2015-03-31

Riktigt bra deckare till påsk 1

För ungefär femton år sedan läste jag, samtida med Nick Hornbys High Fidelity och Fever Pitch, en bok av Tony Parsons: Mannen och pojken, som jag verkligen tyckte om. Boken handlar om Harry Silver, som är i trettioårsåldern och "fortfarande ung nog för att orka vara uppe hela natten, men gammal nog att få kreditkort", som plötsligt måste bli pappa betydligt mer engagerat än vad han hade föreställt sig när hans fru lämnar honom.

Tony Parsons försvann ur mitt synfält för att nu plötsligt komma tillbaka igen med en verkligt bra deckare.
Murder Bag (EA förlag) är första boken i en tänkt trilogi om kriminalpolisen Max Wolfe vid London West End Central och andra delen kommer på engelska redan i maj och på svenska i januari 2016.
Två mord som inte alls verkar ha något med varandra att göra visar sig ha ett sammanhang 27 år tillbaka i tiden på en internatskola. Den något oberäknelige Max Wolfe utreder.
Jag tycker att boken är riktigt bra skriven och allra bäst gillar jag Parsons skildringar av familjelivet; Max Wolfe är ensamstående pappa till dottern Scout och den omöjliga hunden Stan flyttar in som kompensation för den utflyttade mamman. Det blir kul att följa framåt.
En bra bok att läsa även för den som ska åka till London, här finns många geografiska referenser.

2015-03-26

Hundra deckare - tre fjärdedelar

Lotta Olssons lista med de 100 bästa deckarna är verkligen ett härligt projekt som nu hunnit tre fjärdedelar genom listan.
Så många bra böcker man har läst och nu blir påmind om och så många tips på att läsa för den som gillar deckare.
#25 är Ruth Rendell: Stenarna skola ropa (Albert Bonniers klassiker):
"Det borde vara lite snopet när mördarens namn är det allra första som står i boken, och därefter motivet. ”Eunice Parchman dödade familjen Coverdale därför att hon inte kunde läsa eller skriva.” Men det är en lika elegant början som i ”Kung Oidipus”: vi vet vad som ska hända, men inte hur det kommer att gå till. Det blir en fruktansvärd undergångssaga, ett klassdrama där familjen Coverdales aningslöst muntra inställning till sitt duktiga hembiträde förvärrar situationen dag för dag. Och jodå, det hinner bli spännande. För Ruth Rendell avslöjade ju inte allt i första meningen."

2015-03-25

Trädgården och livet

"Den som vill hälsa på en vän som bor i villa måste vanligen först passera en trädgård. Besökaren går igenom en grind och befinner sig därmed i ett slags mellanrum, ett utrymme mellan gata och bostad, ute och inne."

Att läsa Den hemliga trädgården - om trädgårdar i litteratur och verklighet av Ronny Ambjörnsson (Albert Bonniers Förlag) är som att sitta i en hammock och läsa medan trädgården sköter sig själv.
I sju kapitel skriver Ronny Ambjörnsson om vårt förhållande till den verkliga och fiktiva trädgården, hur vi föreställer oss dem, vad trädgården betyder för oss och dess roll i kulturen och litteraturen.
Morfars trädgård, Den hemliga trädgården, Kärlekens trädgårdar och Tankens trädgårdar - fint illustrerad härlig läsning med ett mycket vackert omslag.

Om Den hemliga trädgården i GöteborgsPosten

2015-03-22

Pocketpärla

Rainbow Rowell: Eleanor & Park (Månpocket)
När Eleanor först dyker upp på skolbussen och den enda lediga platsen är den bredvid Park tycker han att hon bara är konstig, rödhårig, har märkliga kläder och helt enkelt inte har vett att passa in.
Men den ena skolbussresan läggs till den andra, de börjar prata och "på engelskan den dagen upptäckte Park att Eleanors hår gick ner i en mjuk röd spets i nacken. När de hade historia på eftermiddagen upptäckte Eleanor att Park tuggade på sin blyertspenna när han tänkte."
Mot alla odds finner de varandra och möts över musik, läsning och ömsesidig förståelse för att de behöver varandra.
Varm och härlig läsning om kärlek och förälskelse för var och en. Missa inte!

Om att bli kär i en bok:
Förr-eller-senare-exploderar-jag-John Green i New York Times

2015-03-15

Läser just nu...

...I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck (Wahlström & Widstrand).
Det är i början av 1700-talet och barnmorskan Maija och fiskaren Paavo har tillsammans med sina två barn lämnat Österbotten för att istället försöka hitta förutsättningar för överlevnad i Lappland. Flera år med extremt kalla vintrar, missväxt och krig har fått många att bryta ny mark och familjen slår sig ner bland nybyggare i trakterna av det mytomspunna berget Svartåsen.
Liket av en man, som inte alls tycks ha fallit offer för varg eller björn som det sägs får Maija att börja ställa frågor och gräva i traktens förflutna.

En historisk thriller som börjar riktigt bra! Jag läser vidare.

2015-03-10

Planminister ut, Landsbygdsminister in


I början av april kommer en ny upplaga av Svenska Akademiens Ordlista 
Denna oumbärliga bok innehåller nu 128 000 ord.

Några av de 13 000 nya orden sedan sist: rutavdrag, budgetstup, e-cigarett, landsbygdsminister, selfie och hen.
Några av de 9 000 borttagna: alu-jobb, bastionssystem, muskötkula, planminister, tingsfrid och dispaschkostnad.

2015-03-07

Ett lovtal till boken i pappersform



Ibland kan böcker eller ett besök i en bokhandel både förändra och rädda liv, och världen behöver helt enkelt fler bokhandelsromaner som den här!

Jag fastnade direkt för Fikry och hans till synes hopplösa liv som lika mycket är en historia om livets överraskningar, om att starta om på nytt och inte minst om kärleken till böcker.

Johan Werkmäster har läst

2015-03-04

The Bookshop Book


En hyllning till bokhandlar och boklådor världen över:
Jen Campbell: The Bookshop Book

"We’re not talking about rooms that are just full of books. We’re talking about bookshops in barns, disused factories, converted churches and underground car parks. Bookshops on boats, on buses, and in old run-down train stations. Fold-out bookshops, undercover bookshops, this-is-the-best-place-I’ve-ever-been-to-bookshops."

2015-03-01

Nordiska råd om läsning

Läser just nu av en händelse lite tematiskt.
Therese Bohman: Den andra kvinnan (Norstedts) och Jón Kalman Stefánsson: Fiskarna har inga fötter (Weyler) är båda två nominerade till Nordiska Rådets litteraturpris 2015
Priset delas ut sedan 1962 och ska verka för att öka intresset för de nordiska grannländernas språk och litteratur. 2014 års pris fick Kjell Westö för Hägring 38 och den 27 oktober vet vi vem som får årets prissumma på 350 000 danska kronor.

Med de här två titlarna har jag visserligen bara intresserat mig för grannländernas litteratur till hälften, eftersom Den andra kvinnan är nominerad från Sverige, men jag hade absolut inte velat missa Therese Bohmans bok om hon som jobbar i bespisningen på Norrköpings sjukhus.
De som jobbar där är lägst stående i sjukhusets hierarki, de kommer till och med efter undersköterskorna. Hon känner sig inte hemma där eller någon annanstans och blir både förvånad och inte när överläkaren Carl Malmberg ser henne över ärtsoppskantinen. Här finns lite gemensamma drag med Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar, framförallt språkligt, med ibland helt oväntade meningsslut så att jag måste hoppa tillbaka för att jag inte har läst tillräckligt uppmärksamt.

En av de isländska nomineringarna är Fiskarna har inga fötter där läsaren tillsammans med Ari återvänder till Island, som han lämnade för Danmark för att helt enkelt inte kvävas av det lilla samhällets brist på luft. Av olika skäl återvänder Ari till barndomens Keflavik, Islands svartaste stad, mest känd för den amerikanska miltitärbasen och för den svarta lavasanden som ständigt yr runt i den eviga vinden från havet. Resan tillbaka blir ett möte med släkt, vänner och alla de andra då och nu.
"Det är en historia om ett lavalandskap och ett hav fullt av fisk som inte får fiskas, om amerikanska konserver och vad Beatles kan ställa till med för en ung islänning." står det i baksidestexten. Bra sammanfattat om en fantastisk berättelse som annars är ganska svår att beskriva.

Hundra deckare - halvvägs

Lotta Olsson DN har nu kommit halvvägs i listan med de hundra deckarfavoriterna

#50 är Carol O´Connell: Ben för ben (Voltaire Publishing)