2009-04-24

Jag läser just nu...



...Linwood Barclay: Utan ett ord (Kabusa).

En morgon när Cynthia, 14 år, vaknar är hennes mamma, pappa och bror spårlöst borta. 25 år senare deltar hon i ett TV-program om olösta fall och plötsligt ringer en man som meddelar att hennes familj förlåter henne.

En riktigt bra bok där spänningen stegras med små medel. Har inte läst mer än 70 sidor men är gripen av tecknen som pekar mot fruktansvärda hemligheter som kanske aldrig borde avslöjats.

Ny Wallander

Henning Mankell har skrivit färdigt en ny Wallander, Den orolige mannen, som utkommer på Leopard i augusti.

2009-04-22

Världsbokdagen



Torsdagen den 23 april är det Världsbokdagen, som i år firas för 14:e året. Dagen instiftades av Unesco 1995 och ska uppmärksamma boken och upphovsrätten. Läs mer på världsbokdagen.nu

Märkligt nog föddes och dog Shakespeare just denna dag (1564/1616) och även Cervantes dog den 23 april 1616.

Redan i början av 1900-talet fanns traditionen i Katalonien att ge bort en bok till någon och få en ros tillbaka den 23 april för att fira skyddshelgonet St George.

Jag tycker att man gott kan använda dagen till att läsa en bok - och varför inte en om Barcelona, t ex Carlos Ruiz Zafon: Ängelns lek eller Ildefonso Falcones: Katedralen vid havet.

Glad Världsbokdag!

Pulitzerpriset


Pulitzerpriset delas varje år i USA ut till ett antal kategorier inom journalistik, litteratur, drama och musik. Priset instiftades 1917 till minne av tidningsmannen Joseph Pulitzer.

De litterära priserna 2009

Skönlitteratur: Elizabeth Strout: Olive Kitteridge

Historia: Annette Gordon-Reed: The Hemingses of Monticello - an American family

Allmän facklitteratur: Douglas A Blackmon: Slavery by another name

Biografi: Jon Meacham: American Lion - Andrew Jackson in the white House

Poesi: W S Merwin: The shadow of Sirius


Joyce Carol Oates



Joyce Carol Oates, ständigt aktuell och just nu mer än någonsin i Sverige med pocketutgåva av Dödgrävarens dotter - läs den! (Bonnierpocket) och Dagbok 1973-1982, som utkommer i maj (Bonniers). Dessutom kommer hon till Kulturhuset i Stockholm mitt i juli. För den som inte ska dit kanske intervjun i Babel kan duga istället.

2009-04-21

Nya Dan Brown

Då var det klart. Den 15 september kommer The Lost Symbol av Dan Brown. Doubleday/Random House trycker en första upplaga på 6,5 miljoner exemplar och läsaren får följa Robert Langdon under 12 timmar. Boken snabböversätts till svenska och kommer i oktober (Bonniers)

Änglar och demoner



Filmatiseringen av Dan Browns Änglar och demoner (Bonniers) har biopremiär den 13 maj. Robert Langdon, Harvardprofessor i religiös symbolik, upptäcker bevis på att det legendariska hemliga sällskapet Illuminati fortfarande är vid liv och att de än en gång hotar sin fiende – den katolska kyrkan. Tom Hanks, Stellan Skarsgård, Ewan McGregor, Ayelet Zurer mfl.

Vatikanen är inte förtjust i filmen.

Regissör är Ron Howard, som förutom att ha regisserat Da Vincikoden, för övrigt också har sagt att nu äntligen har Dan Brown skrivit färdigt The Solomon key. Vi väntar och ser.

2009-04-07

Läs en deckare i påsk


Den norska traditionen att lägga en deckare i påskägget är tilltalande tycker jag. Under påskdagarna hinner man förhoppningsvis läsa något spännande.
Några nyutkomna tips:
Carin Gerhardsen: Mamma, pappa, barn (Ordfront)
Peter Temple: Mörk kust (Kabusa - pocket)
Håkan Nesser: Berättelse om Herr Roos (Bonniers - storpocket)
Ingrid Hedström: Flickorna i Vilette (Alfabeta)
Jed Rubenfeld: Analys av ett mord (Pocketförlaget - pocket)
Unni Lindell: Honungsfällan (Pocketförlaget - pocket)

Ta vara på livet


Fotograf Urban Brådhe och sjukhuskurator Sara Natt och Dag har följt tre kvinnor i trettioårsåldern som alla har obotlig cancer.
En bok för alla om att ta vara på livet i skuggan av döden.
Livet kan inte vänta (Norstedts)

Sparris



Lägg till bild


Det går faktiskt att odla sparris själv, verkar ju lätt som en plätt.


Nu finns en riktigt omfattande bok om primörernas primör: Karin von Schenk/Norbert Lang: Sparris - sanningar & myter, odling och recept (Infobooks)


Boken innehåller tips om odling, sparrisrecept och dryckestips. Karin von Schenk är sparrisodlare på Österlen.

2009-04-06

Om Jesus



Passande läsning för Stilla veckan kan vara Jonas Gardells personliga bok Om Jesus (Norstedts). Boken tog 12 år att skriva och sammanfattar de senaste forskningsrönen kring en av historiens mest kända personer. Jesusforskningen har under den senaste 20-30 åren varit inriktad på hur samhället såg ut och på så sätt har man fått fram en bild av hur en trolig Jesus kan ha sett ut - kanske var han kortväxt och tandlös, livet på den tiden var hårt och krävande och många dog unga av näringsbrist. Jonas Gardell ger med boken en lite annan bild av Jesus än den vi är vana vid.

2009-04-02

Ny bok av PD James



Lagom till påsk kan man läsa en ny bok av PD James: Patienten (W&W) och Adam Dalgliesh är tillbaka.
I SvD kan man läsa: "INTRIGMAKARE PD James ”Patienten” bör läsas i studiesyfte av alla deckarförfattare – och av Svenska Akademien. Det skriver Mats Gellerfelt som i den nya boken finner lyriska miljöskildringar, trovärdiga person­porträtt och en dialog värdig Dramaten."

2009-04-01

Livläkarens besök



Just nu kan man åka till Köpenhamn och se/höra Per Olov Enquists Livläkarens besök i operaversion på Det Kongelige Teater. Berlingske Tidende tror att iscensättningen kan bli en klassiker. Hur som helst är boken mycket läsvärd. Finns i pocket (Norstedts)