2016-08-03

Vikten av sommarläsning



Sommarläsning är ingenting annat än livsviktigt:


Påbud från högsta ort (Statsminister Stefan Löfven):
"Njut lite extra av sommaren genom att läsa en bok tillsammans med ett barn. 
För att främja läsandet - och öppna dörren till en ny värld."



Penguin vehicles




Eugen Kallmanns ögon



Sträckläsningsbok! Jag blir då aldrig besviken på Håkan Nesser, som nu är tillbaka med romanen Eugen Kallmanns ögon (Albert Bonniers förlag) och den här är även den Så.Bra.
Vem var han egentligen, Eugen Kallmann? Och varför såg han aldrig någon i ögonen?
Det förflutna hinner i kapp den där hösten 1995 och frågorna hopar sig. Ingenting är klart förrän på allra sista sidan.


Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon kommer tillbaka till internatskolan till höstterminen blir hon plötsligt sedd av flera och inte minst den åtråvärde Matthew Livingston.
Frankie vill bli respekterad och sedd för den hon är och hon vill definitivt inte bli behandlad som mindre vetande och hon vill inte uteslutas bara för att hon är tjej.
När hon upptäcker att Matthew är med i ett hemligt sällskap där tjejer inte är välkomna kan hon inte motstå utmaningen att ta över kommandot utan sällskapets vetskap.
E. Lockhart: Den kända historien om Frankie-Landau Banks (Lavender Lit) här är en smart, rolig och inspirerande berättelse. Det är förstås en historia om hur det är att vara internatskoleelev, om traditioner som svårligen ifrågasätts och om makt och maktspråk.
Massor av finfina tips för den som vill inhämta råg i ryggen att ta över lite mer och inte infoga sig.

En nästan sann historia

Zackarias Levin dröm blir uppfylld när han antas till kursen för litterärt skapande vid Lunds universitet. Här träffar han likasinnade med författardrömmar, han träffar den karismatiska läraren Li Karpe och som inte det var nog, även Sveriges främsta författare Leo Stark.
12 år senare möts några av dem igen; en av dem har suttit 8 år i fängelse för mord och en av dem vill skriva en bästsäljare om mordet.
Vad var det egentligen som hände på den där författarkursen?
En sak är klar. Sanningen kan se väldigt olika ut, beroende på vem man frågar.

Mattias Edvardsson: En nästan sann historia (Forum)är en riktigt spännande och klurig historia. Eftersom sanningen inte alls är konstant så vecklas hela tiden nya blad fram. Det är lite brittisk who-dunnit helt enkelt.