2006-01-20

Manga - det japanska undret


Plötsligt ser man dem överallt - de tecknade figurerna med spretigt hår, stora ögon och stora munnar. Dessutom har vi fått lära oss nya ord som Manga, Shônen och Shojo.

Manga är det japanska ordet för serie och i Japan säljs det över en miljard Mangaböcker om året. Ännu är vi väl kanske inte i närheten av dessa siffror i Sverige, men Manga är definitivt något att räkna med och den har förmodligen gett nytt liv åt den tecknade serien.
Det finns Shônen Manga –”killmanga” och Shôjo Manga - ”tjejmanga” som skiljer sig i tecknarstil och vad de handlar om.
Manga kan handla om allt möjligt – t e x om hur samurajerna levde förr, hur du spelar golf, hjältinnor med kattöron som kan göra magiska saker, sjörövare, kockdueller och science fiction.
Japansk manga läser man baklänges – från höger till vänster – mot hjärtat och hjältarna och hjältinnorna i Manga är inga superhjältar utan de har både svaga och starka sidor, som vi alla har.
I Manga är relationer mellan seriefigurerna viktiga och känslor uttrycks inte i ord utan i bilderna – där finns många ljudhärmande ord, fartstreck och symboler! Ansikten i en Mangaserie är ofta förenklade – ögon och mun är stora (viktiga för känslouttrycket) och näsan är ofta liten (inte så viktigt för känslouttrycket).
Manga publiceras ofta som följetonger där man följer huvudpersonerna genom äventyr, vardagsproblem och utmaningar.
Mangaserierna kommer först ut i serietidningar, som t ex Shonen Jump och sedan samlade i pocketböcker.
Den första Mangateckningen ritades redan på 1700-talet, men blev populärt i Japan på 1950- och 60-talet.

Få veta ännu mer om Manga:

Manga K Special fredag 20/1 i SvT2 kl. 20.00

Inga kommentarer: