2006-03-02

Wettergrens reder ut begreppen - GI-metoden




Hört om GI?
Överallt talar man om det, men vad betyder det egentligen?
GI - Glykemiskt Index - är centralt i den hälsometod som är allra populärast just nu och bygger på hur kroppen reagerar kemiskt på det vi stoppar i oss.
GI är enkelt sagt ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid. Ju lägre GI en produkt har, desto mindre stiger blodsockret. Blodsockernivån har betydelse för man känner sig efter att man har ätit - en jämn blodsockernivå gör att man känner sig både mättare och piggare och att man blir mindre sötsugen. Kroppen reagerar alltså mer balanserat på mat med lågt GI, som tex fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Livsmedel med mycket socker och stärkelse har högt GI, vilket gör att blodsockernivån svänger kraftigt, insulinproduktionen ökar, förbränningen minskar och eländena börjar...
Kemi helt enkelt.
Veta mer?
På söndag 5 mars startar TV4 en serie matprogram med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson, författare till boken Våra bästa GI-recept (ICA bokförlag)
Fler boktips:
Ola Lauritzson: Gå ner i vikt med GI-metoden (ICA bokförlag)
Ola Lauritzson: GI i praktiken (Bonniers)
Louise Blair: Mat med lågt GI (Bonnier Impact)
Fredrik Paulun: Paulúns shoppingguide (Fitnessförlaget)

Inga kommentarer: