2006-09-29
Jag läser just nu...
Arkitekten Lars Israel Wahlman 82 år tänker tillbaka på sitt liv. Han ritade Engelbrektskyrkan i Stockholm, ett annat av hans stora uppdrag var att för familjen Dickson 1897 rita ett engelskt slott vid den halländska kusten. Slottet Tjolöholm. Romanen Drömmaren & sorgen är den märkliga berättelsen om byggprocessen som varade i sju år. Drömmar, mysterier och samma sätt att berätta som i Liffners Camera (NoK pocket).
Absolut läsvärd.
Böcker i media
1. I SvD Veckans val böcker: Julian Barnes: Arthur & George (Forum), Orhan Pamuk: Istanbul (Norstedts) och Bram Stoker: Domarens hus och andra noveller (Bakhåll)
2. I SvD och DN recenseras Karl Johan Nilsson: Mörkrets hastighet (Bonniers) - roman om SS-officeren Kurt Gerstein som försökte bekämpa nazismen inifrån.
3. I SvD även Peter Ortman: Splits - en kärleksdikt (Bonniers)
4. I DN Lars Mikael Taattamaa: Svensk dikt (Modernista) -"Här är årets mest uppiggande diktsamling. Även om du trots den här recensionen inte läser den, måste du gå till en bokhandel och titta."
5. Kejsarinnehistoria: i GP recenseras Andrea Stuart: Josephine - fransmännens kejsarinna (Prisma) och Hélène Carrère d'Encausse: Katarina den stora - en guldålder för Ryssland (Prisma)
6. I Metro artikel om Åke Edwardson: Vänaste land (Norstedts) - Kommissarie Winter ställs inför ett trippelmord i Hjällbo.
Patrioter
"En av höstens djärvaste och mest träffsäkra romaner" skriver DN om Astrid Trotzigs Patrioter (Bonniers)
Irma är krigsbarn från Finland som efter kriget blivit kvar i Sverige. Hennes fosterfars bror Mats är med i en hemlig fosterländsk rörelse som är spridd över hela landet. En aktion planeras och Irmas son Erik dras in i organisationen.
2006-09-27
Bokhandlaren i Kabul
Böcker i media
2. I Metro artikel om Denise Rudberg, aktuell med ny bok Matilde (Bonniers)
3. I DN recenseras Gunnar Wetterberg: Arvid Horn (Atlantis) - om en av Karl XII:s stridskamrater.
4. I DN även Cynthia Lennon: John (B Wahlström)
5. Recenserade i Gomorron Sverige Lasse Strömstedt: Högriskbegravning, Elvis - familjen Presleys egen berättelse, Moni Nilsson: Salmiak och Hedda
6. I SvD artikel om arabvärldens store poet, palestiniern Mahmoud Darwish, nu på Sverigebesök. På svenska finns bl a Mural - kurden har ingenting utom vinden (Tranan)
7. I SvD recenseras Jan Häll: Vägen till landet som icke är - en essä om Edith Södergran och Rudolf Steiner (Atlantis)
8. I SvD även Ingemar Lindahl/Ingmar Lindmarker: Envoyén från Eslöv - Lars-Åke Nilsson (Atlantis)
9. I SvD Jenny Leeb: Grevgatan 22 (Fisher & co)
10. I GP recenseras Inger Lindahl: SurKurt, SolskensNisse och grodan Groda (Alfabeta)
11. I GP även Lars Mikael Raattamaa: Svensk dikt (Modernista) samt Eva Lilja: Svensk metrik (Norstedts Akademiska)
DN skriver också om den nyligen avslöjade finska spökskrivaren Ritva Sarkola, som i sjutton år skrev deckare i väninnan Tuula Sariolas namn. Tuula var gift med den finske deckarförfattaren Mauri Sariola och efter hans död 1985 påstod hon att hon höll på att färdigställa ett påbörjat manus av maken. Vilket inte var sant och Tuula fick ta hjälp av Ritva Sarkola. Väninnorna är numera osams eftersom Tuula tyckte att Ritva skulle förnekat bättre vid avslöjandet...
2006-09-26
Beautiful business 2
Carl-Johan Gadd & Fredrik Colting: Bling Bling - citat om nyckeln till framgång och andra tips för dig som vill bli miljonär
Vägen till rikedom är enligt författarna fantasi, lekfullhet och att inte tänka efter så mycket. Denna citatsamling ger en inblick i hur de där magnaterna världen runt nådde dit de ville.
"Var snäll mot nördarna. Risken är stor att du kommer att jobba åt en." Bill Gates, grundare av Microsoft - och förmodligen nörd får man tro...
Beautiful business
2006-09-18
Brevväxling
Nominerade till Bookerpriset
Hishham Matar: In the country of men
Kiran Desai: The inheritance of loss
Kate Grenville: The secret river
MJ Hyland: Carry med down
Edward St Aubyn: Mother's milk
Vinnaren (£50 000) tillkännages den 10 oktober.
2006-09-15
Qin
Fortfarande frågar man i bokhandeln efter Cecilia Lindqvists bok Tecknens rike - en berättelse om kineserna och deras skrivtecken, som kom första gången 1989 och den har tryckts om i flera upplagor genom året. Det är ett imponerande långt liv för en bok och det är denna bok absolut värd.
Nu kommer en ny bok av Cecilia Lindqvist som alla som är minsta intresserade av Kina absolut måste läsa: Qin (Bonniers). Boken är dels en kinesisk kulturhistoria via det urgamla stränginstrumentet Qin (CD-skiva med 10 klassiska qin-melodier medföljer!) dels en självbiografi och berättelse om ett Kina mellan gammalt och nytt.
GP och DN recenserar
Regissören
Ingmar Bergman är arg för att Alexander Ahndoril har skrivit en bok om honom.
Men det här är en roman man ska läsa, även om man inte vill veta vad som gjorde honom arg.
GP skriver bl a att boken har "egna stora kvaliteter som gör att den verkligen förtjänar uppmärksamhet"
DN och SvD recenserar den också.
Snabbkurs inför valet
Under valåret 2006 har det kommit omkring 30 politiska titlar på svenska förlag. En del är mer hårdsmälta, följer en partilinje och har kanske efterfrågats mest av redan frälsta. Andra har ett mer allmänt upplägg och når en bredare läsekrets - som t ex Sveriges svar på Michael Moore, Lena Sundström.
Fem i topp (SvB):
1. Lena Sundström: Saker jag inte förstår och saker jag inte gillar
2. Göran Persson: Se dig själv i andra
3. Anders Isaksson: Den politiska adeln
4. Kristoffer Lind: Tänkt och sagt av Göran Persson
5. Christer Persson mfl.: Åtta år med Reinfeldt
2006-09-13
Nostalgi
Böcker i media
1. I SvT:s Babel om Salman Rushdie, aktuell med ny bok Clownen Shalimar
2. I samma program även Ingmar Bergman om Alexander Ahndoril: Regissören
3. I Gomorron Sverige recenseras Eva-Marie Liffner: Drömmaren och sorgen, Arne Dahl: Efterskalv samt Salman Rushdie: Clownen Shalimar
4. I dagens GP och DN recenseras Arne Dahl: Efterskalv (Bonniers) - en bomb exploderar i tunnelbanan vid Fridhemsplan och A-gruppen utreder.
5. I GP recenseras även ny bokserie om den snälla, läspande polisen Bozze Petter Lidbeck & Lisen Adbåge: Bedragaren, Taveltjuven, Bankrånaren (BoCa)
6. I DN recenseras en "skoningslöst humoristisk kostymroman" Julian Barnes: Arthur & George (Forum)
7. I SvD recenseras ny roman av Karin Stensdotter: Den gordiska soffan (Bonniers) - många, inklusive jag själv, gillade författarens förra bok Arnes kiosk som finns i pocket.
8. I SvD även Kristian Lundberg: Allt flammar upp i ljuset och förvandlas (Symposion) samt Lars Saabye Christensen: Modellen (W&W)
9. I dagens Metro om festfixaren LInnea Johansson, som fixar hippa kändispartyn i New York. Aktuell med ny bok Festfixaren (ICA bokförlag)
2006-09-08
Guide till Göteborgs arkitektur
2006-09-07
Duck City
Fetman har invaderat Duck city och dess invånare. Majoriteten lider av en närmast gigantisk övervikt och arbetarna i Johan von Anderssons friteringsfabrik får betalt i insulin. Regeringen förklarar krig.
Lena Andersson har skrivit en skruvad berättelse om livet i Duck city:
GP skriver bl a "uppsluppet grym skendokumentär"och DN skriver "djävulskt rolig satir"
Läs också Var det bra så och Du är alltså svensk? av samma författare
2006-09-06
Edward Finnigans upprättelse
Roslund/Hellström: Edward Finnigans upprättelse (Piratförlaget)
Ny kriminalroman av författarparet som tidigare skrivit Odjuret (2004) och Box 21 (2005).
