2010-12-23

Läser nu




Jonathan Tropper: Konsten att tala med en änkling ( Gilla böcker)

Doug har förlorat sin fru i en flygolycka och 29 år gammal blivit änkling. Allt är så sorgligt och det verkar helt omöjligt att gå vidare trots att omgivningen tycker annat. Humor, sorg och hopp och kärlek - lite Nick Hornby.

Varför gör dom så?



Har nu sett alla tre avsnitten av TV-serien Morden i Sandhamn på TV4 och undrar om man får göra hur dåliga TV-serier som helst, när det kunde blivit så bra. Skakiga bilder, långa utsiktspanoreringar och ständigt springande poliser gör inte saken bättre.

Undrar också varför man ändå tittar på alla avsnitt.

Läs boken istället - Viveca Sten: I de lugnaste vatten (Månpocket)

2010-12-20

Den gode borgmästaren




I den lilla och för många helt okända staden Punkt på den baltiska kusten heter borgmästaren Tibo Krovic. Länge har han i hemlighet känt den djupaste kärlek för sin sekreterare den vackra, ensamma och gifta Fru Stopak. När Fru Stopaks lunchlåda råkar falla i fontänen på torget förändras allt. Det här är en speciell berättelse, annorlunda - ett tag var jag nära att lägga den i från mig, eftersom jag tyckte att den blev lite skruvad. Men jag är glad att jag läste vidare, den dröjer sig kvar.
Andrew Nicoll: Den gode borgmästaren (Telegram)

Radhusdisco


Morgan Larssons Radhusdisco (Piratförlaget) är en helskön bok.
Morris växer upp i Trolhättan under 80-talet och här finns allt man minns som benvärmare, pudelfrisyrer och axelvaddar och en hel del skruvade historier. Det sägs att allt är självupplevt...
Extra rolig är boken säkert för de som har upplevt 80-talet, men eftersom det är en riktigt bra berättelse finns här något även för dem som inte har det.

2010-12-10

Två bra deckare




För den som gillar deckare från andra än de engelska och svenska miljöerna är isländska Arnaldur Indridason: Mörka strömmar (Norstedts) och italienska Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl (Månpocket) två bra tips.

Spill



Har nu läst klart årets Augustprisade roman Sigrid Combüchen: Spill (Norstedts). Har läst lite annat emellan för det här är en bok som måste få lite tid på sig, för den innehåller så mycket. Författaren Sigrid Combüchen får ett brev av en läsare, Hedwig Langmark, som har känt igen sig i ett foto från början av 1900-talet som beskrivs i en av författarens romaner. Detta brev inleder en brevväxling dem emellan. Med breven och författarens egna efterforskningar får läsaren ta del av Hedwigs liv som ung.

I slutet av boken står det "I denna roman är allt fiktion, personer, trädgårdar, hus, även "jag". Jag väljer att inte riktigt tro på det, berättelsens känns så verklig och jag gillar tanken på att de uppdiktade personerna finns på riktigt.

En bok att önska sig i julklapp.

2010-12-03

Böcker om julen 3



En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Vem ska nu julstöka och sälja polkagrisar på torget? Kajsa Kavat så klart.

Astrid Lindgrens klassiska Kajsa Kavat hjälper mormor (Rabén & Sjögren) finns i lågprisutgåva och har en självklar plats i varje julbokssamling.

Böcker om julen 2


Sebastian Faulks: A week in december köpte jag redan i september på titeln och tänkte att det skulle vara en trevlig bok att läsa under en vecka i december. Ska väl ärligen säga att jag köpte den lite för författaren också: på svenska har jag tidigare läst Fågelsång och Charlotte Gray. Boken handlar om sju personer i London under veckan före jul 2007.

Böcker om julen 1



Jag har en julbokssamling.

I denna samling ingår alla möjliga sorters böcker på temat julen och jag tar fram dem i början av december varje år. Ett nytillskott för året är Mannerströms julkokbok (Norstedts). En bok med komprimerad julstämning att bara läsa eller varför inte laga ur - Stekt inlagd strömming, Rökt lax med pepparrotsgrädde, Kryddfärsbiffar med lingonsky, Vörtbröd med fikon, Kanelbrûlée och Apelsindrömmar...