ö i Bohuslän, rita en karta över den och framförallt befolka den. Ön skulle ha hetat Sardinien, men det var redan upptaget. Många år senare steg istället Saltön ur havet. Sanningen om Saltön är en samling självbiografiska berättelser - grunden till hela Saltöns befolkning finns i författarens egna historia.

En mycket trivsam och framförallt underhållande bok som får mig på gott humör och att längta efter sommar i Bohuslän.

Nya avsnitt på SvT börjar sändas 8 mars.

Shutter island



Vet inte om jag ska se filmen Shutter island. Dennis Lehanes bok Patient 67(Bonnierpocket) är ju så bra och har en mycket speciell tvist, som man ju undrar hur den blir på bio. Kanske läser jag om boken istället.

2010-02-08

Eskil - riddaren av syrenbersån




Karl-Astrid och Bernhard har länge önskat sig ett barn. Efter nio missfall ska det nu äntligen ske och eftersom man säkert tror att det blir en präktig pojke som ska ta över gården blir det bestämt att han ska heta Birger efter sin farfar.

Det blir inte någon Birger. Pojken som föds är på femtitalssvenska mongoloid och föräldrarna uppmanas att lämna bort honom, något som föräldrarna vägrar. Pojken får namnet Eskil och kommer under sin korta levnad att förändra Karl-Astrid och Bernhards liv för alltid.
Gunilla Linn Persson: Eskil - riddaren av syrenbersån (Wahlström & Widstrand) är en fin liten pärla med stort innehåll som man minns länge. Helt enkelt som en kvist från en syren.

2010-02-01

Författarnas ledmotiv




Intressant i SvD om vad författare lyssnar på när de skriver. Jag har svårt att lyssna på musik och läsa samtidigt - kanske finns det särskild läsvänlig musik eller borde det vara den musik som boken skrevs till?