En dansbandssångare häktas efter att ha misshandlat en passagerare på Finlandsfärjan. Hans identitet visar sig vara en annan än den han uppgett. Kommissarie Evert Grens skicklighet sätts på stora prov.
GP skriver i dag "nya kriminalromanen är en pärla"
Jag går hem och läser den direkt.
Böcker i media
2. I dagens GP recenseras Eva Lindström: Jag rymmer (Alfabeta) - bilderbok om ett får som lämnar sin flock
3. I dagens DN och även i SvD, artikel om den tyska författaren Juli Zeh, aktuell med sin andra roman på svenska, Leklust (Norstedts). Hon slog igenom i Tyskland med debutromanen Örn och ängel för några år sedan och anses av de tyska litteraturkritikerna vara framtidens hopp.
4. I DN recenseras "en av sommarens mest omtalade romaner" AM Homes: This book will save your life (Granta)
5. I SvT:s Babel går Ingmar Bergman till hårt angrepp mot Alexander Ahndoril, författare till romanen Regissören (Bonniers). I boken skildras Bergmans liv i romanform vid tiden för inspelningen av Nattvardsgästerna. Boken finns i bokhandeln 15 september för den som vill veta vad som upprört Regissören och programmet sänds i SvT 12 september kl 20.00.
6. I SvD och DN recenseras Carl-Göran Ekerwald: Läsa innantill och bli en annan (Karneval) - om skönlitteraturens nyttighet: "entusiasmerande festtal" skriver recensenten i DN.
7. I DN även Agneta Klingspor: Går det åt helvete är jag ändå född (Bokförlaget Mormor) - en verksamhetsberättelse kallar författaren det själv.
8. I SvD recenseras Anneli Jordahl: Att besegra fru J - en bok om Elsie Johansson (Atlas)
2006-09-05
Boktips
Linda Olsson: Nu vill jag sjunga dig milda sånger (Bonniers)
Denna gripande "måbra"-bok har jag just läst.
Veronika, en ung författare, kommer till en liten by i Dalarna. Hon har hyrt en enslig stuga för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg. Så småningom blir hon vän med den enstöriga och vresiga grannen Astrid. En roman om kärlek, om val vi gör i livet och om sorg, förluster och ljus i tunneln.
Boken är ursprungligen skriven på engelska. Författaren har svenska som sitt modersmål, men hon har bott länge på Nya Zeeland.
Medicinska memoarer
PC Jersild: Medicinska memoarer (Bonniers)
Jersild känner vi väl framförallt som författare, men nu kan vi få veta mer om hans liv inom medicinen i Medicinska memoarer, som börjar med läkarstudierna på 50-talet.
Recensioner i dagens GP och DN
Samtidigt finns nu romanen Babels hus i nyutgiven pocketutgåva - en bok som fick stor uppmärksamhet när den kom 1978 och också blev en populär TV-serie.
2006-09-01
Böcker i media
1. Linn Ullman är aktuell med romanen Ett välsignat barn ( Norstedts) och intervjuas i Metro och SvD
2. Böcker i Veckans val i SvD: Agneta Pleijel: Drottningens chirurg, Carina Rydberg: När man vässar vargars tänder, Theodor Kallifatides: Herakles
3. I dagens SvD recenseras Gunilla Linn Persson: Sagan om mig själv (W&W)
4. I SvD även Yvonne Domeij: Trasdockan (Ordfront) samt Tuija Nieminen Kristofersson: Trilogi (Bonniers) - lyrik
5. I DN recenseras Barbara Ehrenreich: Körd (Leopard) - wallraffande i pr-branschen.
6. I DN även Johanna Nilsson: Jag är leopardpojkens dotter (W&W) samt Jasper FForde: Var är Jane Eyre? (Leopard) - roande om kidnappning av personer i kända romaner.
Om världen efter den 11 september
Många kan säga precis vad de gjorde och tänkte den 11 september 2001. CIA-agenten Liesl befinner sig på en flygplats och väntar på en död man. Något går fel och den amerikanska agenten hoppar av till Irak.
Lars Jakobson: Vid den stora floden (Bonniers). Recensioner i GP "briljant" skriver recensenten bl a, DN och SvD
Det ska vara en norrlänning i år
Kanske beror det på den varma sommaren men plötsigt inser jag att tre av de senast lästa böckerna utspelar sig i ett kyligt Norrland.
Åsa Larsson: Svart stig - om kirunapolisen och mord på Torneträsk
Mikael Niemi: Mannen som dog som en lax - mord i Pajala
Annica Wennström: Lappskatteland - en släktsaga i Åsele lappmark
Alla tre rekommenderas.