2009-12-18
Läsning för jullediga
När barnet lagt sig
2009-11-29
Svenska Deckarakademin tyckte...
Årets bästa svenska kriminalroman blev Tre sekunder av Anders Roslund & Börge Hellström (Piratförlaget) med motiveringen ”en explosiv tegelsten till roman som tar pulsen på samtiden”. Priset är från och med i år ett diplom tillsammans med ”Den Gyllene Kofoten” – som förstås är en förgylld kofot.
Ytterligare en gyllene kofot (Årets bästa översatta kriminalroman) går till Andrew Taylor för hans roman Det blödande hjärtat (”Bleeding Heart Square”, Forum). Motiveringen är ”en kriminalroman om ondskans olika uttryck, fångade i en tidstrogen beskrivning av förkrigstidens England".
Taylors översättare Jan Malmsjö fick, tillsammans med Ulla Danielsson, Deckarakademins pris för berömvärd översättargärning.
Deckarakademins debutpris gick till Olle Lönnaeus för Det som ska sonas (Damm) med motiveringen ”en skrämmande småstadsskildring med stänk av Piraten”.
2009-11-20
Årets bästa
2009-11-19
Årets bästa deckare
Nominerade till årets bästa svenska kriminalroman:
Ingrid Hedström: Flickorna i Villette (Alfabeta)
Tove Klackenberg: Dömd på förhand (Alfabeta)
Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street (Albert Bonniers förlag)
Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder (Piratförlaget)
Veronica von Schenck: Kretsen (Ordfront)
Nominerade till bästa till svenska översatta kriminalroman:
Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl (Telegram Bokförlag)
Guillermo Martínez: Lucianas långsamma död (Bonniers)
Deon Meyer: Jägarens hjärta (Weyler)
Denise Mina: I midnattens stillhet (Minotaur)
Andrew Taylor:Det blödande hjärtat (Forum)
2009-11-05
Berlinmurens fall
Den 9 november 2009 är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Många tillfälligheter ledde fram till det som kom att rita om Europas karta och för den som vill läsa mer finns nyutkomna:
Peter Handberg: Släpp ingen levande förbi - berättelser från murens Berlin (Natur & Kultur)
Natten då muren föll - tjugofem tyska författare berättar om 9 november 1989 (Ersatz)
Björn Cederberg: Berlinmuren - berättelser om en plats och ett tillstånd (Bokförlaget Mormor)
Hundraåringen...
2009-10-19
2009-10-06
Skära för sten
Nobelpriset
2009-09-23
Amos Oz får Nobelpriset...
Den verkliga vinnaren meddelas en torsdag i mitten av oktober.
Döda vita män
Jag läser just nu Johan Hakelius: Döda vita män (Atlantis). Författaren som lider av anglomani (en besatthet av det engelska) har skrivit en slags biografisamling med berättelser om ett antal mer eller mindre kända engelsmän (och några kvinnor är faktiskt också med på ett hörn) som levt under 1900-talet. Personerna har gjort varierande avtryck i historien, men det är mycket underhållande läsning om för mig många helt nya bekantskaper. Och alltsammans förpackat i snyggaste tweed.
2009-08-28
Jag läser just nu...
Finnen Mikko Virtanens högsta önskan är att bli svensk. Målmedvetet betraktar han allt det svenska ibland med något okonventionella metoder, han lär sig tala språket perfekt och han högtidlighåller alla möjliga svenska framgångsstunder genom tiderna, som t ex årsdagen av ABBAs seger i Eurovisionsschlagerfestivalen. Han är beredd på att det får kosta en hel del, bara han kan få bli svensk, till och med att ha ett mord på sitt samvete.
Det blir faktiskt ganska roligt alltsammans. Det är en hyllning till Sverige, men med en stor portion ironi.
2009-08-20
Borta bäst
Så här lagom till releasen av IKEA-katalogens nya upplaga tycker jag att det är passande att läsa Sara Kadefors: Borta bäst (Piratförlaget)...
Vem är egentligen den välklädda kvinnan som sover i en bil i en skogsdunge alldeles vid IKEA-varuhuset, hon dricker gratis kaffe i restaurangen timmen innan varuhuset öppnar, hon provligger sängarna på sovrumsavdelningen väldigt intensivt och tittar man noga kan man se henne ta för sig av salladsbuffén utan att betala.
Det är Sylvia och boken handlar om hur hon hamnade där i skogsdungen, den handlar också om vikten av alla val vi gör i livet och om vad som är möjligt att förlåta. Sara Kadefors (Fågelbovägen 32, Sandor slash Ida) har skrivit en mycket läsvärd roman som rekommenderas varmt.
2009-07-28
Har just läst...
...Åsa Larssons Tills dess din vrede upphör (Bonniers), som jag glädjande nog hittade i en oläst hög. Två ungdomar dyker på ett flygplansvrak i en sjö, men någon ser till att de inte kommer levande upp igen. Åklagaren Rebecka Martinsson och polisen i Kiruna med bl a Anna Maria Mella löser fallet. Jag gillar Larssons sätt att skriva och ibland tycker jag nästan att det blir lite Kerstin Ekmanskt. Spännande är det hur som helst. Finns i storpocket.
