2014-07-27

På semester

Läsa romaner om semester på semestern?
Här finns tips från Emma Straub, författare till The Vacationers

2014-07-24

Pojken som läste Jules Verne

Ibland kan böcker rädda liv. Eller åtminstone vara livsavgörande, vilket Jules Verne blir för Nino, son till en civilgardist i Francos Spanien. Familjen bor i Andalusiens fattiga bergstrakter där motståndsrörelsen och den republikanska gerillan fortfarande är aktiv. Genom den nyinflyttade enstöringen Pepe Portugisen får Nino upp ögonen för att läsa böcker och också för hur svårt inbördeskrigets sanningar gör vardagslivet i en liten by. Man vet ju inte vem som står på vilken sida, man kan helt enkelt inte vara vän med vem som helst fast man vill och valet av sida skapar livslång splittring mellan familjer och familjemedlemmar.
Pojken som läste Jules Verne (Norstedts) av Almudena Grandes är en mycket välskriven roman som griper tag direkt. Sympatiskt tycker jag det är att översättaren Yvonne Blank presenteras med en egen text på bakre fliken, det ser man inte så ofta.
En bok i samma tradition som Gabriel Garcia Marquez eller Isabel Allende, när hon var som bäst. Läs!

2014-07-15

En dag

En dag, den 15 juli 1988 träffas Emma och Dexter för att sedan gå skilda vägar. Vissa år korsas deras vägar igen denna dag under de tjugo följande åren.
Varför inte läsa eller läsa om David Nicholls underbara bok En dag (Printz publishing) just idag. Och i oktober kommer en ny bok i svensk översättning av samma författare på samma förlag, Vi.
Läs mer här

2014-07-11

Offer utan ansikte

Om man vill läsa en bok i sommar som får en att bara vilja fortsätta läsa, att komma försent till middagen, att inte vilja lämna hammocken eller att vara näst intill asocial mot sin omgivning för att man bara måste få veta hur det går, så är Stefan Ahnhem: Offer utan ansikte (Forum) ett bra val.
När en lärare hittas mördad i sitt klassrum och man hittar ett klassfoto med hans ansikte överkorsat verkar det som att gåtans lösning finns bland dem som gick i klassen på fotot. Och i klasslistan prickas namnen av ett efter ett.
Det gäller att fundera på vad man gör och vad man inte gör i alla möten med människor i sin omgivning. Helt klart är att det ibland är de man minst anar som kommer efter för att hämnas. Fabian Rask vid Helsingborgspolisen är en ny bekantskap, men fler böcker om honom är att vänta.
Läs mer här

2014-07-08

2014-07-07

Att planera en resa


Topp 10 Berlin (Reseförlaget)






Stora makters uppgång & fall

Jag gillade mycket Tom Rachmans De imperfekta, som kom på svenska 2011 (Weyler). I boken får man lära känna en samling fascinerande existenser i exil, som alla arbetar för en engelskspråkig och internationellt spridd dagstidning med säte i Rom. Om den boken handlade om papperstidningen, eller kanske snarare om hoten mot papperstidningen, så handlar uppföljaren Stora makters uppgång & fall (Weyler)om pappersboken och vilken viktig roll den spelar i människors liv.

Tom Rachman tror på pappersbokens överlevnad. Den avgörande skillnaden jämfört med papperstidningen är att boken i sig har ett värde, utöver att vara textens bärare, och själva volymen är i sig förknippad med speciella minnen och tillfällen som får oss att vilja spara på en bok fastän vi inte tänker läsa om den. Betydligt färre människor samlar på lästa dagstidningar än på lästa böcker.

Tooly Zylberbergs krokiga livsbana har fört henne till landsbygden i Wales där hon har köpt ett antikvariat, som hon har vissa problem med att få att gå runt. Böcker kan man lita på, anser Tooly, men inte människor och hon har i hela sitt liv lärt sig en massa saker i livet genom böckerna. Tidvis övergiven av båda sina föräldrar blev hon som barn omhändertagen av ett gäng företagsamma hippies, gick ungefär ett år i varje skola som råkade ligga i närheten just då och funderade väl inte så mycket på varför hennes barndom såg ut som den gjorde förrän en röst från förr når henne via Facebook och hon måste återvända och ta reda på vad som verkligen hände.

Stora makter uppgång & fall är perfekt sommarläsning och jag kommer på att jag längtar efter den film den här boken skulle kunna bli - den skulle bli så bra.