2009-05-20

Söt som en krokan



Systrarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman är nu aktuella med kokboken Sommarens söta (Bonnier Fakta). Eller snarare är det en sötbok, tycker jag. Bland alla de jätteläckra sidorna finns 180 recept på sötsaker du inte kan vara utan när det är somrigt. Kakor, bullar, drycker, glass och en massa annat gott. Författarna har tidigare gjort Två systrars söta och Vinterns söta. Oemotståndliga även dom.

2009-05-19

99 filmer du slipper se


Ny, mycket användbar, bok av Henrik Lange, som även står bakom
96 romaner för dig som fortfarande har bråttom (Kartago).
Nya och gamla filmklassiker sammanfattande på fyra serierutor för den som snabbt vill få grepp om filmhistorien - såväl äldre som Dr Mabuses testamente från 1922 som lite nyare som Matrix från 1999
T ex Blues Brothers sammanfattas i text så här:
Jake och Elwood Blues släpps ur fängelset och får ett uppdrag av nunnor att rädda ett barnhem. "I can see the light"
De hamnar i en biljakt med poliser genom ett köpcentrum, samtidigt som de försöker få ihop sitt gamla band igen för att kunna hjälpa nunnorna.
De tjänar ihop tillräckligt med pengar, men nu vill alla ha tag i The Blues Brothers. De hamnar i finkan igen. Allt ackompanjerat av snygga bilder på bl a bilen, James och Elwood.

2009-05-10

The Reader


Har plockat fram min nu bioaktuella, men gulnade pocketupplaga av Bernard Schlinks Högläsaren (Bonnierpocket). Det är mer än tio år sedan jag läste den, men minns fortfarande hur bra jag tyckte att den var. Ska nog läsa om den.

Sa du gula höns?


Som att själv vara med i samtalet mellan Agneta Lagercrantz och Lill Lindfors är det att läsa denna bok, Sa du gula höns? (Wahlström & Widstrand). Bokens "författare" har träffats och pratat om alla möjliga ämnen i livet från A till Ö - från Anpassning till Önskningar. Trivsamt och klokt.

2009-05-04

Jag läser just nu...



...Roslund/Hellström: Tre sekunder (Piratförlaget)

Rysligt spännande om fängelseinternen "Paula", som på uppdrag av polisen infiltrerar den polska knarkmaffian. Intressant inifrånperspektiv från svensk fängelsevardag. Roslund/Hellströms bästa, tycker jag.

Boken utkommer 20 maj.