2009-07-21
Fly me to the moon
2009-07-13
Släktfeber
Har just lyssnat på sommarprataren Sara Paborn som nu är aktuell med romanen Släktfeber (Brombergs). Denna dråpliga, men i viss mån också lite sorgliga, berättelse om släkten som samlas kring Fasters efterlämnade saker som nu ska delas upp kan väl passa ganska bra att läsa så här i semestertider när släktträffarna är vanliga. Släktfeber är en berättelse om hur allt ställs på sin spets när 107 åriga Faster, som alltid bestämt allt, går ur tiden och familjen plötsligt ska ta de stora besluten själva. Är karottunderlägget eller den fula virkade duken egentligen viktigare är familjefriden?
2009-07-11
Sommarblommor
Det finns något väldigt tilltalande med blommor som bara lever en sommar. De kan blomma som idioter, man kan fascineras av hur vackra de är, sedan blir de kompost och ansvaret är över tills man köper eller sår nya.
I Sommarblommor hela säsongen (Bonnier fakta) finns många tips och idéer för odlingen av ettåringar både för krukor och rabatter, nybörjare och mer avancerade odlare.
Radioföljetong
Det som göms under sten...
...är titeln på Thomas H. Cooks nya på svenska. Tidigare finns Den svarta tjärnen och Där tvivlet gror (Forum). Alla tre är riktigt bra för rysarläsning på sommaren och de är helt fristående. Läser just nu Det som göms under sten som handlar om familjen kring Jason, en scizofren sexåring, som hittas drunknad. Mamman Diana är övertygad om att det är mord. Rekommenderas för den som gillar psykologiska rysare, där det som verkar bara lite, lite skruvat till en början blir allt läskigare.
2009-06-29
Sommarläsning
2009-06-15
Den utstötte
Som en riktigt bra brittisk film, som Försoning ungefär, är Sadie Jones: Den utstötte (Wahlström & Widstrand).
Lewis växer upp i ett efterkrigsengland där man i den skyddade medelklassförorten gör allt för att glömma kriget. Lewis mamma drunknar och pappan förlåter aldrig sin nioåriga son för att han lät det ske. Går det överhuvudtaget att komma igen efter en sådan händelse? Läs boken.
2009-06-09
Jag läser just nu...
2009-06-05
Grattis Lennart Hellsing 90 år
2009-05-20
Söt som en krokan
Systrarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman är nu aktuella med kokboken Sommarens söta (Bonnier Fakta). Eller snarare är det en sötbok, tycker jag. Bland alla de jätteläckra sidorna finns 180 recept på sötsaker du inte kan vara utan när det är somrigt. Kakor, bullar, drycker, glass och en massa annat gott. Författarna har tidigare gjort Två systrars söta och Vinterns söta. Oemotståndliga även dom.
2009-05-19
99 filmer du slipper se
Ny, mycket användbar, bok av Henrik Lange, som även står bakom
2009-05-10
The Reader
Sa du gula höns?
2009-05-04
Jag läser just nu...
...Roslund/Hellström: Tre sekunder (Piratförlaget)
Rysligt spännande om fängelseinternen "Paula", som på uppdrag av polisen infiltrerar den polska knarkmaffian. Intressant inifrånperspektiv från svensk fängelsevardag. Roslund/Hellströms bästa, tycker jag.
Boken utkommer 20 maj.
2009-04-24
Jag läser just nu...
...Linwood Barclay: Utan ett ord (Kabusa).
En morgon när Cynthia, 14 år, vaknar är hennes mamma, pappa och bror spårlöst borta. 25 år senare deltar hon i ett TV-program om olösta fall och plötsligt ringer en man som meddelar att hennes familj förlåter henne.
En riktigt bra bok där spänningen stegras med små medel. Har inte läst mer än 70 sidor men är gripen av tecknen som pekar mot fruktansvärda hemligheter som kanske aldrig borde avslöjats.
Ny Wallander
2009-04-22
Världsbokdagen
Torsdagen den 23 april är det Världsbokdagen, som i år firas för 14:e året. Dagen instiftades av Unesco 1995 och ska uppmärksamma boken och upphovsrätten. Läs mer på världsbokdagen.nu
Märkligt nog föddes och dog Shakespeare just denna dag (1564/1616) och även Cervantes dog den 23 april 1616.
Redan i början av 1900-talet fanns traditionen i Katalonien att ge bort en bok till någon och få en ros tillbaka den 23 april för att fira skyddshelgonet St George.
Jag tycker att man gott kan använda dagen till att läsa en bok - och varför inte en om Barcelona, t ex Carlos Ruiz Zafon: Ängelns lek eller Ildefonso Falcones: Katedralen vid havet.
