2010-11-28

Här ligger jag och blöder



Har nu läst Jenny Jägerfelds Här ligger jag och blöder, som alltså fick årets Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok. En kategori som svårbedömt nog ska omfamna allt från småbarnsböcker till böcker för unga vuxna. Det här är alltså en bok för den senare kategorin och för all del en bok för alla andra vuxna också - angelägen och läsvärd för fler än bara ungdomar. Maja råkar såga av sig yttersta delen av tummen med en sticksåg, helt utan avsikt, men alla andra tror motsatsen. När hennes mamma, som inte liknar andras mammor, plötsligt försvinner känns allt mer än dystert. Tur att Maja träffar Justin.
Man sträckläser, humor och sorg blandas i denna bladvändarberättelse som delvis handlar om hur illa det blir när föräldrar välmenande försöker skydda sina barn från information som i högsta grad berör dem.

2010-11-24

Läser August



Tänkte nu läsa de två Augustprisbelönade som jag ännu inte har läst, Sigrid Combüchen: Spill - en damroman (Norstedts) och Jenny Jägerfeld: Här ligger jag och blöder (Gilla böcker). Vinnaren i fackboksklassen Den röda grevinnan (Ordfront) tycker jag är väl värd sitt pris. Efter en lite trög start där jag hade svårt att hänga med i den välbefolkade persondjungeln började jag vänja mig vid författarens lite pratiga och ibland fladdriga stil. Härda ut om början känns svår, för det är verkligen en mycket läsvärd, underhållande och spännande biografiroman Yvonne Hirdman har skrivit om sin mamma.
Börjar med Jägerfeld.

2010-11-22

Niceville


Den här boken gillar jag verkligen!
Kathryn Stocketts Niceville (Forum) handlar om den amerikanska Södern på 60-talet, då allt bokstavligen var svart och vitt. Skeeter kommer tillbaka till sitt föräldrahem på Plantagen i Jackson. Hon faller in i det gängse societetsumgänget med tennis, bridge och insamlingar till de Svältande Barnen i Afrika, men börjar ganska snart känna engagemang i de gryende integrationstankarna. Läs den!

Deckarakademins favoriter

Bästa svenska deckare 2010 enligt Svenska Deckarakademin är Leif GW Persson: Den döende detektiven (A Bonniers) och bästa, till svenska översatta är Deon Meyer: Devils Peak (Weyler).

2010-11-15

Goooooooogle

Andreas Ekströms bok om vad som hände i Kina, vad som händer i Kalifornien och kommer att hända i Sverige, Google-koden, finns nu i Månpocket.

2010-11-05

En dag till skänks


Ett helt ovanligt format för Anna Gavalda har denna bok, En dag till skänks (Albert Bonnier). Den innehåller bara ca 150 sidor och är inte mer än 10 centimeter bred och 15 centimeter hög, ryms i en ficka av normalstorlek, men är innehållsmässigt så mycket större även om man läser den på några timmar.
Tre syskon rymmer från ett tråkigt bröllop för att åka och hälsa på sin bror och tillsammans återupplever de en dag av frihet och lite av den oansvarighet de kände som barn innan det är dags att återvända till allvaret.
Gör ditt eget soundtrack till boken med hjälp av låtlistan i slutet.

Igelkottens elegans


Den 12 november har filmen Igelkotten Sverigepremiär. Filmen bygger på Muriel Barberys roman Igelkottens elegans (Sekwa), som nu passande finns i pocket.
I den mörka lägenheten längst ner på Rue de Grenelle no 7 bor Renée, som gör allt för att upprätthålla bilden av att hon är en typisk portvaktstant och hon är noga med att hålla sina litterära och filosofiska kunskaper och intressen hemliga för omvärlden. Oväntad vänskap uppstår mellan Renée, den 12-åriga Paloma och den japanske herrn som flyttar in i huset.


2010-11-03

En dag


Missa inte David Nicholls: En dag (Printz Publ), som nu finns på svenska - en av årets bästa böcker, tycker jag.
Emma och Dexter träffas första gången den 15 juli 1988 och dagen efter ska de iväg på varsitt håll. Klurigt, varmt, charmigt och smart om kärlek och vänskap i en berättelse som utspelar sig den 15 juli under 20 års tid.
Och om hur viktigt det är att se det som finns precis framför ögonen.
Boken ska bli film 2011 med Anne Hathaway och Jim Sturgess. En ny När Harry träffade Sally kanske?