2009-08-28

Jag läser just nu...

...Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen (Brombergs).
Finnen Mikko Virtanens högsta önskan är att bli svensk. Målmedvetet betraktar han allt det svenska ibland med något okonventionella metoder, han lär sig tala språket perfekt och han högtidlighåller alla möjliga svenska framgångsstunder genom tiderna, som t ex årsdagen av ABBAs seger i Eurovisionsschlagerfestivalen. Han är beredd på att det får kosta en hel del, bara han kan få bli svensk, till och med att ha ett mord på sitt samvete.
Det blir faktiskt ganska roligt alltsammans. Det är en hyllning till Sverige, men med en stor portion ironi.

2009-08-20

Borta bäst



Så här lagom till releasen av IKEA-katalogens nya upplaga tycker jag att det är passande att läsa Sara Kadefors: Borta bäst (Piratförlaget)...

Vem är egentligen den välklädda kvinnan som sover i en bil i en skogsdunge alldeles vid IKEA-varuhuset, hon dricker gratis kaffe i restaurangen timmen innan varuhuset öppnar, hon provligger sängarna på sovrumsavdelningen väldigt intensivt och tittar man noga kan man se henne ta för sig av salladsbuffén utan att betala.

Det är Sylvia och boken handlar om hur hon hamnade där i skogsdungen, den handlar också om vikten av alla val vi gör i livet och om vad som är möjligt att förlåta. Sara Kadefors (Fågelbovägen 32, Sandor slash Ida) har skrivit en mycket läsvärd roman som rekommenderas varmt.