Glad Världsbokdag!
Pulitzerpriset
Joyce Carol Oates
Joyce Carol Oates, ständigt aktuell och just nu mer än någonsin i Sverige med pocketutgåva av Dödgrävarens dotter - läs den! (Bonnierpocket) och Dagbok 1973-1982, som utkommer i maj (Bonniers). Dessutom kommer hon till Kulturhuset i Stockholm mitt i juli. För den som inte ska dit kanske intervjun i Babel kan duga istället.
2009-04-21
Nya Dan Brown
Änglar och demoner
Filmatiseringen av Dan Browns Änglar och demoner (Bonniers) har biopremiär den 13 maj. Robert Langdon, Harvardprofessor i religiös symbolik, upptäcker bevis på att det legendariska hemliga sällskapet Illuminati fortfarande är vid liv och att de än en gång hotar sin fiende – den katolska kyrkan. Tom Hanks, Stellan Skarsgård, Ewan McGregor, Ayelet Zurer mfl.
Vatikanen är inte förtjust i filmen.
Regissör är Ron Howard, som förutom att ha regisserat Da Vincikoden, för övrigt också har sagt att nu äntligen har Dan Brown skrivit färdigt The Solomon key. Vi väntar och ser.
2009-04-07
Läs en deckare i påsk
Den norska traditionen att lägga en deckare i påskägget är tilltalande tycker jag. Under påskdagarna hinner man förhoppningsvis läsa något spännande.
Några nyutkomna tips:
Carin Gerhardsen: Mamma, pappa, barn (Ordfront)
Peter Temple: Mörk kust (Kabusa - pocket)
Håkan Nesser: Berättelse om Herr Roos (Bonniers - storpocket)
Ingrid Hedström: Flickorna i Vilette (Alfabeta)
Jed Rubenfeld: Analys av ett mord (Pocketförlaget - pocket)
Unni Lindell: Honungsfällan (Pocketförlaget - pocket)
Ta vara på livet
Sparris
Det går faktiskt att odla sparris själv, verkar ju lätt som en plätt.
Nu finns en riktigt omfattande bok om primörernas primör: Karin von Schenk/Norbert Lang: Sparris - sanningar & myter, odling och recept (Infobooks)
Boken innehåller tips om odling, sparrisrecept och dryckestips. Karin von Schenk är sparrisodlare på Österlen.
2009-04-06
Om Jesus
Passande läsning för Stilla veckan kan vara Jonas Gardells personliga bok Om Jesus (Norstedts). Boken tog 12 år att skriva och sammanfattar de senaste forskningsrönen kring en av historiens mest kända personer. Jesusforskningen har under den senaste 20-30 åren varit inriktad på hur samhället såg ut och på så sätt har man fått fram en bild av hur en trolig Jesus kan ha sett ut - kanske var han kortväxt och tandlös, livet på den tiden var hårt och krävande och många dog unga av näringsbrist. Jonas Gardell ger med boken en lite annan bild av Jesus än den vi är vana vid.
2009-04-02
Ny bok av PD James
2009-04-01
Livläkarens besök
Just nu kan man åka till Köpenhamn och se/höra Per Olov Enquists Livläkarens besök i operaversion på Det Kongelige Teater. Berlingske Tidende tror att iscensättningen kan bli en klassiker. Hur som helst är boken mycket läsvärd. Finns i pocket (Norstedts)
2009-03-31
Passion för pelargoner
2009-03-25
Marley på bio
2009-03-24
Jag läser just nu...
ALMA-priset
2009-03-23
Astrid Lindgren
Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur...
För den som vill besöka Astrid Lindgrens värld hemifrån finns nu den officiella sajten Astrid Lindgren. Fakta och också möjlighet att t ex besöka Dalagatan 46.
Ta också en sväng till en bokrea och fynda den fina bilderboken Astrids bilder om den fortfarande finns kvar.
2009-03-13
Twilight
Sveriges radios romanpris
Sveriges Radios romanpris 2009 får Elsie Johansson för Sin ensamma kropp (Bonniers)
Lyssnarjuryns motivering: "För en innerlig och skenbart enkel skildring av allmänmänskliga frågor om skuld, försoning och konsten att gå vidare. Gestaltat genom en äldre kvinnas inre dialog – möjlig för alla att känna igen sig i."
2009-03-04
Tjuvarnas stad
Vintern 1942 och Leningrad är en belägrad stad. Två unga män sitter i väntan på avrättning fängslade i samma cell och de får möjlighet att bli benådade om de klarar det helt omöjliga uppdraget att få tag på 12 ägg till överstens dotters födelsedagstårta på fem dagar.
David Benioff (manusförfattare till bl a Flyga drake, Spindelmannen och filmen om Kurt Cobain) har skrivit boken Tjuvarnas stad (Forum) utifrån berättelserna om Leningrad hans morfar Shim berättade för honom.
Det är kallt i Leningrad den där vintern, laglöst, intressant och spännande.